Vuoden 2022 paltamolainen Eino Leino: ”Sanat ovat nuottien käskyläisiä”

Vuoden 2022 paltamolainen Eino Leino: ”Sanat ovat nuottien käskyläisiä”

Vuoden 2022 paltamolainen Eino Leino: ”Sanat ovat nuottien käskyläisiä”

Tämän vuoden paltamolaiseksi Eino Leinoksi on valittu Reima Uusitalo.

Valintaperusteluissa korostuu Uusitalon arvokas ja pitkäkestoinen työ paltamolaisen kulttuurin hyväksi sekä työssään kirjastonhoitajana että yksityishenkilönä:
-Reima on palvellut kuntalaisia Paltamon kirjastonhoitajana ystävällisesti yli 20 vuotta, esiintynyt Paltamon kesäteatterissa ja harrastaa laulamista. Hän tietää, mitä kirjallisuutta kuntalaiset haluavat lukea ja kuuntelee hankintatoiveita. Tämä on sanataiteen nostattamista parhaimmillaan. Einoleinoutta on myös kirjallisuudentuntemus, joka hyödyttää kirjaston asiakkaita. Hänen kirjoittamansa laulujen sanoitukset osoittavat laajaa sivistystä ja elämän ymmärrystä, kuntalaisten perusteluissa todetaan.

Uusitalon tutkimuksen kohteita ovat vanhempi laulelmarunous, pohjoismaiset ja eurooppalaiset laulut ja laulelmamusiikki.

-Olen harrastanut kääntämistä varsinkin eestin kielestä. Se voisikin olla yksi yhtymäkohta Eino Leinoon, joka oli estofiili. Hän ehdotti ensimmäisenä Suomessa, että Suomen ja Viron kouluissa opetettaisiin toistemme äidinkieltä, Uusitalo sanoo.

Uusitalolle tärkeitä innoittajia ovat paltamolaiset Kaarina Syrjänen ja edesmennyt Antero Möttönen, Musiikkiteatteri Kaparee, Paltamon kesäteatteri ja ohjaaja, laulunopettaja Eija-Riitta Airo-Karttunen. Laulelmoinnin mallia Uusitalo on ottanut Veikko Lavilta, Reino Helismaalta ja Jaakko Tepolta.

Uusitalo on tehnyt huumoripitoisia ja riimivetoisia lauluja musiikkiteatteri Kapareen esityksiin ja tänä kesänä myös kesäteatterin näytelmään ”Aurinko, tuuli ja laulava lehmä”.

- Riimivetoisuus tarkoittaa sitä, että riimi useasti vie ajatusta aivan hassuihin juttuihin ja niin saa ollakin. Sanat ovat nuottien käskyläisiä, mikä tietysti verottaa sisältöä, Uusitalo sanoo.

-Jollain tasolla Leinon Helkavirsiä-kokoelman tunnelmaan pääsin, kun kuulin Eestin radiosta Jaan Kaplinskin runoon sävelletyn Üks kuningas oli kord maata -nimisen laulun. Käänsin sen eestin kielestä suomen kielelle muotoon Maaton kuningas, Uusitalo sanoo.

Kuuntele laulu hänen esittämänään videolla: https://youtu.be/Bv9cyWSCtUU. Vuoden Eino Leinon puheen voi lukea tästä linkistä.

Paltamossa on valittu Vuoden Eino Leino vuodesta 2012. Valittavaa henkilöä luonnehtii Paltamon, paltamolaisuuden ja sanataiteen nostattaminen. Paltamon kunnanhallitus teki valinnan kuntalaisten ehdotusten pohjalta. Valinta julkistettiin Leino-yhteislaulutilaisuudessa tänään runon ja suven päivänä Paltamon kesäteatterilla.

 

Lisätietoja
Minna Härkönen
viestintäsuunnittelija, kulttuurivastaava
044 7500998
minna.m.harkonen@paltamo.fi

Takaisin uutisiin