Osallistu: Kuntalaisten suhtautumista kuntiin selvitetään laajalla kyselyllä

Osallistu: Kuntalaisten suhtautumista kuntiin selvitetään laajalla kyselyllä

Osallistu: Kuntalaisten suhtautumista kuntiin selvitetään laajalla kyselyllä

Paltamon kunta on yksi kuntalais- ja päättäjätutkimusten kunnista

 

Kaikkiaan 30 500 kansalaista ympäri Suomea saa lähiviikon aikana kyselylomakkeen, jossa kysytään vastaanottajan käsityksiä omasta asuinkunnastaan ja sen tavasta hoitaa asioita. Samalla selvitetään, mitä vastaajat ajattelevat kunnallisista palveluista ja miten he osallistuvat kuntansa päätöksentekoon.

Nyt toteutettava kysely on yksi laajimmista kuntalaisten näkemyksiä kartoittavista selvityksistä. Kuntaliitto on toteuttanut vastaavia ja vastaavan laajuisia kuntalaiskyselyitä säännöllisesti aina 1990-luvulta lähtien. Viimeisimmät kuntalaiskyselyt toteutettiin osana ARTTU2-tutkimusohjelmaa vuosina 2015 ja 2017.

Kysely tarjoaa kunnille tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi. Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa alkusyksyllä 2020.

Kuntaliiton tutkimuspäällikön Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan on äärimmäisen tärkeää, että ne kuntalaiset, jotka saavat kyselylomakkeen, tuntevat asian omakseen ja vastaavat aktiivisesti kyselyyn.

– Tutkimuksen kattavuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi kyselyn vastausprosentti olisi hyvä saada mahdollisimman korkeaksi. Edellisessä vastaavassa kyselyssämme vastausprosentti oli 36,5, Pekola-Sjöblom sanoo.

Mukana 43 kuntaa - edustava otos Suomen kuntakentästä

Kysely lähetetään Väestörekisterikeskuksen otoksen mukaisesti kaikkiaan 30 500 täysi-ikäiselle kuntalaiselle. Kuntakohtaiset otokset vaihtelevat 300:sta 2 000 henkilöön. Kuntakohtaisiin otoksiin vaikuttaa kuntakoon lisäksi aiempina vuosina mahdollisesti toteutetut kuntaliitokset.

Kuntalaistutkimuksessa 2020 on mukana 43 kuntaa, jotka muodostavat edustavan otoksen erikokoisia ja erityyppisiä kuntia eri puolilta Suomea: Asikkala, Askola, Hamina, Hattula, Hirvensalmi, Hollola, Hämeenlinna, Inari, Juuka, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Kemiönsaari, Keuruu, Kirkkonummi, Kokkola, Kuusamo, Lappajärvi, Lappeenranta, Lapua, Liperi, Mikkeli, Mustasaari, Naantali, Nivala, Oulainen, Oulu, Paltamo, Parkano, Petäjävesi, Pirkkala, Pudasjärvi, Raasepori, Raisio, Rautalampi, Salo, Sipoo, Säkylä, Tornio, Turku, Vantaa, Virrat ja Vöyri.

Kysely lähetetään suomen- ja ruotsinkielisenä. Postikyselyn saavat voivat vastata kyselyyn myös sähköisesti.

 

Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom, p. 050 337 5634, marianne.pekola-sjoblom(a)kuntaliitto.fi
Lisätietoja Kuntalaistutkimuksesta 2020: www.kuntaliitto.fi/kuntalaistutkimus2020

 

https://www.kuntaliitto.fi/ajankohtaista/2020/kuntalaisten-suhtautumista-kuntiin-selvitetaan-laajalla-kyselylla

Takaisin uutisiin