Kuntosali

Matkailu ja vapaa-aika

Paltamon kunnan kuntosali on paltamolaisille maksuton

Paltamon kunnan kuntosali 

Kuntosali sijaitsee osoitteessa Lampitie 2. 

Avoinna joka päivä 6.00 – 22.00.
(Ovet avautuvat avaimella/lätkällä klo 21 saakka ja tilasta tulee poistua klo 22 mennessä.)

HUOM! Mikäli kuntosalin ovi ei avaudu mobiilisovelluksella tai kulkulätkällä ja sähkölukossa on häiriö, käytä kuntosalille siirtymiseen 6-ovea ja esteetöntä hissiä.

Huomiothan että 12-15 -vuotiaat voivat treenata vain aikuisen valvonnan alla.


Poikkeusaukiolot: 

Kuntosali on suljettu kansalaisopiston ikäihmisten kuntosaliryhmän aikana:
alkaen syyslukukaudella 11.9.- 4.12.2024 keskiviikkoisin klo 9-12.30.
alkaen kevätlukukaudella 8.1.-9.4.2025 keskiviikkoisin klo 9-12.30.
Poislukien koulujen loma-ajat, vk 42 ja vk 10.

Kulku kuntosalille on Korpitien puolelta. Käynti tapahtuu Korpiareenan puolelta menemällä ulkoportaat alas kuntosalin sisäänkäynnille. Esteetön kulku löytyy maantasosta ja aulan hissillä pääsee helposti kuntosalin alimpaan kerrokseen. 

Parkkeeraus kirjaston parkkipaikalle tai Korpitien parkkipaikoille.

Kuntosalin ovijärjestelmä toimii samalla tavalla kuin vanhan. Mobiiliavaimen tai kulkulätkän voi päivittää tarvittaessa kirjastolla. 

Monitoimikeskuksen lähellä sijaitseva Korpiareenan ulkokuntosali tarjoaa myös hyvät puitteet kuntoilulle sulan maan aikaan.

Kuntosalimaksut ei-paltamolaisille:

Jos olet kuntosalin ei-paltamolainen käyttäjä, saat mobiilikäyttöoikeuden Paltamon pääkirjastolta aukioloaikoina.

Kuntosalimaksut ovat:

               Perusmaksu         Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja kesäasukkaat
1 kk         20€                        15€

6 kk        100€                       75€
12 kk      180€                       135€

 

Paltamolaisille, Paltamon kunnan työntekijöille ja Paltamon lukion opiskelijoille kuntosalin käyttö on maksutonta.

Näin pääset kuntosalille

 • Lataa älypuhelimeen JustIN Mobile -sovellus Google Play -kaupasta (Android-puhelimille) tai AppStoresta (iOS-puhelimille). Ohjeen sovelluksen lataamiseen löydät TÄSTÄ. Avaimen aktivointi tapahtuu Paltamon pääkirjastosta (Korpitie 9) käymällä tai soittamalla kirjaston aukioloaikoina.

  HUOM! Mikäli puhelimesi / numerosi vaihtuu aktivoinnin jälkeen, tulee sovellus ladata uudestaan uuteen puhelimeen / numeroon ja aktivoida kirjastolla kirjaston aukioloaikoina.  
   
 • Pääset kuntosalille myös etäluettavalla avaimenperällä. Tämä vaihtoehto on heille, joilla ei ole käytössään älypuhelinta. Käyttäjä ostaa etäluettavan avaimenperän omaksi (4,90 €), eikä erillistä panttia enää kerätä. Sen voi hankkia Paltamon pääkirjastosta (Korpitie 9) kirjaston aukioloaikoina. Kadonneen avaimenperän tilalle käyttäjä hankkii uuden.
   
 • Jos olet kuntosalin ei-paltamolainen käyttäjä, saat mobiilikäyttöoikeuden Paltamon pääkirjastolta aukioloaikoina. Kuntosalimaksut ei-paltamolaisille ovat 
  1 kk 20/15 €, 6 kk 100/75 € ja12 kk 180/135 €.

 

 

Ohjeita kuntosalin käyttäjille 

 • TULE VAIN TERVEENÄ KUNTOSALILLE
 • Pese kädet saippualla huolellisesti (vähintään 20 sek.)  aina ennen harjoitusta ja sen jälkeen.
 • Käytä käsidesiä, mikäli et voi pestä käsiä saippualla.
 • Yskäise tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita se heti käytön jälkeen roskiin.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa saatavilla, aivasta tai yskäise olkavarteesi.
 • Käytä omaa juomapulloa ja tarvittaessa pyyhettä. 
 • Pyyhi mahdollinen hiki pois laitteesta käytön jälkeen, voit käyttää tähän tarkoitukseen tarkoitettua puhdistus/desinfiointiainetta.
 • Huomioi muut käyttäjät ja salietiketti, vuorottelu sarjoja tehtäessä on ystävällinen ele samaan laitteeseen jonottavalle. 
 • Vie tavarat ja painot paikoilleen, jotta salin eteettömyys kaikille harjoittelijoille säilyy.  
 • Käytä laitteita ja välineitä niille kuuluvalla tavalla. 
Paltamon monitoimikeskuksen kuntosalin käyttäjäkyselyn tulosten koonti

Paltamon kunnan kuntosalin käyttäjäkysely keräsi kaikkiaan 107 vastausta syyskuussa 2023. Kuntosalin arvosanaksi kuntalaiset antoivat keskiarvoltaan 8,5 asteikolla 1–10. Kuntosalia käyttävät ovat pääosin hyvin tyytyväisiä kuntosaliin ja antoivat kiitosta ja myönteistä palautetta, mm. monipuolisesta salista ja Paltamon kuntalaisten mahdollisuudesta harjoitella maksuttomasti. Kyselyn vastaajista 97 % oli paltamolaisia, 4,7 % vapaa-ajan asukkaita ja 3,8 % ulkopaikkakuntalaisia.

Kyselyyn vastanneista 79 % oli alle 65-vuotiaita ja 21 % yli 65-vuotiaita. 70 % vastaajista kertoo harjoittelevansa kuntosalilla säännöllisesti 1–3 kertaa viikossa.

Kyselyn vastausten perusteella on tehty toimia kuntosalin kehittämiseksi.  Alla on listattu kyselyn tuloksia ja toimia:

47 % vastaajista piti kuntosalin välineistöä monipuolisena, 50 % vastaajista ihan riittävänä ja 3 % vastaajista piti välineistöä suppeana. Kuntosalille on hankittu viimeisimpänä numerointi laitteisiin, vastuskuminauhoja, hyppynaru, keppejä, kahdet nyrkkeilyhanskat, sissikyykkylaite, painonnostotanko, pump-setti, jossa on kevyemmät painot ja tanko, step-lautoja, timanttitanko/hex-bar tanko, nilkkaremmit, kahvakuulia, tankoihin lukkoja ja kevyitä levypainoja, hierontapalloja, suihkuihin saippuat, kestokasvillisuutta tuomaan viihtyisyyttä ja painovanne. Hankintoja on tehty vuosien 2022–2023 aikana.

Kyselyn perusteella 44 % vastaajista toivoi kuntosalille uutta vatsalaitetta, 39 % pystypunnerruslaitetta, 5 % trampoliinia ja 36 % jotakin muuta. Avoimeen kenttään vastauksina toivottiin mm. isompia käsipainoja, porraskonetta, juoksumattoa, pakaraprässiä, Hack -kyykkyä, spinning-pyörää, hiihtolaitetta, maastavetolaitetta, vastuskuminauhoja, televisiota, leuanvetotankoa matalammalle, maastavetolaitetta ja viihtyvyyttä yms. Toiveita tuli yht. 32. Kuntosalille on hankittu marraskuussa uusi vatsalaite, joka sai eniten ääniä äänestyksessä. Vatsalaite kohdistuu ala- ja vinoihin vatsalihaksiin. Vastaava laitetta kuntosalilla ei ollut. Hankinta tehtiin Sykettä sydämeen -hankkeen avulla.

Julkisen kuntosalin laitesijoittelussa on otettava huomioon esteettömyys. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella on yhdenvertainen mahdollisuus harjoitella kuntosalilla ja kuntosalilaitteisiin tulee päästä esteettömästi pyörätuolia tms. apuvälinettä hyödyntäen. Kulkuväylien tulee olla vähintään 90 cm leveitä, mikä mahdollistaa esteettömän kulkemisen ja pääsemisen laitteeseen. Tästä syystä kuntosalin laitehankinnat on aina tehtävä harkiten niin, että esteettömyys tilassa säilyy. Lattioille jätetyt tavarat ja liika laitekanta vaikuttavat esteettömyyden toteutumiseen.

Esteettömyyteen liittyen annettiin palautetta ja kehitysehdotuksia siihen, että kuntosalin ovi olisi kevyempi, ja ettei tavaroita ja painoja jätettäisi lattioille tukkimaan väyliä. Vastaajat olivat kokeneet, ettei esteettömyys tilassa toteudu siitä syystä, että tavaroita ja painoja ei viedä paikoilleen. Apuvälineitä kuten rollaattoria tai pyörätuolia käyttäville tavaroiden nostelu ja siirtely voi olla haasteellista, mikä osaltaan vaikeuttaa kulkemista. Tästä syystä vetoamme muihin käyttäjiin, että tavarat ja välineet viedään paikoilleen! Kuntosalin ovipumppu vaihdettiin kevyempään.

81 % vastaajista piti kuntosalin puhtaanapitoa siistinä ja riittävänä. 34 % toivoi, että välineiden paikkoja merkattaisiin. Kuntosalille on hankittu mm. lisää pieniä koreja, joissa välineitä voidaan säilyttää. Korit tullaan vielä nimeämään.

Eniten kyselyyn vastanneet antoivat palautetta siitä, ettei hajusteita käytettäisi kuntosalilla!

Toiveita esitettiin myös siitä, että ulkopaikkakuntalaisille olisi mahdollista ostaa 5 tai 10 kerran kertalippuja, kuntosalille hankittaisiin defibrillaattori, kylmävesiallas, lisää painoja ja kuntosalin aukioloaikaa toivottiin aikaisemmaksi. Kuntosalin aukioloaikaan vaikuttaa puhtaanapidon aikataulut. Aukioloajan aikaistaminen vaikuttaisi puhtaanapidon työaikaresurssiin sekä työskentelyyn kuntosalilla. Käyttöaikaa on pidennetty iltaan klo 22, jolloin käyttäjämäärät ovat suurempia ja puhtaanapito ei tiloissa toimi.

21 % oli kokenut kuntosalilla puhelimessaan kuuluvuusongelmaa. Ongelmaa koettiin olevan eniten Elisan liittymissä. Kuntosalin kuuluvuusongelma on ratkaistu niin, että kaikista liittymistä voi soittaa hätänumeroon. Muu puhelinten kuuluvuus on liittymäkohtaista. Kuntosali toimii väestönsuojatilassa ja tästä syystä kuuluvuudessa voi olla ongelmia.

 

 

Härkönen Jenna hyvinvointiaktivaattori