Paltamon kunnantalon taidehankinnan taiteilijaksi on valittu Jukka Laukkanen

Paltamon kunnantalon taidehankinnan taiteilijaksi on valittu Jukka Laukkanen

Paltamon kunnantalon taidehankinnan taiteilijaksi on valittu Jukka Laukkanen

Paltamon kunta järjesti portfoliohaun taiteilijoille Paltamon uuteen kunnantaloon hankittavasta taiteesta. Julkisen taideteoksen tekijää haettiin avoimella portfoliohaulla, joka oli avoinna 20.3.–21.4.2023.

Taideteokset voivat sijoittua kunnantalon aulaan ja/tai kahvioon, joissa mahdollisimman monet talon käyttäjistä pääsevät taidetta kokemaan. Portfoliohaussa taiteilijoita kannustettiin erityisesti pohtimaan hirsiseinien huomioimista sekä luonnonvalon ja eri tarkastelusuuntien ja -korkeuksien mahdollisuuksia teoksen suunnittelussa.

Portfoliohakuun osallistui 25 taiteilijaa/taiteilijaryhmää. Kunnanhallituksen nimeämä valintatyöryhmä valitsi portfolioiden perusteella taiteilijaksi Jukka Laukkasen, jolta tilataan luonnos ja mahdollisen luonnoksen hyväksymisen jälkeen suora teostilaus. Taiteilijan valinta tehtiin aiemman tuotannon ja lähetetyn perustelutekstin pohjalta. Materiaaleista kiinnostavimmaksi portfolioiden vertailussa todettiin vaneri. Jukka Laukkanen kertoo teoksistaan portfoliohakemuksessa mm. seuraavaa:

” Kuvaan teoksissani usein Paltamon ainutlaatuista luontoa, sen vaaroja, järviä ja saaria. Vieressä virtaava Kiehimänjoki on myös minua kiehtova aihe abstraktina tai esittävänä maalauksena tai sitten reliefinä, joissa puu on usein päämateriaalina ja joskus myös on lisänä lasia, metallia ja valaistusta. Reliefeissä ja koruissani käytän suomalaista sertifioitua koivua, joka on vaaleutensa ansiosta helppo kuultovärjätä haluamakseen.  Puureliefi (tai useampi) sopisi moderniin puurakennukseen ja voisi liukua pikkuhiljaa taustaansa. Abstraktista reliefistä katsoja löytäisi uutta liikettä, muotoja ja tunnetiloja valaistuksesta ja katsomiskulmista riippuen. Kauneuden lisäksi se jättäisi katsojalle oivalluksen mahdollisuuden.”

Luonnostilauksesta maksetaan luonnospalkkio (3000 € + alv) ja luonnoksen perusteella tehdään suoratilaus taideteoskokonaisuudesta. Toteutettavan teoskokonaisuuden hankintabudjetti on 25 000–50 000 € riippuen Taiteen edistämiskeskuksen Taiken avustuspäätöksestä. 

Lisätietoja:

Pasi Ahoniemi, kunnanjohtaja
044 750 0001, pasi.ahoniemi@paltamo.fi

Takaisin uutisiin