Paltamoon suunnitteilla Kainuun ensimmäinen teollinen aurinkopuisto

Paltamoon suunnitteilla Kainuun ensimmäinen teollinen aurinkopuisto

Paltamoon suunnitteilla Kainuun ensimmäinen teollinen aurinkopuisto

Paltamon kunta on solminut maanvuokrasopimuksen enintään 9 hehtaarin maa-alueesta aurinkopuiston rakentamiseksi Autioniemeen vanhan sahan alueelle. Aurinkopuiston suunnittelusta, rakentamisesta ja investoinnista vastaa Solarigo Systems Oy. Seuraavaksi hanke etenee luvitusvaiheeseen.

Paltamoon rautatieaseman eteläpuolelle Autioniemen vanhan sahan alueelle suunnitellaan 2,5–5 MWp:n aurinkopuistoa. Toteutuessaan aurinkopuisto on Kainuun ensimmäinen teollinen aurinkopuisto. Paltamon aurinkopuisto tulee koostumaan maksimissaan 9 200 aurinkopaneelista. Paltamon kunta on solminut alueesta maanvuokrasopimuksen 40 vuoden ajaksi. Vuokra-alue on enintään 9 hehtaaria ja se täsmentyy aurinkopuiston luparatkaisun ja lopullisen koon mukaan. Koko laajuudessaan toteutuessaan aurinkopuisto tulee tuottamaan noin 4 000 MWh uusiutuvaa aurinkosähköä vuosittain. Tuotannon määrä vastaa esimerkiksi noin 250 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta.

”Olemme kiitollisia hankkeen etenemisestä. Aurinkopuiston toteuttamiselle myönteisiä asioita ovat olleet kunnan aktiivinen ote ja toimiva yhteistyö, alueen tasaisuus ja vanhan teollisuusalueen valmis infrastruktuuri kuten läheinen sähköliittymä ja huoltotie. Etsimme tällaisia alueita jatkuvasti yhteistyössä kuntien ja yksityisten maanomistajien kanssa,” kertoo Solarigo Systems Oy:n hankekehityspäällikkö Roope Raisio.

Hanke lähti käyntiin Paltamon kunnan selvittäessä aurinkopuistojen hankekehittäjien kiinnostusta kunnan omistamiin kiinteistöihin. Solarigo Systems Oy:n ja Paltamon kunnan keskustelu alkoi vuonna 2023.

”Suhtaudumme kunnassa erittäin myönteisesti puhtaan siirtymän hankkeiden sijoittamiseen Paltamoon”, toteaa kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi.

Aurinkopuiston rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2025 alkupuolella, ja olla tuotannossa 2025 vuoden loppuun mennessä. Aurinkopuiston teknis-taloudellinen käyttöikä on 40 – 50 vuotta. Aurinkopuiston maisemavaikutus jää vähäiseksi sen sijainnin ansiosta. Rakentamisen aikana aurinkopuisto työllistää mahdollisuuksien mukaan paikallisia sähköalan ja maansiirron ammattilaisia. Aurinkopuiston investoinnin arvo on noin 3 miljoonaa euroa. Solarigo Systems Oy ei ole vielä tehnyt hankkeesta investointipäätöstä, mutta hankkeen potentiaali on korkea.

Lisätietoja:

Roope Raisio
Solarigo Systems Oy
Hankekehityspäällikkö
+358 44 5960 401
roope.raisio@solarigo.fi

Solarigo Systems Oy on suuriin aurinkovoimatoteutuksiin erikoistunut suomalainen energiayhtiö. Vuodesta 2015 alkaen olemme toimittaneet yritysasiakkaillemme aurinkosähköä ja asentaneet yli 250 paikallisvoimalaa. Aurinkopuistojen rakentamisessa toimimme kaikissa vaiheissa hankekehityksestä sähkönmyyntiin. Perustamisesta asti Solarigossa on seurattu kahta perusajatusta, joiden eteen teemme töitä päivittäin: haluamme olla Suomen luotettavin aurinkovoimatoimija ja hyvä paikka olla töissä. Meitä on nyt noin 50 vakituista aurinkosähkön ammattilaista Pirkkalassa, Jyväskylässä ja Seinäjoella.

Kuva: Juvan aurinkopuisto "Soljuva"

Takaisin uutisiin