Yli 12 500 kalaa on ylittänyt Fortumin Leppikosken voimalaitoksen Kalasydän-kalatien kautta

Yli 12 500 kalaa on ylittänyt Fortumin Leppikosken voimalaitoksen Kalasydän-kalatien kautta

Paltamossa sijaitsevan Leppikosken voimalaitoksen yli on Kalasydän-kalatien avulla kulkenut elokuun puoliväliin mennessä yli 12 500 kalaa. Kalasydän laskettiin veteen kesäkuussa, ja sen on määrä olla käytössä lokakuun puoliväliin asti.

”Tulos on erinomainen, vaikka olemme vasta käyttökauden puolivälissä. On myös hienoa nähdä, kuinka monta eri kalalajia Kalasydämen kautta on kulkenut. Tähän mennessä kaloista noin 15 on ollut uhanalaisia järvitaimenia, mikä on lupaava määrä”, Fortumin ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen kertoo.

Järvitaimenen ohella Kalasydämen kautta on kulkenut tänä kesänä muun muassa siikoja, ahvenia, lahnoja, muikkuja, sekä kuhia. Vuonna 2021 Kalasydän oli koekäytössä elokuun alkupuolelta lokakuun loppuun asti. Nyt kalatie on Leppikoskella käytössä ensi kertaa koko ylösvaelluskauden ajan.

”Saimme vuoden 2021 koekäytön ja lyhyen käyttökauden kautta tärkeää tietoa siitä, mihin Kalasydän-kalatien suuaukko kannattaisi seuraavana kautena asemoida. Tulosten perusteella näyttää siltä, että sijainti on tänä kesänä osunut kohdalleen. Kalasydämen yksi etu onkin sen liikuteltavuus – paikkaa voidaan siirtää sen mukaan, mikä osoittautuu kalojen kannalta parhaimmaksi”, Kalasydän Oy:n myyntijohtaja Mika Sohlberg kertoo.

Kalasydän-kalatie on suomalainen innovaatio, joka mahdollistaa kalojen kulun vaellusesteiden yli. Kalatie asennetaan voimalaitoksen alapuoliseen alakanavaan, jossa laitteen luoma houkutusvirtaus ohjaa kalat sen suuaukolle. Kalasydän-kalatie tunnistaa järjestelmään uineet kalat tekoälyn avulla ennen kuin ne siirtyvät putkistoa pitkin padon yli.

Pienpoikasten istutuksia Leppikosken voimalaitoksen yläpuolisiin jokiin lisätään

Leppikosken voimalaitoksella käyttöönotettu Kalasydän on osa Oulujärven uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierron vahvistamiseksi toteutettavaa toimenpidekokonaisuutta Hyrynsalmen reitillä. Reitillä sijaitsevat Oulujoen vesistön kalatiestrategian kärkikohteet.

Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi järvitaimenen elinkierrolle välttämättömien ja potentiaalisten elin- ja lisääntymisalueiden kunnostukset Leppikosken voimalaitoksen yläpuolelle laskevissa sivujoissa. Lisäksi Fortum on lisännyt sivujokiin tehtäviä järvitaimenen pienpoikasistutuksia jokiin leimautuvan kalakannan vahvistamiseksi. Istutuksia sekä Kalasydän-kalatien käyttöä suunnitellaan ja kehitetään yhteistyössä paikallisen osakaskunnan sekä kalatalousviranomaisten kanssa.
 

Tervetuloa tutustumaan Fortumin Kalasydän-kalatiehen Leppikosken vesivoimalaitokselle!

Fortum järjestää Kalasydän-kalatien avoimien ovien päivän perjantaina 9.9.2022 kello 14–17. Yleisöllä on mahdollisuus päästä tutustumaan Kalasydän-kalatien toimintaan asiantuntijoidemme opastuksella. Tapahtumassa on kahvitarjoilu.

Aika: 9.9.2022 kello 14–17
Paikka: Fortumin Leppikosken vesivoimalaitos, Leppikoskentie 11, Paltamo

Huomioithan, että tapahtuma järjestetään kokonaan ulkotiloissa.
 

Fortum Oyj
Viestintä

 

https://www.fortum.fi/media/2022/08/yli-12-500-kalaa-ylittanyt-fortumin-leppikosken-voimalaitoksen-kalasydan-kalatien-kautta

Takaisin uutisiin