Paltamon kunnantalon uudet taideteokset julkistettiin

Paltamon kunnantalon uudet taideteokset julkistettiin

Paltamon kunnantalon uudet taideteokset julkistettiin

Jukka Laukkasen taideteokset Kiehimäjoki ja Myhkyri julkistettiin Paltamon kunnantalolla 19.12. järjestetyssä tilaisuudessa. ”Puolen vuoden projektiin mahtui suunnittelu, luonnokset ja toteutus, kuin myös verta, hikeä ja iloa. Vaikein vaihe oli kuvata ideaa sanallisesti; ajattelen visuaalisesti ja usein muistiinpanonikin muistuttavat enemmän kuvakirjaa. Luonnokset syntyivät sitten helpommin. Aulan­ Kiehimäjoki -teoksen muotoa varten tutustuin vanhoihin karttoihin ennen joen patoamista ja ruoppausta, eli sillä on tarina kerrottavanaan. Pystysuuntainen, kahviotilan korkealle seinälle sijoitettava Myhkyri -teos on puolestaan paltamolaista vaaramaisemaa, joka on omaakin sielunmaisemaani. Kotiseuturakkaana paltamolaisena oli ilo päästä osoittamaan kiintymystä omaa kylää ja sen kauneutta kohtaan”, kertoo Laukkanen luomistyöstään teoksiin liittyen. Teostensa materiaalina Laukkanen käytti suomalaista FSC-sertifioitua koivuvaneria.

Taidehankinnan taustalla oli keväällä 2023 toteutettu avoin portfoliohaku, jossa haettiin toteuttajaa uudelle kunnantalolle sijoitettavalle taideteokselle. Erityisesti kannustettiin pohtimaan rakennuksen hirsiseinien ja luonnonvalon huomioimista, sekä teoksen lähestyttävyyttä eri katselusuunnista. Haussa tutustuttiin portfolioiden sisältöön ja hakemuskirjeeseen, joiden perusteella tilattiin luonnos jatkoon valitulta taiteilijalta. Haun kautta saatiin 25 portfoliota, joista valintaraati valitsi luonnoksen toimittajaksi Jukka Laukkasen. Taideteosten paikaksi valikoituivat kunnantalon aula ja kahviotila, jotka ovat hyvin kunnantalon kävijöiden saavutettavissa.  

Hankinnan toteuttamiseen saadaan osarahoitusta Taiteen edistämiskeskukselta eli Taikelta, joka myönsi kesäkuussa 2023 avustusta ns. prosenttiaatteen mukaisiin taidehankkeisiin. Avustus on tarkoitettu muun muassa julkisten uudiskohteiden taidehankintoihin.

Lisätietoa:

Pasi Ahoniemi, kunnanjohtaja

puh. 044 750 0001 tai pasi.ahoniemi@paltamo.fi

Salla Korhonen, kehitysjohtaja

puh. 044 288 5660 tai salla.korhonen@paltamo.fi

Kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi, taiteilija Jukka Laukkanen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Korvajärvi Myhkyri -teoksen edessä

 

Takaisin uutisiin