Voimaa vanhuuteen -ohjelma

Hyvinvointi ja terveys

Voimaa vanhuuteen

Paltamo on mukana Ikäinstituutin koordinoimassa Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa 2022–2024. Tavoitteena on lisätä ja kehittää iäkkäiden terveysliikuntaa, lihasvoima- ja tasapainosisältöistä ohjattua liikuntaa sekä arkiliikunnan mahdollisuuksia ja ulkoilua. Kohderyhmänä ovat etenkin kotona itsenäisesti asuvat ja toimintakyvyltään heikentyneet ikäihmiset (75+).

Voimaa, tasapainoa ja ulkoilumahdollisuuksia

Jalkojen lihasvoima ja tasapaino ovat tärkeitä liikkumiskyvyn kannalta. Voimaa tarvitaan esimerkiksi tuolista seisomaan noustessa ja portaissa kävellessä. Tasapainoa tarvitaan asennon säilyttämiseksi niin paikallaan seistessä kuin liikkuessakin. Voima ja tasapaino heikkenevät iän myötä, mutta sopivalla harjoittelulla näitä ominaisuuksia voidaan ylläpitää sekä kehittää. Voima- ja tasapainoharjoittelu on keskeinen keino kaatumisten ehkäisyssä.

Ulkoilu virkistää ja rentouttaa mieltä sekä parantaa liikkumisvarmuutta. Ulkoilu saattaa kuitenkin jäädä vähäiseksi liikkumisvaikeuksien tai seuran puutteen vuoksi.

Kolmen vuoden aikana Paltamossa kehitetään ikäihmisten

  • voimaa ja tasapainoa 
  • vertaisohjattuja liikuntaryhmiä
  • ulkoiluystävätoimintaa
  • tapahtumia

Toimintaa kehitetään poikkisektorisella yhteistyöllä. Tule mukaan verkostoon!

Voimaa vanhuuteen -toiminta

Päämäärä: Edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Lue lisää täältä.

Paltamon Pysytään pystyssä! -tapahtuma järjestetään pe 5.4.2024 klo 9 Korpitien monitoimikeskuksella.

Tervetuloa mukaan ikäihmisten kevään iloisimpaan ja liikunnan riemua sisältävään tapahtumaan yksin tai yhdessä, tapahtuma on maksuton!

Ilmoittautuminen 28.3 mennessä kahvitusta varten tästä linkistä: https://link.webropol.com/ep/pp2024

tai ilmoittautumisen voi tehdä myös hyvinvointiaktivaattori Jennalle p. 040 623 7272, jenna.harkonen@paltamo.fi (Jenna poissa/lomalla vk 10)

Tilaisuuteen voi koota myös oman porukan ja ilmoittaa kootusti ilmoittautuneet hyvinvointiaktivaattorille esim. yhdistykset tms. ryhmät.

Muistattehan kysyä myös mahdolliset ruoka-aine allergiat, koska tilaisuudessa on tarjoilua.

Syksyn suunnitelmia

  • 31.8.2023  klo 16-19.30 Huvittelu- ja hyvinvointimessut pidetää Korpitien monitoimikeskuksen Korpisalissa, jonne myös ikäihmiset ovat tervetulleita. Mukana toimintaa on esittelemässä niin paikallisia ja alueellisia toimijoita. Tapahtuma on suunnattu kaikille ikäryhmille.
  • Kansalaisopiston kurssit alkavat syyskuussa. Rymien suunitellussa on otettu huomioon eri taitotasoja esim. kuntosaliryhmien osalta. Katso lisätiedot kursseista Paltamon kansalaisopiston sivuilta.
  • Toimijat voivat osallistua valtakunnalliseen Ikäinstituutin Vie vanhus ulos kampanjaan halutessaan  ajalla 18.9-1.10.2023.
  • Voimaa vanhuuten ohjelman tiimoilta on tavoitteena edistää ulkoiluystävä toimintaa syksyn aikana mahdollisen uuden koulutuksen tms. toiminnan jalkauttamiseksi.

 

Tilaisuuksia:

Hei ja tervetuloa ulkoiluystävätapaamiseen!

Toimitko sinä ulkoiluystävänä iäkkäälle tai haluaisit toimia sellaisena? Koetko kiinnostusta vapaaehtoistoimintaan?

Järjestämme Paltamon kunnantalolla tapaamisen ulkoiluystävänä toimimisesta kiinnostuneille ja jo ulkoiluystävänä toimiville vapaaehtoisille. Tule jutustelemaan ja kahvittelemaan yhdessä sekä suunnittelemaan toimintaa. Tapaamisen tavoitteena on edistää ulkoiluystävätoimintaa Paltamossa. Tilaisuus on avoin kaikille eikä siihen tarvitse erikseen ilmoittautua.

Ulkoiluystävätapaaminen 27.9.2023 klo 10-12 Paltamon kunnantalo, Salmelankuja 1

Tilaisuuden järjestää Paltamon kunta yhdessä Paltamon Eläkeliitto ry:n kanssa. Tilaisuus on osa ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmaa, jossa edellä mainitut ovat yhteistyössä mukana. Viestiä voi välittää eteenpäin, kiitos!

Lisätiedot: Jenna Härkönen hyvinvointiaktivaattori p. 040 623 7272 jenna.harkonen@paltamo.fi

************************************************************************************

Webinaareja: 
 

Vanhustenviikon webinaarien yhteiskatsomot kunnantalolla

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko. Vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhla vietetään seuraavan kerran Iisalmessa 1.10.2023 ja Vanhustenviikkoa 1.-8.10.2023 teemalla ”Tehdään iästä numero”.

Vanhustenviikon jokaisella päivällä on oma teema, ja Vanhustyön keskusliitto järjestää päivittäin teemaan sopivia webinaareja. Kaikki webinaarit löytyvät Vanhustenviikon verkkosivuilta.

Paltamon kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto järjestää yhteiskatsomot kahteen webinaariin:

tiistaina 3.10. kello 13 – 14 ”Miksi ja miten käyttäisin digiä?”

perjantaina 6.10. kello 13 – 14 ”Ikääntyneen hyvä ravitsemus ja liikunta toimintakyvyn ylläpitäjänä”

Yhteiskatsomot järjestetään Paltamon kunnantalolla (Salmelankuja 1) kokoustila Leinossa.

Lisätietoja

Paltamon vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja

Terttu Karjalainen

p. 040 5617 893

********************************************************************************

Lisää voimaa vuosiin ulkoilusta -webinaari 5.10. klo 9.30

Senioreille suunnattu Lisää voimaa vuosiin -webinaari tulee taas. Maksuttoman webinaarin aiheena on iäkkäiden ulkoilupäivän kunniaksi ulkoilu.

OHJELMASSA

Tietoa ulkoilun hyvinvointivaikutuksista
Vinkkejä ulkoiluun
Luontovisa liikkuen

Järjestäjänä ikäinstituutti: https://www.ikainstituutti.fi/uutiset/lisaa-voimaa-vuosiin-ulkoilusta-webinaari-5-10/

Ilmoittautuminen webinaariin 3.10. mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/ulkoilu

************************************************************************************

Kainuun hyvinvointialueen liikuntaneuvonnan fysioterapeutit järjestävät kaikille avoimet webinaarit, jonka aiheina on toimintakyvyn edistäminen liikkumisella. Webinaarisarja sisältää 3 erilaista webinaaria.

Toimintakykyä liikunnalla - WEBINAARIT
11.10.2023 klo 14-15 Nivelrikko ja liikunta
25.10.2023 klo 14-15 Pysytään pystyssä - voima- ja tasapainoharjoittelu ikääntyneille
1.11. 2023 klo 14-15 Selkä- ja niskahartiaseudun kipujen omahoito

Paltamossa voit tulla kuuntelemaan webinaareja osoitteeseen:
Paltamon kunnantalo, kokoustila Salmela (valtuustosali), Salmelankuja 1, 88300 Paltamo.
Samalla voit kysyä Paltamon edustajilta paikkakunnan liikuntapalveluista.
Paltamossa webinaarit ovat osa Voimaa vanhuuteen mentorointiohjelmaa.


Tai halutesasi voit kuunella webinaaria myös omalta koneeltasi, ohjeet ja lisätiedot webinaarista alla.

Kaikkiin kolmeen webinaariin pääset osallistumaan alla olevasta osallistumislinkistä tai voit tulla kuuntelemaan niitä myös Paltamon kunnantalolle. Webinaarit toteutetaan ensimmäistä kertaa tänä syksynä, joten kuulemme mielellämme palautetta niistä!
Palautteen keräämisestä vastaa Tulevaisuuden sote-keskus Kainuuseen – Helposti lähelläsi – hanke

Järj. ja lisätiedot: Kainuun hyvinvointialue Liikuntaneuvonta p. 044 710 1422 tai 044 710 1298 tai omasote.kainuu.fi

Osallistumislinkki toimintakykyä liikunnalla webinaareihin

Osallistumislinkki tulee myös Kainuun hyvinvointialueen internet-sivustolle osoitteeseen: https://hyvinvointialue.kainuu.fi/liikuntaneuvonta

 

 

Paltamossa Korpitien monitoimikeskuksessa järjestettiin ikäihmisten Pysytään pystyssä -tapahtuma 31.3.2023 klo 9–13.30. Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajaopiskelijat järjestivät tapahtumaan liikunnallisia voima- ja taspainoon liittyvää tietoutta/liikuntapisteitä sekä testejä. Aamukahvit juotiin Eläkeliiton järjestämänä. Tapahtumaan osallistui liki 40 osallistujaa, ja mukana oli myös Paltamon mentori Ikäinstituutista.

Keväällä pilotoitiin  VoiTas-pienryhmää, joka kokoontui Korpitien monitoimikeskuksen kuntosalilla harjoitellen voima- ja tasapainoharjoitteita toimintakyvyn tueksi (5 x kurssi). Ryhmä oli osallistujille maksuton.

Paltamon Eläkeliitto ry piti  Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -valmennuksen keskiviikkona 19.4.2023 klo 17–19 Tavoitteena oli kartuttaa tietoja ja taitoja ikäihmisen rinnalla kulkemiseen Ikäinstituutin valmistaman oppimateriaalin sekä osallistujien kokemustiedon avulla. Valmennus oli osa Voimaa vanhuuteen -ohjelmaa. Valmentajina toimivat kouluttaja-koulutettava Terttu Karjalainen, Eläkeliiton Paltamon yhdistyksestä ja opettaja Anja Juntunen Kainuun Opistolta. Väliajalla on tarjolla pieni välipala.

Kunnon Kevätpäivän järjestäminen toteutettiin 25.5.2023 ikäihmisille yhteistyössä Kainuun Liikunta ry:n ja Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toimesta Vuokatissa. Tilaisuuteen järjestettiin kyyditys Paltamosta. 

20.6 klo 10–11 hyvinvointialueen liikuntaneuvonta järjesti Pysytään pystyssä voima- ja tasapainoharjoitustuokion ulkokuntosalilla. Tilaisuus oli avoin kaikille.

VoiTas ryhmä (Kurssi on täynnä!)
Pilotoimme Paltamossa maksutonta tasapainon ja lihasvoiman harjoituskurssia.
Kurssi sopii sinulle, joka kaipaat harjoitusta liikuntakyvyn ylläpitämiseen. Teemme tasapainon ja lihasvoiman harjoituksia ilman laitteita ja laitteilla toimintakyvyn vahvistamiseksi. Liikkumisapuvälineen, kuten kävelykepin tai rollaattorin käyttö ei estä ryhmään osallistumista. Voit myös tulla yhdessä oman avustajan kanssa. Saat kurssilta kirjallisia ohjeita. Esitteen löydät tästä.

Kurssi sisältää 8x1h harjoittelua ohjatusti pienryhmässä.
Paikka: Korpitien monitoimikeskus, Lampitie 2 (Kuntosali)
Aika: 28.10.- 16.12.2022 perjantaisin klo 13.30-14.30
Ohjaajana Laura Poikonen 

Kurssi on osa Voimaa vanhuuteen mentorointiohjelmaa, jossa Paltamon kunta on mukana.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Jenna Härkönen Hyvinvointiaktivaattori p. 040 623 7272, jenna.harkonen@paltamo.fi

 

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle E-koulutus (etänä)
Koulutuspäivät 15.9., 21.9., 28.9. 2022 + evaluointi 15.3.2023

Koulutus on maksuton - ilmoittautumisen yhteydessä laita täppä kohtaan: Maksuton koulutus, kuntani kuuluu Voimaa vanhuuteen mentorointiohjelmaan. 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen täältä: https://www.ikainstituutti.fi/event/ulkoiluystavaksi-iakkaalle-e-kouluttajakoulutus-5/

 

Ikäihmisten vertaisohjaajien koulutuspäivä Kajaanissa!
Koulutuspäivä soveltuu juuri sinulle ikäihmisten vertaisohjaajalle tai vertaisohjaajaksi haluavalle. Lämpimästi tervetuloa mukaan kehittämään omia taitojasi sekä oppimaan uutta voimaharjoittelusta.
Aika: 17.9.2022, klo 10.30-14.30
Paikka: Kajaanin Ammattikorkeakoulu Ketunpolku 1, Tieto 2 -rakennus
Teema: Ikäihmisten voimaharjoittelu. Katso lisätiedot esitteestä.
Ilmoittaudu: maarinieminen@kamk.fi tai p. 044 532 5920 viimeistään 9.9.2022 mennessä

Huom! Koulutus on sinulle maksuton, kun kerrot ilmoittautumisen yhteydessä Paltamon olevan kotikuntasi. Mikäli keräätte porukan ja menette kimppakyydillä, voimme kustantaa teille myös km-korvaukset, tässä tilanteessa voit olla yhteydessä hyvinvointiaktivaattoriin p. 040 623 7272.

 

VoiTas -Valmentaja koulutus Paltamossa
Tule mukaan VoiTas -valmentaja koulutukseen. Kehitä osaamistasi sekä syvennä tietojasi ja taitojasi iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelusta.  Koulutuksessa keskitytään liikuntakyvyn ylläpitämiseen, tasapainon ja lihasvoimaan edistämiseen voima ja tasapainoharjoitteilla.  Saat koulutuksesta kirjallisia ohjeita itsellesi tai omalle ryhmälle hyödynnettäväksi. 

Koulutus sopii liikunnan ja kuntoutuksen tai terveydenhuollon ammattilaisille, iäkkäiden liikunnan vertais- ja vapaaehtoisohjaajille tai  liikunnasta ja oman toimintakyvyn edistämisestä kiinnostuneille.

Koulutuspäivät: 28.9., 3.10., 5.10. ja 10.10 klo 16.15-19.30 Korpitien monitoimikeskuksessa (Lampitie 2, 88300 Paltamo). Katso esite tästä.

Ilmoittautuminen:  Jenna Härkönen Hyvinvointiaktivaattori p. 040 623 7272, jenna.harkonen@paltamo.fi

Tervetuloa VoiTas valmentaja koulutukseen!

Härkönen Jenna hyvinvointiaktivaattori