Harrastamisen Suomen malli

Hyvinvointi ja terveys

Kuva

 

Harrastamisen Suomen malli

Kainuu on saanut 253 000 euron avustuksen Suomen mallin harrastustoiminnan järjestämiseen yhdessä Paltamon, Kajaanin, Sotkamon, Suomussalmen ja Hyrynsalmen kunnan kanssa. Uusi rahoituskausi käynnistyy kevätlukukaudelle 2023, jonne pyrimme lisäämään harrastustarjontaa.

Tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Mallilla halutaan tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus aidosti mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä ja koulujen tiloissa.

Malli perustuu lapsilähtöisyyteen: harrastusten tulee olla lasten itsensä toivomia ja heille parhaiten sopivaan aikaan. Järjestettävät harrastukset perustuvat paikalliseen koululaiskyselyyn, jossa kysyttiin lasten ja nuorten mieluisia harrastustoiveita. Paltamossa suosituimpia olivat eläinkerho, kamppailulajit, tanssi, jääkiekko ja harrastus, jossa voi kokeilla monia eri lajeja. Lisätietoja https://minedu.fi/suomen-malli

Harrastukset alkavat joustavasti syyskuussa ja loppuvat viimeistään toukokuussa. Koulujen lomaviikoilla toimintaa ei järjestetä. Toiminta tapahtuu koulupäivien yhteydessä koulujen tiloissa tai välittömässä läheisyydessä. Harrastukset ovat osallistujille maksuttomia ja osallistujat on vakuutettu tapaturmavakuutuksella toiminnan aikana. 

Vanhemmat: huomioittehan että odotusajat ovat vapaa-aikaa, jolloin valvontaa ei ole järjestetty ja oppilaat ovat vanhempien vastuulla. Varsinkin pienempien oppilaiden kohdalla on hyvä ohjeistaa, että odotusajalla ollaan rauhassa, tehdään läksyjä tai odotetaan harrastuksen alkua häiriköimättä muiden oppitunteja. Esim. kirjasto ja nuorisotilat ovat käytettävissä aukiolojen mukaan.

  • Lukujärjestyksen löydät tästä.
  • Ilmoittautuminen tapahtuu kerhoon/harrastuksiin erikseen jokaisen kerhon tiedoista. Paikkoja on rajallinen määrä, joten ilmoittaudu nopeasti viimeistään kahta päivää ennen kerhon alkua. Tietosuojarekisterin löydät täältä.

Harrastuksissa noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia, ja ohjaajia on ohjeistettu toiminnan turvalliseen järjestämiseen. 

 

Lisätietoja toiminnasta antaa

Härkönen Jenna hyvinvointiaktivaattori

Tule mukaan harrastamaan Taekwon-Do:ta!

Taekwon-Do on korealainen kamppailulaji, jossa opetellaan monipuolisesti lajiharjoitteiden perustekniikkaa, potkuja, liikesarjoja, ottelua, itsepuolustusta sekä kohotetaan lihas- ja kestävyyskuntoa. Taekwondo sopii kaikille kamppailulajeista kiinnostuneille. Harrastus alkaa viikolla 3 ma 16.1.2023. Mukaan tarvitset liikuntaan sopivan vaatetuksen ja juomapullon.

1-4lk ma 14-14.45 Korpitien monitoimikeskus liikuntasali. (uusi ryhmä) Ilmoittautuminen tapahtuu kansalaisopiston järjestelmässä, harrastus on maksuton. Ilmoittaudu tästä. (Ilmoittaudu pe 13.1 mennessä.)

5-9lk ma 14.45-15.45  Korpitien monitoimikeskus liikuntasali. Ilmoittautuminen tapahtuu kansalaisopiston järjestelmässä, harrastus on maksuton. Ilmoittaudu tästä. (Ilmoittaudu pe 13.1 mennessä. Ryhmä on kokoontunut syksyllä ja jatkuu normaalisti keväällä 2023 syksyllä kerhoon ilmoittautuneilla, ryhmässä on myös tilaa uusille harrastajille).

Yhteyshenkilö/ohjaaja: Jari Karjalainen 040 840 9408, karjalainen.jari@hotmail.com

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala klo 13-14.30 Korpitien monitoimikeskuksen ruokalassa. Ruuhkien välttämiseksi suositeltavaa on, että välipalalla käydään klo 12.45-13.30.

 

Alakoululainen, tule mukaan sporttikerhoon!

Sporttikerhossa pääpainona on erilaiset lajit, joita kokeilemme osallistujien toiveiden mukaan. Mukaan tarvitset sisäliikuntavarusteet.

Tervetuloa mukaan liikkumaan ja pelailemaan. Harrastukset alkavat viikolla 3 torstaina 19.1.2023.

  • Sporttikerho to klo 14 - 15 alakoulu Korpitien monitoimikeskus liikuntasali. Harrastus jatkuu normaalisti syksyllä kerhoon ilmoittautuneilla kevätlukukaudella 2023.

Yhteyshenkilö/ohjaaja Karri Hentilä ohjaus@kajaaninhaka.fi p. 040 5343 049

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala klo 13 - 14.30 Korpitien monitoimikeskuksen ruokalassa. Ruuhkien välttämiseksi suositeltavaa on, että välipalalla käydään klo 12.45 - 13.30.

Tule mukaan sporttikerhoon!

Sporttikerhossa pääpainona on erilaiset lajit mm. yleisurheilu, jousiammunta talvi- ja palloilulajit, joita kokeilemme osallistujien toiveiden mukaan. Mukaan tarvitset liikuntavarusteet. Tervetuloa mukaan liikkumaan ja pelailemaan.

1-2 lk maanantaisin alkaen 16.1. klo 13 - 14  Kontiomäen koulu. Harrastus jatkuu normaalisti syksyllä kerhoon ilmoittautuneilla kevätlukukaudella 2023. Uusi harrastaja ilmoittaudu suoraan ohjaajalle: Yhteyshenkilö/ohjaaja: Pasi Kortelainen p. 044 3279 715, pasikortelainen@hotmail.com Jormuan Tarmokkaat Urheilijat ry

3-6 lk keskiviikkoisin alkaen 18.1. klo 13 - 14 Kontiomäen koulu. Harrastus jatkuu normaalisti syksyllä kerhoon ilmoittautuneilla kevätlukukaudella 2023. Uusi harrastaja: ilmoittaudu suoraan Iiris opelle. Yhteyshenkilö Iiris Tikkanen ope 044 750 0954 iiris.tikkanen@paltamo.fi
ohjaajana: Aapeli Tikkanen PaUr.  

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala ennen harrastusta.

Alakoululainen, tule mukaan eläinkerhoon!

Eläinkerhossa tutustumme erilaisiin eläimiin esimerkiksi leikkien, askarteluiden sekä tietoiskujen kautta. Myös eläinvieraat kerhossa ovat mahdollisia. Tutustuttavat eläimet valitsemme kerholaisten kanssa yhdessä. Harrastukset jatkuvat viikolla 3 ti 17.1.2023.

Eläinkerho ti klo 14 - 15.30 alakoulu Korpitien monitoimikeskus käsityöluokka. Harrastus jatkuu normaalisti syksyllä kerhoon ilmoittautuneilla kevätlukukaudella 2023.

Yhteyshenkilö/ohjaaja Anu Niskanen p. 0440 871303, paltamo@4h.fi

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala klo 13 - 14.30 Korpitien monitoimikeskuksen ruokalassa. Ruuhkien välttämiseksi suositeltavaa on, että välipalalla käydään klo 12.45 - 13.30.

Pidätkö ruoanlaitosta tai haluaisit oppia kokkaamisen saloja?

Yläkoululaisten safkakerhossa kokkaillaan ja leivotaan kerholaisten toiveiden mukaisesti. Jaetaan hyviä reseptejä ja syödään yhdessä. Tule mukaan, aiempaa kokemusta ruoanlaitosta et tarvitse!  Max 16 hlö/ryhmä. Kerho alkaa vk 3 ke 18.1.2023.

Safkakerho 7 - 9 lk ke 18.1.2023 alkaen klo 15 – 16.30 Korpitien monitoimikeskus kotitalousluokka. Ilmoittaudu harrastukseen tästä. (Ilmoittaudu su 15.1 mennessä.)

Yhteyshenkilö/ohjaaja Anu Niskanen p. 0440 871303, paltamo@4h.fi

Metsästäjäkurssi kevät 2023

Oletko kiinnostunut metsästyksestä ja haluat suorittaa metsästäjätutkintoon valmentavan kurssin. Tämä kurssi valmentaa sinut tutkintoon ja halutessasi voit kevään päätteeksi osallistua kaikille avoimeen metsästäjätutkinnon kirjalliseen kokeeseen. Metsästäjätutkinnon kirjallisen kokeen tutkintomaksu on maksuton Harrastamisen Suomen mallin metsästäjätutkinnon valmentavankurssin suorittaneille. Harrastus alkaa viikolla 3.

Metsästäjätutkintoon valmentava kurssi (ala- ja yläkoulu) ti klo 15 - 16 Korpitien monitoimikeskus luokka 9, kurssi alkaa ti 17.1. Ilmoittaudu tästä. (ilmoittaudu 15.1. mennessä)

Kouluttajana toimii Paltamon Riistanhoitoyhdistys ry:n kouluttajat 
Yhteyshenkilö Aaro Möttönen p. 040 528 5711

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala klo 13 - 14.30 Korpitien monitoimikeskuksen ruokalassa. Ruuhkien välttämiseksi suositeltavaa on, että välipalalla käydään klo 12.45 - 13.30.

Nyt pelaamaan!

Paltamolaisilla on mahdollisuus osallistua Kajaanin kaupungin järjestämään Minecraft-kerhoon kotoa omalla koneella. Toiminta toteutetaan yli kuntarajojen.

Minecraft-kerhossa rakennamme yhdessä ryhmän toiveiden mukaisesti erilaisia rakennelmia. Creative ja survival -pelimuotojen lisäksi leikimme perinneleikkejä, kuten piilosta. Kerhoissa käymme läpi myös hyvinvoinnin merkitystä osana pelaamista. Jos sinä tykkäät Minecraft-pelistä, tämä kerho on juuri sinulle tarkoitettu. Kerho alkaa syyskuussa. 

Minecraft kerho 1.-6. luokkalaisille
Pvm: Torstai
Klo: 17.00 - 18.00
Paikka: Kotoa osallistuminen / omalla koneella Ilmoittaudu tästä: https://link.webropolsurveys.com/S/D112A9A5E6DB3184

Laitteisto: Tietokone + Headset, Peli: Minecraft Java versio, Keskustelu: Discord / UNI Gaming serveri

 

 

Lisäksi kouluissa on muita kerhoja. Lisätietoja koulun kerhoista saat apulaisrehtori Kaisa Toivoselta p. 044 750 0727.

 

Vastaa kyselyyn ja vaikuta

Terveiset hyvinvoinnin edistämisen parista!

Haluamme tietää, mitä lapset ja nuoret haluaisivat harrastaa koulupäivän yhteydessä Harrastamisen Suomen mallin harrastuksissa lukuvuodella 2023–2024.

Haluamme kehittää toimintaa ja ennen kaikkea tarjota maksuttoman harrasteen Paltamolaisille perusopetuksen oppilaille. Harrastustoiminnan mahdollistaminen vaatii myönteisen rahoituspäätöksen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
 

Vastaamalla kyselyyn pääset vaikuttamaan. Vastausaika päättyy ke 8.2.2023.

Kyselyyn pääset tästä: https://link.webropolsurveys.com/S/D111E7FCD5900413

Terveisin,

Jenna Härkönen 😊
hyvinvointiaktivaattori
jenna.harkonen@paltamo.fi