Kirjasto

Pääkirjaston kirjahyllyt

Paltamon pääkirjasto

Korpitie 9, 88300 Paltamo

Paltamon pääkirjasto tarjoaa monipuolisen ja ajantasaisen kokoelman sekä näyttelyitä ja tapahtumia. Pääkirjasto ja Kontiomäen kirjasto kuuluvat Kainet-kirjastoihin, joilla on yhteinen aineisto-ja asiakasrekisteri ja samalla kirjastokortilla voit asioida kaikissa Kainet-kirjastoissa. Voit asioida myös omatoimiaikoina oman kirjastokortin ja siihen liittyvän PIN-koodin avulla.

Kainet-Finna -verkkokirjasto >>

Pääkirjastolla voit lisäksi

 • lainata retkeilyvälineitä (palvelu on paltamolaisille)
 • asioida Kelan palveluissa asiointipisteellä, joka on avoinna maanantaiain klo 10-14

Ajankohtaiset näyttelyt  1. - 30.9.2020 avoinna pääkirjaston aukioloaikoina

 • Kuvia Paltamosta - Digitaalinen valokuvanäyttely. Taustamusiikki: Kolokosti Koria. Järjestäjä Kontion Kamerat ry 

 • Korpien kulkijat - Luontoa ja siellä liikkuvaa, todellista ja kuviteltua. Sini Karhunen: maalauksia, piirustuksia, kolmiulotteisia töitä ja Kaleva Kovalainen: valokuvia, ilmakuvia  

Kontiomäen kirjasto

Pihlajatie 5, 88740 Kontiomäki

Poikkeus aukioloajoissa

Torstaina 1.10. 2020 henkilökunta ei ole paikalla vuosiloman vuoksi.

Omatoimiaika normaalisti klo 9:00 – 20:00

 

 

Uusitalo Reima kirjastonhoitaja
Kärkkäinen Mirja kirjastovirkailija
Kokkonen Jukka kirjastovirkailija
Näyhä Vappu kirjastoapulainen
Kirjastoauto

Tervetuloa kirjastoon!

Paltamon pääkirjaston palveluajat 

 • maanantai klo 10:00–18:00
 • tiistai klo 12:00–18:00
 • keskiviikko klo 13:00–19:00
 • torstai-perjantai klo10:00-15:00

Paltamon pääkirjaston omatoimiajat

  • ma-pe klo 9:00-20:00 
  • la-su 9:00-18:00

Kontiomäen kirjasto 

 • Parittoman viikon torstai 17:30 – 18:30 (kirjastoautossa)
 • Parillisen viikon torstai 13:00 – 15:00 

Poikkeus aukioloajoissa

Torstaina 1.10. 2020 henkilökunta ei ole paikalla vuosiloman vuoksi.

Omatoimiaika normaalisti klo 9:00 – 20:00

Kontiomäen kirjaston omatoimiajat

  • ma-pe klo 9:00-20:00 
  • la-su 9:00-18:00

Kirjastoauton uudistuneet aikataulut 

 • Kirjastoauton aikataulut saatavana myös toimipisteistä
 • Kirjastoauto ei ole liikenteessä kuljettajavirkailijan lomien aikana. 

Lainaus ja kirjastokortti

 

Kirjaston käyttöoikeuden ja kirjastokortin saa todistamalla henkilöllisyytensä ja sitoutumalla noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kaikkien Kainet-kirjastojen kirjastokortteja voi käyttää myös Paltamon kirjastossa.

Lainauskortti on henkilökohtainen ja se on aina esitettävä aineistoa lainattaessa. Jokainen on vastuussa omasta kortistaan ja sillä lainatusta aineistosta.

Omien lainojen tarkasteluun, uusimiseen ja aineiston varaamiseen internetin kautta tarvitaan kirjastokortin lisäksi PIN-koodi, jonka saa kirjastolta. 

Osoitteen- ja nimenmuutos on ilmoitettava kirjastoon, samoin kortin katoaminen. Kortin haltija on vastuussa kortin käytöstä katoamisilmoitukseen saakka. Kadonnut kortti mitätöidään ilmoituksen saavuttua. Asiakas voi lunastaa kadotetun kortin tilalle uuden todistettuaan henkilöllisyytensä.

 

Lainojen uusiminen ja varaaminen

Lainat voi uusia, ellei aineistolle ole varauksia. Lainat voi uusia kirjastokäynnin yhteydessä, puhelimitse tai Kainet-palvelun kautta.

Kirjastossa paikalla olevaa aineistoa voi varata tekemällä hyllyvarauksen. Myös lainassa olevaa aineistoa voi varata. Jos lainasta ei ole varauksia, sen voi uusia enintään 5 kertaa. 

Laina-ajat

Yleensä 4 viikkoa. Uutuuskirjat ja kysytyimmät kurssikirjat sekä lehdet, CD-ROMit, CD- ja DVD-levyt 2 viikkoa. Kesällä Kontiomäen kirjastossa ja kirjastoautossa voidaan ottaa käyttöön pidennetty laina-aika.

Kaukolainat

Sellaista aineistoa, jota ei ole Paltamon kirjastossa, voidaan tilata kaukolainaksi muista kirjastoista. Kaukopalvelu on maksullista ja siinä noudatetaan valtakunnallisia kaukolainaussääntöjä ja lainan antaneen kirjaston ehtoja. Maksu peritään myös, mikäli tilausta ei ole peruttu ennen sen lähtemistä lainaavasta kirjastosta.

Kirjaston maksut löydät Hinnasto ja maksut -sivulta.

Omatoimikirjastossa voit käydä varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella ja

 • lainata automaatilla
 • noutaa varattua aineistoa
 • lukea lehtiä
 • käyttää tietokonetta
 • hyödyntää kirjaston tiloja työskentelyyn.

Omatoimiaikana ei ole mahdollista tehdä uutta kirjastokorttia, tulostaa, maksaa maksuja, ostaa kuntosaliaikaa tai aterialippuja. 

Käyttöä varten tarvitset Kainet-kirjaston kirjastokortin ja tunnusluvun. Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa ja lainausautomaatilla. Tunnusluvun saat kirjaston henkilökunnalta. Huoltaja hakee alle 15-vuotiaille asiakkaille omatoimikirjaston käyttöoikeuden ja vastaa kirjaston käytöstä.

Jokaisen omatoimikirjastoon tulijan on kirjauduttava sisään. Omatoimiajan alkaessa asiakkaan on poistuttava kirjastosta ja kirjauduttava omatoimikirjaston asiakkaaksi kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Lapset voivat tulla vanhempien seurassa kirjautumatta.

Sisään kirjautunut asiakas on vastuussa niin omasta kuin mukanaan tulleiden muiden asiakkaiden käyttäytymisestä sekä on velvollinen korvaamaan mahdolliset vahingot. Alaikäisen asiakkaan käyttäytymisestä ja mahdollisesti aiheuttamista vahingoista on vastuussa huoltaja.

Omatoimikirjaston käyttäjät sitoutuvat noudattamaan Paltamon kunnankirjaston käyttösääntöjä sekä ylläpitämään asioidessaan siisteyttä ja järjestystä. Omatoimiajan päätyttyä kirjaston tiloista on poistuttava viipymättä. Omatoimikirjaston käyttö voidaan tarvittaessa estää esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta, jonka käyttöön sovelletaan henkilötietolakia (523/1999).

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä kirjaston henkilökuntaan. Teknisiä ongelmia voidaan selvittää henkilökunnan ollessa paikalla. Kiinteistöön liittyvissä ongelmissa avustaa kunnan talonmiespäivystysnumero (08) 615 54620. Hätätilanteissa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Varausten nouto itsepalveluna

Paltamon kirjastossa voit noutaa omatoimisesti myös varauksesi. Lainausautomaatin vieressä on varattujen kirjojen hylly, jossa varaukset ovat numerojärjestyksessä. Voit lainata varauksesi itse automaatilla tai normaalisti virkailijalta.  Varausnumero näkyy tekstiviestistä, joka lähetetään, kun varaus on noudettavissa.

Jos sinulla on useampi saapunut varaus, löytyvät ne vierekkäin samalla numerolla.

Kaukolainojen noutaminen on edelleen mahdollista vain virkailijalta.