Nuorisotyö

Matkailu ja vapaa-aika

Kuvia nuorisotoiminnasta.

Nuorisotyö toimii aktiivisesti

Nuorisotyö tavoitteena on järjestää kunnan nuorille mielekästä ja osallistavaa toimintaa. Se on avointa kaikille, yli 3 luokkalaisille. Meiltä löytyy Paltamosta kaksi nuorisotilaa Koppa ja Pinkkari, jotka ovat auki omien aukioloaikojen mukaan. Lisäksi nuorisotyö järjestää tapahtumia, retkiä ja toimintaa ympäri vuoden. 

Kunnan nuorisotyö tekee yhteistyötä koulun ja järjestöjen kanssa aktiivisesti.  Nuorisotyö myös ohjaa Nuorisovaltuuston ja Lastenparlamentin toimintaa.

Nuorisotyö toimii aktiivisesti somessa! 

  • Snapchat: koppa-ohjaaja
  • IG: nuorisotila_koppa
  • Whatsapp: 044 750 0844
  • Facebook: Paltamon nuorisotilat Koppa ja Pinkkari

Kontsan somet:

  • IG: kontiomaennuorisotila
  • Whatsapp: 044 750 0138

Koppa
 

Lampitie 2, 88300 Paltamo

Nuoriso-ohjaaja Sonja Mertaniemi

 

Nuorisotila Kopan aukioloajat:

Pienet ovat 3-6.luokkalaisia ja isot ovat 7-luokasta eteenpäin!

Maanantai  klo 13 - 18 (pienet 13 - 17)
Tiistai  klo 13 - 18 (sali 16 - 17)
Keskiviikko: kiinni
Torstai klo 13 - 18 (pienet 13 - 17)
Perjantai klo 13 - 18 (sali 16 - 18)

Poikkeusaukioloista ja muusta saa aina ajankohtaisen tiedon Instagramista: nuorisotila_koppa, facebookista: Nuorisotilat koppa ja Pinkkari ja snapchatista: koppa-ohjaaja

 

 

Pinkkari


Koulutie 3, 88470 Kontiomäki

IP-ohjaaja/Nuoriso-ohjaaja Mirja Lukkari

 

Nuorisotalo Pinkkarin aukioloajat

Maanantai : Kiinni

Tiistai: 3-6 . lk. 16-18, isot 18-21

Keskiviikko: Kiinni

Torstai: 3.-6.lk. 16-18, isot 18-21

Perjantai: 3.-6.lk. 16-19, isot 18-22

Lauantai: joka toinen lauantai (ilmoitetaan somen kautta)

Sunnuntai: Kiinni

 

Nuorisotila Kopan ja Pinkkarin yhteinen Facebook

Nuorisovaltuusto 2021-2023

 

Nuorisovaltuustoon kuuluu yhteensä kahdeksan jäsentä yläkoulusta ja toiselta asteelta. Toimintaa ohjaa Paltamon kunnan nuoriso-ohjaaja Eleonoora Tuominen.

Leevi Kilpiäinen (puheenjohtaja)
Ilona Heikkinen (pöytäkirjanpitäjä)
Aino Väisänen
Vilma Hukkanen

Arttu Korhonen (varajäsen)
Nelli Soldatkin (varajäsen)
Romeo Kinnunen (varajäsen)
 

Nuorisovaltuusto tehtävänä on vaikuttaa nuorten asioihin kunnassa ja sen toiminnassa. Käytännössä otamme kantaa nuoria koskeviin asioihin, teemme aloitteita ja suunnittelemme nuorilta nuorille tapahtumia, jotka edistävät hyvinvointia ja ehkäisevät syrjäytymistä. Esityslistat ja pöytäkirjat löytyvät täältä.

Yhteyttä voi ottaa sähköpostilla osoitteeseen paltamonnuorisovaltuusto@gmail.com tai Instagramissa @nuvapaltamo

Etsivän nuorisotyön tavoitteena on tavoittaa 16–29 -vuotiaita nuoria, jotka ovat koulutuksen tai työelämän ulkopuolella tai tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut.

Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa ja tukee nuorta yksilöllisesti esimerkiksi elämäntilanteen selvittelyssä, käytännön asioiden hoitamisessa tai virastokäynneillä. Nuori voi käydä myös juttelemassa mistä tahansa mieltä askarruttavista asioista. Etsivä nuorisotyö on luottamuksellista ja nuorelle vapaaehtoista. Työtä ohjaa nuorisolaki.

 

Ota rohkeasti yhteyttä asiassa kuin asiassa!

  • Heini Juntunen p. 044 714 8281 soittamalla, tekstiviestillä tai Whatsapilla
  • Facebook: Etsivä nuorisotyö Kajaani
  • Instagram: etsiva_nuorisotyo_kajaani

 

Tämä KANUPS on tehty yhteiseksi työvälineeksi nuorisoalan toimijoille käytettäväksi nuorisotyön kehittämisessä ja uusien yhteistyömallien etsimisessä. Asiakirja antaa pohjan maakunnan ja kuntien yhteistyösuunnitelmien ja hyvinvointia edistävien linjausten laadintaan. KANUPS jäsentää Kainuussa tehtävän nuorisotyön työmuotoja ja -ympäristöjä, selkeyttää nuorisotyön tarkoituksia ja tavoitteita. KANUPS tuo myös Kainuun monipuolista nuorisotyötä näkyvämmäksi.

Kainuun kuntien nuorisotyön perussuunnitelma 2022 – 2024

1) Nikotiinipussi
Nikotiinipussi on annospussiin pakattu nikotiinituote, joka ei sisällä tupakkaa. Nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Tyypillisiä vieroitusoireita ovat esimerkiksi keskittymis- ja univaikeudet, jotka voivat haitata opiskelu- ja työkykyä. Nikotiinin akuutteja vaikutuksia ovat muun muassa verisuonten supistuminen ja verenpaineen nousu. Nuorena nikotiinille altistuminen aiheuttaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa.

Säännöllisessä käytössä nikotiini voi altistaa rytmihäiriöille, minkä lisäksi se häiritsee sokeriaineenvaihduntaa ja lisää näin kakkostyypin diabeteksen riskiä. Nikotiini näyttää myös edesauttavan syövän syntyyn liittyviä muutoksia soluissa. Nikotiinipussit voivat olla lapsille ja eläimille hengenvaarallisia.

Nikotiinipussien käytössä, säilytyksessä ja hävittämisessä on huolehdittava, etteivät ne päädy lasten suuhun tai ympäristöön. Nikotiini on vaarallinen aine myös ympäristölle.

Nikotiinipussit ovat terveydelle haitallisia – Tavoitteena käytön loppuminen (valtioneuvosto.fi)

Nikotiinipussit näyttävät mm. tältä:

 

2) Vape/sähkötupakka
Nuorten, jopa ala-asteikäisten keskuudessa liikkuu vapeja/sähkötupakkavälineitä. Sähkötupakka, tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö ja hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Vape eli sähkötupakka kuuluu Suomen tupakkalainsäädännön piiriin.

Tämä tarkoittaa sitä, että sähkösavukkeilla, niiden täyttösäiliöillä, nikotiinia sisältävillä ja nikotiinittomilla nesteillä on samat ikärajat kuin esimerkiksi savukkeilla. Myös kaikki makuaineet ovat Suomessa kiellettyjä. Lähikunnissa on havaittu myös alaikäisten käyttämänä ”vapoa”, jolloin sähkötupakka välineistöllä poltetaan kannabista.

Kasvavalle lapselle ja nuorelle sähkötupakan kuten muidenkin nikotiinituotteiden käyttö on erityisen haitallista ja vaikuttaa kasvuun ja kehitykseen. Sähkötupakin käyttö haittaa keuhkojen normaalia toimintaa ja alentaa keuhkojen toimintakykyä. Nikotiini kiihdyttää sydämen lyöntinopeutta, supistaa verisuonia, nostaa verenpainetta ja aiheuttaa muutoksia aivoissa.

Sähkösavukenesteiden kemikaalien yhteisvaikutuksia ei tunneta. Sisältää mm. raskasmetalleja ja pienhiukkasia, useita haitallisia aineita. Sähkösavukkeen höyry on haitallista myös sivullisille, nikotiinipitoinen höyry nostaa myös sivullisten veren nikotiinipitoisuutta.
https://ehyt.fi/paihde-peli-info/nikotiinituotteet/sahkosavukkeet/

Sähkötupakoita/vapeja löytyy monenlaisia, kuvia löytyy googlettamalla. Osa näyttää esimerkiksi värikyniltä. 

3) Terveiset Paltamolaisten lasten ja nuorten huoltajille!

Olemme tehneet huomion, että jotkut Paltamon lapsista ja nuorista ovat kokeilleet tai käyttävät alkoholia, tupakkaa tai nikotiinituotteita. Tupakka-, nikotiini- ja alkoholituotteet ovat haitaksi lasten ja nuorten kasvulle, kehitykselle, terveydelle sekä hyvinvoinnille.  

Yllä olevissa teksteissä on vain osa siitä, mitä tapahtuu nuorten keskuudessa. Muun muassa päihteiden välitystä, käyttöä, myyntiä ja siihen liittyviä lieveilmiöitä voi tapahtua nuorten keskuudessa (väkivalta, kiristys ja uhkailu). Tapahtumapaikkana on usein nuorten vapaa-ajanviettopaikat ja koulut. Nuoret tietävät enemmän kuin usein kertovat, joten KESKUSTELE, KUUNTELE ja KIINNOSTU nuoresi asioista ja ole läsnä nuoresi arjessa! Huoli nuorista on yhteinen!

Paltamon nuorisotoimen yhteystiedot:
Snapchat: koppa-ohjaaja
IG: nuorisotila_koppa
WhatsApp: 044 750 0844
Facebook: Paltamon nuorisotilat Koppa ja Pinkkari

Kontsan somet:
IG: kontiomaennuorisotila
Whatsapp: 044 750 0138

Yhteistyöterveisin Paltamon lasten ja nuorten ehkäisevän päihdetyön tiimi

Mertaniemi Sonja nuoriso-ohjaaja
Juntunen Heini etsivä nuorisotyöntekijä
Karppinen Raija Koulunuorisotyöntekijä
Lukkari Mirja ip-ohjaaja/nuoriso-ohjaaja