Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus
Hyvinvointi ja terveys

Paltamolaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden vahvistaminen ovat hyvinvointipalveluiden keskeisiä tavoitteita. Terveyteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen nivoutuvat myös toimintakyvyn ja osallisuuden vahvistaminen. Hyvinvoinnin edistämistä toteutetaan kuntalakiin ja terveydenhuoltolakiin perustuen ja luoden edellytyksiä kuntalaisten hyvinvoinnin vahvistamiselle.
Paltamon kunnan laaja hyvinvointikertomus tarjoaa kattavan kuvan valtuustokauden 2022-2025 aikana toteutetuista toimenpiteistä ja hyvinvointia edistävistä toimista sekä kehittämisen osa-alueista. Kertomuksessa käsitellään myös toimenpiteiden lisäksi indikaattoritietoja, jotka ovat lakisääteisesti raportoitavia kunnanhallitukselle ja valtuustolle.
Hyvinvointitoimenpiteet ja elinympäristö
Paltamo tarjoaa erinomaiset puitteet erityisesti lapsiperheiden hyvinvoinnille, kuten ajanmukaiset päiväkodit, koulut ja maksuttoman varhaiskasvatuksen. Luonnonläheiset ulkoilumahdollisuudet ja turvallinen asuinympäristö tukevat paltamolaisten hyvinvointia ja elämää. Kunnan liikuntatiloja, kuten kuntosalia, tarjotaan kuntalaisille maksutta ja sen käyttö on myönteisesti lisääntynyt. Kulttuuri- ja tapahtumatarjonta on monipuolista ja pääosin maksutonta. Uusi kunnantalo, joka valmistui vuonna 2022 palvelee myös kuntalaisia.
Monitoimikeskus, joka otettiin käyttöön vuonna 2021, tukee kuntalaisten hyvinvointia tarjoamalla tiloja muun muassa varhaiskasvatukselle, koulutukselle, kansalaisopistolle ja nuorisotoiminnalle. Keskuksen toiminta on vakiintunut, ja yhteistyö eri toimijoiden kesken on tiivistynyt. Tilojen käyttö on aktiivista.
Työllisyystilanne ja talous
Paltamon työttömyysaste on laskenut tasaisesti vuodesta 2022 alkaen, ja se oli vuoden 2024 lopussa toiseksi alhaisin Kainuussa. Työmarkkinatukimaksujen osuus on pienentynyt merkittävästi, mutta yleisen taloustilanteen vuoksi vuoden 2024 aikana on tapahtunut lievää nousua. Paltamon kunta tarjoaa työnvälityspalveluja Paltamon, Hyrynsalmen ja Ristijärven työnhakijoille.
Haasteet ja kehitettävät alueet
Vaikka monilla alueilla edistys on ollut myönteistä, haasteitakin on. Erityisesti miesten ennenaikainen kuolleisuus verenkiertoelinten sairauksiin on korkea Paltamossa, ja nuorten kokemus omasta terveydestään, koulukiusaaminen ja epäterveelliset ruokailutottumukset herättävät huolta. Raittius on vähentynyt 55 %:sta 49,1 %:iin. Väestön ikääntyminen näkyy korkeassa huoltosuhteessa (93,3), mikä nostaa esiin ennaltaehkäisevien toimien tarpeen erityisesti työikäisten ja ikääntyneiden terveyden edistämisessä.
Ennaltaehkäisy ja tuki
Paltamo on panostanut ennaltaehkäiseviin toimiin, kuten liikunta- ja ravitsemusneuvontaan, elintapavalmennukseen ja ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseen. Liikunnan ja vapaa-ajan olosuhteita on kehitetty mm. kuntoportailla ja koirapuistolla. Mielenterveyden tukemiseksi on tehty yhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa ja osallistuttu valtuustokauden aikana mielen hyvinvointia edistäviin hankkeisiin perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Paltamon hyvinvointityö on monipuolista ja kattavaa, mutta haasteet, kuten miesten ennenaikainen kuolleisuus ja lasten- ja nuorten hyvinvointitaidot, vaativat edelleen huomiota. Tavoitteena on edistää ennaltaehkäisevää toimintaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Paltamon kunnan laaja hyvinvointikertomus 2022-2025
Indikaattoreiden ja muun tiedon osoittama hyvinvointi
Laaja hyvinvointikertomus ja -suunnitelma sisältää kaksi osaa: hyvinvointikertomuksen ja hyvinvointisuunnitelman. Lisäksi se toimii lakisääteisenä suunnitelmana ehkäisevälle päihdetyölle sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmalle. Hyvinvointikertomus laaditaan kerran valtuustokaudessa laajana ja vuosittain raportteina. Se sisältää kuvauksen kuntalaisten hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä suunnitelman hyvinvoinnin ja terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi. Kertomusta päivitetään ja sen toteutumista arvioidaan vuosittain osana kuntasuunnittelua.
Kuntalaisilla oli mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa suunnitelman laadintaan vastaamalla sähköiseen kyselyyn ja osallistumalla ikäihmisten hyvinvointiaamupäivässä pidettyyn työpajaan.
Paltamon kunnan laaja hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2022–2025
Paltamo tarjoaa erinomaiset puitteet lapsiperheiden hyvinvoinnille: maksuttoman varhaiskasvatuksen ja hyvät mahdollisuudet ulkoiluun sekä luonnossa liikkumiseen. Kulttuuri- ja tapahtumatuotanto on monipuolista ja kuntalaisille pääsääntöisesti maksutonta. Keväällä 2021 valmistunut Korpitien monitoimikeskus tarjoaa puitteet varhaiskasvatukselle, perusopetukselle, lukiolle, kansalaisopistolle, nuorisotilalle, yhdistyksille ja järjestöille sekä kuntosalille. Uusi kunnantalo valmistui toukokuussa 2022.
Monessa asiassa mennään hyvään suuntaan ja myös kehitettävää löytyy. Esille nousee mm. nuorten kokemus omasta terveydentilastaan, koulukiusaamisesta ja epäedulliset ruokailutottumukset. Huolta aiheuttaa erityisesti 8. ja 9. luokan oppilaiden kokemus omasta terveydentilastaan.
Väestön ikäjakauman mukaan Paltamon huoltosuhde on korkea. Tämä tarkoittaa sitä, että työikäisen väestön hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen olisi hyvä tulevaisuudessa suunnata ennaltaehkäiseviä toimia. Pitkäaikaistyöttömyys Kainuussa on pitkän pienentymisen jälkeen lisääntynyt korona-aikana, mutta tilanne on alkanut jälleen parantua vuoden 2021 huhtikuusta lähtien.
Suhteessa muuhun maahan ja Kainuuseen Paltamossa alkoholin kulutus on korkein.
Vuosiraportti käsittelee valtuustokauden vuoden 2023 tehtyjä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpiteitä ja indikaattoritietoja, joista on raportoitava kunnanhallitukselle ja valtuustolle lakisääteisesti vuosittain. (Terveydenhuoltolaki 2010, §12.)
Toimenpiteitä olivat mm. vuonna 2023 kunnan hallinnoimana käynnistynyt Paltamon pyörämatkailuhanke, jolla rakennettiin maastopyöräily- ja retkeilyreitti Autioniemeen. Vuonna 2022 kunnanhallitus teki päätöksen koulutsempparin palkkaamisesta määräaikaiseen työsuhteeseen tukemaan lasten ja nuorten arkea kouluissa lukuvuodelle 2022-2023. Saimme myös NUTU-hankkeen avulla palkattua koulunuorisotyöntekijän määräaikaisena tehtävänä lukuvuodelle 2023-2024.
Monessa asiassa mennään hyvään suuntaan, mutta myös kehitettävää löytyy. Esille nousee mm. se, että työttömyysprosentin kehitys on ollut myönteistä eli laskevaa. Indikaattoritiedot osoittavat, että mielenterveyden haasteet varhaislapsuudessa, nuoruudessa ja aikuisuudessa ovat Paltamossa verrattain korkeat. Huolta aiheuttaa erityisesti niin ala- kuin yläkoulun oppilaiden kokemus omasta terveydentilastaan ja liikkumattomuuden sekä kiusaamisen lisääntyminen alakoululaisilla. Suhteessa muuhun maahan ja Kainuuseen Paltamossa alkoholinkulutus on korkeinta, joskin se on hienoisesti laskenut. Myös mielenterveyshaasteet, päihteet, pienituloisuus ja työttömyys nostavat ns. huono-osaisuuden kokonaistilastoja. Maailmantilanne huomioon ottaen inflaatiolla voi olla vaikutusta tulevaisuudessa huono-osaisuuden lisääntymiseen.
Paltamolaisten hyvinvointi on yleisesti ottaen hyvällä tasolla. Erityistä huomiota tulee kiinnittää lasten ja nuorten hyvinvointiin mielenterveyden, liikunnan, ravitsemuksen ja kiusaamisen ennaltaehkäisyn osalta. Kouluterveyskyselyn mukaan ravitsemusterveys ja erityisesti koululounaan syöminen on vähentynyt merkittävästi yläkouluikäisillä.
Tämä vuosiraportti käsittelee valtuustokauden vuoden 2022 tehtyjä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpiteitä ja indikaattoritietoja, joista on raportoitava kunnanhallitukselle ja valtuustolle lakisääteisesti vuosittain. (Terveydenhuoltolaki 2010, §12.)
Toimenpiteitä olivat mm. vuonna 2022 kunnan hallinnoimana käynnistynyt Paltamon pyörämatkailuhanke, jolla rakennettiin maastopyöräily ja retkeilyreitti Autioniemeen. Vuonna 2022 kunnanhallitus teki päätöksen koulutsempparin palkkaamisesta määräaikaiseen työsuhteeseen tukemaan lasten ja nuorten arkea kouluissa. Paltamon lääkäritilanne vuonna 2022 on ollut verrattain hyvä edellisvuosiin verrattuna. Paltamossa on ollut kaksi lääkäriä.
Monessa asiassa mennään hyvään, mutta myös kehitettävää löytyy.
Esille nousee mm. se, että syys-lokakuussa työttömyysprosentti oli vuonna 2022 vain 8,9 kun edellisenä vuotena 2021 se oli 11,8. Kehitys on ollut myönteistä. Indikaattoritiedot osoittavat, että mielenterveyden haasteet varhaislapsuudessa, nuoruudessa ja aikuisuudessa ovat Paltamossa verrattain korkeat. Huolta aiheuttaa erityisesti 8. ja 9. luokan oppilaiden kokemus omasta terveydentilastaan, liikkumattomuus, ylipaino ja tupakoinnin lisääntyminen. Suhteessa muuhun maahan ja Kainuuseen Paltamossa alkoholin kulutus on korkein.
Hyvinvointikertomuksen raportti 2019-2020
Vuosiraportti sisältää tietoa paltamolaisten hyvinvoinnista ja tehdyistä toimenpiteistä. Raportin mukaan Paltamo tarjoaa erinomaiset puitteet lapsiperheiden hyvinvoinnille: maksuttoman varhaiskasvatuksen ja hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen. Monipuoliset tapahtumat ovat rikkaus ja keväällä 2021 valmistunut monitoimikeskus tarjoaa puitteet varhaiskasvatukselle, perusopetukselle, lukiolle, kansalaisopistolle, nuorisotiloille sekä kuntosalille.
Monessa mennään hyvään suuntaan ja myös kehitettävää löytyy. Esille nousee mm. nuorten kokemus omasta terveydentilastaan, koulukiusaamisesta ja epäedulliset ruokailutottumukset. Kehitettävää on mm. liikkumisessa, aikuisten tuen saatavuudessa ja mielenterveydessä.
Paltamon työttömyysaste pysyttelee korkealla ja alkoholin kulutus on lisääntynyt.
Paltamon kunnan hyvinvointisuunnitelmaan pääset tutustumaan täältä.