Voimaa vanhuuteen -ohjelma

Hyvinvointi ja terveys

Voimaa vanhuuteen

Paltamo on mukana Ikäinstituutin koordinoimassa Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa 2022-2024. Tavoitteena on lisätä ja kehittää iäkkäiden terveysliikuntaa, lihasvoima- ja tasapainosisältöistä ohjattua liikuntaa sekä arkiliikunnan mahdollisuuksia ja ulkoilua. Kohderyhmänä ovat etenkin kotona itsenäisesti asuvat ja toimintakyvyltään heikentyneet ikäihmiset (75+).
 

Voimaa, tasapainoa ja ulkoilumahdollisuuksia

Jalkojen lihasvoima ja tasapaino ovat tärkeitä liikkumiskyvyn kannalta. Voimaa tarvitaan esimerkiksi tuolista seisomaan noustessa ja portaissa kävellessä. Tasapainoa tarvitaan asennon säilyttämiseksi niin paikallaan seistessä kuin liikkuessakin. Voima ja tasapaino heikkenevät iän myötä, mutta sopivalla harjoittelulla näitä ominaisuuksia voidaan ylläpitää sekä kehittää. Voima- ja tasapainoharjoittelu on keskeinen keino kaatumisten ehkäisyssä.

Ulkoilu virkistää ja rentouttaa mieltä sekä parantaa liikkumisvarmuutta. Ulkoilu saattaa kuitenkin jää vähäiseksi liikkumisvaikeuksien tai seuran puutteen vuoksi.

Kolmen vuoden aikana Paltamossa kehitetään ikäihmisten

  • voimaa ja tasapainoa 
  • vertaisohjattuja liikuntaryhmiä
  • ulkoiluystävätoimintaa
  • tapahtumia

Toimintaa kehitetään poikkisektorisella yhteistyöllä. Tule mukaan verkostoon!

Voimaa vanhuuteen -toiminta

Päämäärä: Edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Lue lisää täältä.

Kainuun Liikunta ry:n kuntosalinvertaisohjaaja maksuton koulutus Kajaanissa toukokuussa. Koulutus peruuntui vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Kunnon Kevätpäivän järjestäminen toteutettiin 5.5.2022 ikäihmisille yhteistyössä Kainuun Liikunta ry:n ja Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toimesta Kajaanissa. Paltamosta tilaisuuden kyyditys järjestettiin yhteistyössä Puolangan kunnan kanssa. 

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle E-koulutus (etänä)
Koulutuspäivät 15.9., 21.9., 28.9. 2022 + evaluointi 15.3.2023

Koulutus on maksuton - ilmoittautumisen yhteydessä laita täppä kohtaan: Maksuton koulutus, kuntani kuuluu Voimaa vanhuuteen mentorointiohjelmaan. 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen täältä: https://www.ikainstituutti.fi/event/ulkoiluystavaksi-iakkaalle-e-kouluttajakoulutus-5/

 

Ikäihmisten vertaisohjaajien koulutuspäivä Kajaanissa!
Koulutuspäivä soveltuu juuri sinulle ikäihmisten vertaisohjaajalle tai vertaisohjaajaksi haluavalle. Lämpimästi tervetuloa mukaan kehittämään omia taitojasi sekä oppimaan uutta voimaharjoittelusta.
Aika: 17.9.2022, klo 10.30-14.30
Paikka: Kajaanin Ammattikorkeakoulu Ketunpolku 1, Tieto 2 -rakennus
Teema: Ikäihmisten voimaharjoittelu. Katso lisätiedot esitteestä.
Ilmoittaudu: maarinieminen@kamk.fi tai p. 044 532 5920 viimeistään 9.9.2022 mennessä

Huom! Koulutus on sinulle maksuton, kun kerrot ilmoittautumisen yhteydessä Paltamon olevan kotikuntasi. Mikäli keräätte porukan ja menette kimppakyydillä, voimme kustantaa teille myös km-korvaukset, tässä tilanteessa voit olla yhteydessä hyvinvointiaktivaattoriin p. 040 623 7272.

 

VoiTas -Valmentaja koulutus Paltamossa
Tule mukaan VoiTas -valmentaja koulutukseen. Kehitä osaamistasi sekä syvennä tietojasi ja taitojasi iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelusta.  Koulutuksessa keskitytään liikuntakyvyn ylläpitämiseen, tasapainon ja lihasvoimaan edistämiseen voima ja tasapainoharjoitteilla.  Saat koulutuksesta kirjallisia ohjeita itsellesi tai omalle ryhmälle hyödynnettäväksi. 

Koulutus sopii liikunnan ja kuntoutuksen tai terveydenhuollon ammattilaisille, iäkkäiden liikunnan vertais- ja vapaaehtoisohjaajille tai  liikunnasta ja oman toimintakyvyn edistämisestä kiinnostuneille.

Koulutuspäivät: 28.9., 3.10., 5.10. ja 10.10 klo 16.15-19.30 Korpitien monitoimikeskuksessa (Lampitie 2, 88300 Paltamo). Katso esite tästä.

Ilmoittautuminen:  Jenna Härkönen Hyvinvointiaktivaattori p. 040 623 7272, jenna.harkonen@paltamo.fi

Tervetuloa VoiTas valmentaja koulutukseen!

Härkönen Jenna hyvinvointiaktivaattori