Mielenterveysviikko 21. - 28.11.: Jokainen kaipaa tulla nähdyksi

Mielenterveysviikko 21. - 28.11.: Jokainen kaipaa tulla nähdyksi

Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna 21.−28.11.2021. Viikon teemana on kohtaaminen. Tavoitteena on viestiä siitä, että jokainen meistä, mielenterveystilanteesta riippumatta, ansaitsee tulla kohdatuksi, samalla tavalla. 

Me ihmiset saatamme helposti vaikeiden tilanteiden edessä turhautua omaan voimattomuuteemme. Kun emme tiedä, mitä sanoa tai tehdä, saatamme sulkea silmämme koko asialta. Mielenterveysongelmia kohdatessamme emme kuitenkaan sulje silmiä vain asialta vaan erityisesti ihmisiltä. 

Mielenterveysongelmat tulevat todennäköisesti kohtaamaan suurinta osaa ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Yhden läheinen sairastuu, toisen työkaveri. Jollekin ongelmat tulevat osaksi elämää henkilökohtaisesti.  

Ratkaisukeskeisyys on monella elämän osa-alueella tärkeää. On kuitenkin tilanteita, joihin meillä ei ole helppoja ratkaisuja. Eikä oikeastaan edes oikeita sanoja. Tällaiset tilanteet ovat usein sellaisia, joissa kaipaamme toiselta ihmiseltä vain empatiaa – tunnetta siitä, että toinen on läsnä, kuuntelee ja myötäelää tunteitamme. Monesti hyvääkin tarkoittavat kysymykset tai kannustavat ilmaisut voivat aiheuttaa tunteen siitä, ettemme tule kuulluksi ja nähdyksi.  

Kaikkeen ei siis tarvitse löytää sanoja tai ratkaisuja. Tärkeintä on pysähtyä kuuntelemaan ja olla läsnä niille, jotka sitä tarvitsevat. Empatian avulla voimme vahvistaa yhteydentunnetta, jolle on erityisen suuri tarve juuri nyt. 

Aidossa läsnäolossa on voimaa. Kun olemme läsnä, kuuntelemme ja näemme paremmin, opimme ja ymmärrämme.  

Joskus tärkeintä on vain pysähtyä toisen luokse ja katsoa silmiin.  

Hyvää mielenterveysviikkoa!  

-Mielenterveydenkeskusliitto

Lue lisää: https://www.mtkl.fi/toimintamme/tapahtumat-kurssit-koulutukset/mielenterveysviikko/

Takaisin uutisiin