Harrastamisen Suomen malli

Hyvinvointi ja terveys

Kuva

Harrastamisen Suomen malli

Kainuu on saanut 275 000 euron avustuksen Suomen mallin harrastustoiminnan järjestämiseen yhdessä Paltamon, Kajaanin, Sotkamon, Suomussalmen ja Hyrynsalmen kuntien kanssa. Uusi rahoituskausi käynnistyy syys–kevätlukukaudelle 2023–2024.

Tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Mallilla halutaan tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus aidosti mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä ja koulujen tiloissa.

Malli perustuu lapsilähtöisyyteen: harrastusten tulee olla lasten itsensä toivomia ja heille parhaiten sopivaan aikaan. Järjestettävät harrastukset perustuvat paikalliseen koululaiskyselyyn, jossa kysyttiin lasten ja nuorten mieluisia harrastustoiveita. Paltamossa suosituimpia olivat eläinkerho, kepparikerho, kädentaidot, kuvataide, kamppailulajit, jääkiekko, lentopallo, luonnossa liikkuminen, metsästys, ruoanlaitto ja jokin muu harrastus, josta unelmoin. Lisätietoja https://minedu.fi/suomen-malli

Harrastukset alkavat joustavasti syyskuussa ja loppuvat viimeistään toukokuussa. Koulujen lomaviikoilla toimintaa ei järjestetä. Toiminta tapahtuu koulupäivien yhteydessä koulujen tiloissa tai niiden välittömässä läheisyydessä. Harrastukset ovat osallistujille maksuttomia ja osallistujat on vakuutettu tapaturmavakuutuksella toiminnan aikana. 

Vanhemmat: huomioittehan että odotusajat ovat vapaa-aikaa, jolloin valvontaa ei ole järjestetty ja oppilaat ovat vanhempien vastuulla. Varsinkin pienempien oppilaiden kohdalla on hyvä ohjeistaa, että odotusajalla ollaan rauhassa, tehdään läksyjä tai odotetaan harrastuksen alkua häiriköimättä muiden oppitunteja. Esim. kirjasto ja nuorisotilat ovat käytettävissä aukiolojen mukaan.

  • Lukujärjestykseen pääset tästä.
  • Ilmoittautuminen tapahtuu kerhoon/harrastuksiin erikseen jokaisen kerhon tiedoista. Paikkoja on rajallinen määrä, joten ilmoittaudu nopeasti viimeistään kahta päivää ennen kerhon alkua. Tietosuojarekisterin löydät täältä.

 

Lisätietoja toiminnasta antaa

Härkönen Jenna hyvinvointiaktivaattori

Ala- ja yläkoululainen, tule mukaan sporttikerhoon!

Sporttikerhossa pääpainona on erilaiset lajit, joita kokeilemme osallistujien toiveiden mukaan. Mukaan tarvitset sisäliikuntavarusteet, voimme myös liikkua sään salliessa ulkona.

Tervetuloa mukaan liikkumaan ja pelailemaan. Harrastukset alkavat viikolla 36 (to 7.9.2023).

  • Sporttikerho 1.–4. lk to klo 14–15 Korpitien monitoimikeskuksen liikuntasali. Ilmoittaudu tästä. Ilmoittaudu viimeistään su 4.9.2023 mennessä.
  • Sporttikerho 5.–9. lk to klo 15–16 Korpitien monitoimikeskuksen liikuntasali. Harrastus peruttu vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Yhteyshenkilö/ohjaaja Karri Hentilä ohjaus@kajaaninhaka.fi p. 040 5343 049

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala klo 12.45–14.00 Korpitien monitoimikeskuksen ruokalassa. Ruuhkien välttämiseksi suositeltavaa on, että välipalalla käydään klo 12.45–13.30.

Tule mukaan sporttikerhoon!

Sporttikerhossa pääpainona on erilaiset lajit, joita kokeilemme osallistujien toiveiden mukaan. Mukaan tarvitset sisäliikuntavarusteet, voimme myös liikkua sään salliessa ulkona.

Tervetuloa mukaan liikkumaan ja pelailemaan.

Spottikerho Kontiomäen koulu torstaisin 4.- 6 lk oppilaille klo 13-14. Ilmoittaudu mukaan harrastukseen suoraan ohjaajalle.

Yhteyshenkilö/ohjaaja: Pasi Kortelainen p. 044 3279 715, pasikortelainen@hotmail.com Jormuan Tarmokkaat Urheilijat ry

Luonto, kalastus ja metsästys

Tässä harrastuksessa pääset tutustumaan luontolähtöisiin harrastuksiin. Syksyllä harrastus painottuu luontoon ja kalastukseen liittyviin teemoihin, ja keväällä pyrimme järjestämään metsästäjäkurssin. 

 

Metsästäjäkurssi, kevät 2024

Oletko kiinnostunut metsästyksestä ja haluat suorittaa metsästäjätutkintoon valmentavan kurssin? Tämä kurssi valmentaa sinut tutkintoon ja halutessasi voit kevään päätteeksi osallistua kaikille avoimeen metsästäjätutkinnon kirjalliseen kokeeseen. Metsästäjätutkinnon kirjallisen kokeen tutkintomaksu on maksuton Harrastamisen Suomen mallin metsästäjätutkinnon valmentavan kurssin suorittaneille. 

Metsästäjätutkintoon valmentava kurssi (ala- ja yläkoulu) ma 15.1.2024 klo 15–16. Korpitien monitoimikeskuksen luokka 9. Ilmoittaudu tästä to 11.1.2024 mennessä.

Kouluttajana toimivat Paltamon Riistanhoitoyhdistys ry:n kouluttajat.
Yhteyshenkilö: Aaro Möttönen p. 040 528 5711

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala klo 13–14.30 Korpitien monitoimikeskuksen ruokalassa. Ruuhkien välttämiseksi suositeltavaa on, että välipalalla käydään klo 12.45–13.30.

 

Luonto- ja kalastusharrastus, syksy 2023- kevät 2024

Oletko kiinnostunut luonnosta ja kalastuksesta? Harrastustuksessa tutustututaan kalastukseen, kalastustyyleihin ja kaloihin sekä eräkulttuuriin. Käydään luonnossa ja kalastamassa sekä tehdään itse kalastusvälineitä. Aikaisempaa kokemusta kalastuksesta et tarvitse, harrastus on avoin kaikille. 

Luonto- ja kalastusharrastus ti klo 15–16 Korpitien monitoimikeskuksen tekninen käsityöluokka ja ulkona luonnossa. 

1.4. lk harrastus alkaa vk 38 (ti 19.9.2023 klo 15–16).  Harrastus jatkuu 6.2.2024 kerhoon ilmoittautuneilla. Harrastus toteutuu joka toinen viikko. Ohjaaja kertoo tarkemmat kokoontumisajankohdat.    
5.9. lk harrastus alkaa vk 39 (ti 26.9.2023 klo 15–16). Harrastus ei jatku keväällä 2024 vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Halutessaan isommat kerholaiset voivat osallistua pienempien harrastusryhmään mukaan. 

Ohjaaja/yhteyshenkilö: Matti Kulju p. 050 369 7667, Kainuun vapaa-ajankalastajat ry, matti.kulju@vapaa-ajankalastaja.fi

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala klo 12.45–14.00 Korpitien monitoimikeskuksen ruokalassa. Ruuhkien välttämiseksi suositeltavaa on, että välipalalla käydään klo 12.45–13.30.

 

Alakoululainen, tule mukaan kädentaidot/eläinkerhoon!

Tutustumme erilaisiin eläimiin sekä keppareihin, askartelemme, teemme käsillä. Myös eläinvieraat kerhossa ovat mahdollisia. Käsityöt ja tutustuttavat eläimet valitsemme kerholaisten kanssa yhdessä. Harrastus alkaa viikolla 36 (ke 6.9.2023).

Keskiviikko: alakoululaiset klo 13.15–14.45 Korpitien monitoimikeskuksen nuorisotila Koppa. Ilmoittaudu tästä. Ilmoittaudu viimeistään su 3.9. mennessä.


Yhteyshenkilö/ohjaaja Anu Niskanen p. 0440 871303, paltamo@4h.fi

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala klo 12.45–14.30 Korpitien monitoimikeskuksen ruokalassa. Ruuhkien välttämiseksi suositeltavaa on, että välipalalla käydään klo 12.45–13.30.

Alakoululainen, tule mukaan kädentaidot/eläinkerhoon!

Tutustumme erilaisiin eläimiin sekä keppareihin, askartelemme ja teemme käsillä. Myös eläinvieraat kerhossa ovat mahdollisia. Käsityöt ja tutustuttavat eläimet valitsemme kerholaisten kanssa yhdessä. Harrastus alkaa viikolla 36 (ti 5.9.2023).

Tiistai alakoululaiset klo 13–14.30, Kontiomäen koulu. Harrastus peruttu vähäisen osallistujamäärän vuoksi. 


Yhteyshenkilö/ohjaaja Anu Niskanen p. 0440 871303, paltamo@4h.fi

Kerhoon osallistujille on tarjolla välipala.

Pidätkö ruoanlaitosta tai haluaisit leipoa kavereiden kanssa?

Kokkikerhossa kokkaillaan ja leivotaan kerholaisten toiveiden mukaisesti. Syödään yhdessä tehtyjä herkkuja ja vietetään mukavia hetkiä kavereiden kanssa. Tule mukaan, aiempaa kokemusta ruoanlaitosta et tarvitse! Max 10 hlöä/ryhmä. Kerho alkaa syyskuussa Kontiomäen koululla tilojen valmistuttua. Ohjaaja ilmoittaa harrastuksen tarkemman alkamisajankohdan.


Kokkikerho alakouluikäisille ke klo 13–14.30 Kontiomäen koululla. Ilmoittaudu harrastukseen suoraan ohjaajalle.

Jos ilmoittautuneita on enemmän, tehdään kaksi ryhmää (1.–3. lk, ja 4.–6. lk, jotka kokoontuvat vuoroviikoin).

Yhteyshenkilö/ohjaaja: Pasi Kortelainen p. 044 3279 715, pasikortelainen@hotmail.com Jormuan Tarmokkaat Urheilijat ry

Lisäksi kouluissa on muita kerhoja. Lisätietoja koulun kerhoista saat apulaisrehtori Kaisa Toivoselta p. 044 750 0727 ja rehtori Arto Heikkiseltä p. 044 288 5246.

 

Vastaa kyselyyn ja vaikuta

Terveiset hyvinvoinnin edistämisen parista!

Haluamme tietää, mitä lapset ja nuoret haluaisivat harrastaa koulupäivän yhteydessä Harrastamisen Suomen mallin harrastuksissa lukuvuodella 2024–2025.

Haluamme kehittää toimintaa ja ennen kaikkea tarjota maksuttoman harrasteen paltamolaisille perusopetuksen oppilaille. Harrastustoiminnan mahdollistaminen vaatii myönteisen rahoituspäätöksen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
 

Vastaamalla kyselyyn pääset vaikuttamaan. Vastausaika on päättynyt 4.2.2024. Kiitos kaikille vastaamisesta!

Kyselyyn pääset tästä: https://link.webropol.com/s/hsm24-25  

Terveisin,

Jenna Härkönen 😊
hyvinvointiaktivaattori
jenna.harkonen@paltamo.fi