Kirjasto

Matkailu ja vapaa-aika

Pääkirjaston kirjahyllyt

Paltamon pääkirjasto

Korpitie 9, 88300 Paltamo 

Paltamon pääkirjasto tarjoaa monipuolisen ja ajantasaisen kokoelman sekä näyttelyitä ja tapahtumia. Paltamon kirjasto kuuluu Kainet-kirjastoihin, joilla on yhteinen aineisto-ja asiakasrekisteri ja samalla kirjastokortilla voit asioida kaikissa Kainet-kirjastoissa. Voit asioida myös omatoimiaikoina oman kirjastokorttisi ja siihen liittyvän PIN-koodin avulla. 

 

Kainet-Finna -verkkokirjasto >> 

Pääkirjastolla voit lisäksi retkeily- ja liikuntavälineitä ja polkupyöriä (palvelu on paltamolaisille):

 • Paltamon kunta kannustaa lapsiperheitä liikkumaan luonnossa. Lainattavissa on lasten kantoreppu ja -rinkka sekä laturetkiä varten lapsenvetoahkio. Lainattavana on myös vastus- eli pumppusauvoja (4 kg ja 6 kg) ja lumikenkiä (20 - 50 kg, 50 - 85 kg ja 70 - 140 kg) sekä uutuutena kaksi polkupyörää. 
 
Kirjastoauto

Kirjastoauto kiertää tiistaisin ja torstaisin. Katso lähin pysäkki reittiaikataulusta:

Kirjastoauton aikataulut ja reitit

Kontiomäen monitoimitalon pihalla kirjastoauto palvelee:

 • parittoman viikon torstaina klo 17:30 – 18:30
 • parillisen viikon torstaina klo 15:45 – 16:45

Ei kierrä viikoilla 13 eikä 14.

Pääkirjasto
Uusitalo Reima kirjastonhoitaja
Kokkonen Jukka kirjastovirkailija
Kirjastoauto

Tervetuloa kirjastoon!

Paltamon kirjaston palveluajat 28.8.2023 - 16.6.2024

 • ma ja ke 13:00 - 18:00
 • ti, to ja pe  11:00 - 15:00

Paltamon kirjaston omatoimiajat

 • ma - pe 9:00 - 20:00
 • la - su 9:00 - 18:00

Kirjastoauto kiertää tiistaisin ja torstaisin.

Katso lähin pysäkki reittiaikataulusta:

Kirjastoauton aikataulut ja reitit  

Kirjastoauto ei liikennöi kuljettajavirkailijan lomien aikana. 

Kontiomäen kirjaston toimipaikka on lakkautettu. Kirjastoauto palvelee monitoimitalon pihalla

 • parittoman viikon torstaina klo 17:30 - 18:30
 • parillisen viikon torstaina klo 15:45 - 16:45.

Lainaus ja kirjastokortti

 

Kirjaston käyttöoikeuden ja kirjastokortin saa todistamalla henkilöllisyytensä ja sitoutumalla noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kaikkien Kainet-kirjastojen kirjastokortteja voi käyttää myös Paltamon kirjastossa.

Lainauskortti on henkilökohtainen ja se on aina esitettävä aineistoa lainattaessa. Jokainen on vastuussa omasta kortistaan ja sillä lainatusta aineistosta.

Omien lainojen tarkasteluun, uusimiseen ja aineiston varaamiseen internetin kautta tarvitaan kirjastokortin lisäksi PIN-koodi, jonka saa kirjastolta. 

Osoitteen- ja nimenmuutos on ilmoitettava kirjastoon, samoin kortin katoaminen. Kortin haltija on vastuussa kortin käytöstä katoamisilmoitukseen saakka. Kadonnut kortti mitätöidään ilmoituksen saavuttua. Asiakas voi lunastaa kadotetun kortin tilalle uuden todistettuaan henkilöllisyytensä.

 

Lainojen uusiminen ja varaaminen

Lainat voi uusia, ellei aineistolle ole varauksia. Lainat voi uusia kirjastokäynnin yhteydessä, puhelimitse tai Kainet-palvelun kautta.

Kirjastossa paikalla olevaa aineistoa voi varata tekemällä hyllyvarauksen. Myös lainassa olevaa aineistoa voi varata. Jos lainasta ei ole varauksia, sen voi uusia enintään 5 kertaa. 

Laina-ajat

Yleensä 4 viikkoa. Uutuuskirjat ja kysytyimmät kurssikirjat sekä lehdet, CD-ROMit, CD- ja DVD-levyt 2 viikkoa. Kesällä Kontiomäen kirjastossa ja kirjastoautossa voidaan ottaa käyttöön pidennetty laina-aika.

Kaukolainat

Sellaista aineistoa, jota ei ole Paltamon kirjastossa, voidaan tilata kaukolainaksi muista kirjastoista. Kaukopalvelu on maksullista ja siinä noudatetaan valtakunnallisia kaukolainaussääntöjä ja lainan antaneen kirjaston ehtoja. Maksu peritään myös, mikäli tilausta ei ole peruttu ennen sen lähtemistä lainaavasta kirjastosta.

Kirjaston maksut löydät Hinnasto ja maksut -sivulta.

Omatoimikirjastossa voit käydä varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella ja

 • lainata automaatilla
 • noutaa varattua aineistoa
 • lukea lehtiä
 • käyttää tietokonetta
 • hyödyntää kirjaston tiloja työskentelyyn.

Omatoimiaikana ei ole mahdollista tehdä uutta kirjastokorttia, tulostaa, maksaa maksuja, ostaa kuntosaliaikaa tai aterialippuja. 

Käyttöä varten tarvitset Kainet-kirjaston kirjastokortin ja tunnusluvun. Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa ja lainausautomaatilla. Tunnusluvun saat kirjaston henkilökunnalta. Huoltaja hakee alle 15-vuotiaille asiakkaille omatoimikirjaston käyttöoikeuden ja vastaa kirjaston käytöstä.

Jokaisen omatoimikirjastoon tulijan on kirjauduttava sisään. Omatoimiajan alkaessa asiakkaan on poistuttava kirjastosta ja kirjauduttava omatoimikirjaston asiakkaaksi kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Lapset voivat tulla vanhempien seurassa kirjautumatta.

Sisään kirjautunut asiakas on vastuussa niin omasta kuin mukanaan tulleiden muiden asiakkaiden käyttäytymisestä sekä on velvollinen korvaamaan mahdolliset vahingot. Alaikäisen asiakkaan käyttäytymisestä ja mahdollisesti aiheuttamista vahingoista on vastuussa huoltaja.

Omatoimikirjaston käyttäjät sitoutuvat noudattamaan Paltamon kunnankirjaston käyttösääntöjä sekä ylläpitämään asioidessaan siisteyttä ja järjestystä. Omatoimiajan päätyttyä kirjaston tiloista on poistuttava viipymättä. Omatoimikirjaston käyttö voidaan tarvittaessa estää esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta, jonka käyttöön sovelletaan henkilötietolakia (523/1999).

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä kirjaston henkilökuntaan. Teknisiä ongelmia voidaan selvittää henkilökunnan ollessa paikalla. Kiinteistöön liittyvissä ongelmissa avustaa kunnan talonmiespäivystysnumero (08) 615 54620. Hätätilanteissa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Varausten nouto itsepalveluna

Paltamon kirjastossa voit noutaa omatoimisesti myös varauksesi. Lainausautomaatin vieressä on varattujen kirjojen hylly, jossa varaukset ovat numerojärjestyksessä. Voit lainata varauksesi itse automaatilla tai normaalisti virkailijalta.  Varausnumero näkyy tekstiviestistä, joka lähetetään, kun varaus on noudettavissa.

Jos sinulla on useampi saapunut varaus, löytyvät ne vierekkäin samalla numerolla.

Kaukolainojen noutaminen on edelleen mahdollista vain virkailijalta.