Korpikästiä ja ristipistoja - Korpitien koulun kuulumisia

Korpikästiä ja ristipistoja - Korpitien koulun kuulumisia

Korpikästiä ja ristipistoja - Korpitien koulun kuulumisia

Paltamon yläkoululaisten yhteisötaideteokset kunnantalolla 15.12.2022 saakka.

Kulttura (Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ry) on syksyn 2022 ajan toiminut jokaisessa Kainuun kunnassa yhteisötaiteilijoiden voimin Korpien yhteisötaide-projektin parissa. Yhteisötaiteen pääosassa ovat olleet yläkouluikäiset nuoret, ja työskentely on lähtenyt heidän omista ideoistaan. Korpien yhteisötaideprojektin tarkoituksena on ollut tuoda nuorten omaa ääntä ja ilmaisua esiin, sekä tuoda eri-ikäisiä kuntalaisia yhteen taiteen ja luovan ilmaisun äärellä.

Paltamossa yhteisötaideprojektiin osallistui pääosin seiskaluokkalaisia, joiden ideoista teokset syntyivät. Yhteisötaide koostuu kahdesta osasta: Äänitetystä Korpikäst-podcastista ja nykyristipistotöistä. Äänen ja tekstiilitaiteen kautta on eri lähestymistavoilla käsitelty koululaisten elämän ilmiöitä, nostamalla esiin mm. oma kieli, hokemat, sanonnat ja heitot.

Korpikäst-podcast kiertelee Paltamon Korpitien koulun yhteisössä, jonka tyyppejä juontajat Nepsu & Sammakko haastattelevat. Puhetta on koulun elämän lisäksi myös tulevaisuudesta, ja monenlaisista muista arjen tärkeistä aiheista. Nuoret ovat suunnitelleet Korpikäst-podcastin nimeä, sisältöä ja visuaalista ilmettä myöten. Voit kuunnella Korpikästiä kunnantalon aulassa kuulokkeista (Salmelankuja 1). Tämän lisäksi koulun eläväistä äänimaailmaa kuulumisineen pääsee kuuntelemaan myös verkossa toukokuun 2023 loppuun saakka: www.soundcloud.com/korpikast.

Tekstiilitaideteoksissa on kokeiltu mihin perinteinen ristipisto taipuu. Millaisia uudenlaisia merkityksiä tai toisenlaista voimaa hokemat, sanat ja sanonnat saattavat saada, tullessaan esiin toisenlaisessa muodossa - kankaille kirjailtuna, pehmeinä ristipistoina? Ryhmän kanssa tutustuttiin tekstiilitaiteeseen ja nykyristipistoihin, joiden tekijät olivat kirjailleet heitä puhuttelevia lauseita tai sanontoja, uudistaen ristipistoperinnettä ja leikitellen viestien sisällöllä. Vierailimme kierrätyskeskuksessa etsimässä inspiraatiota tekstiileistä ja materiaaleja teoksille. Teokset ovat tämän jälkeen loka-marraskuussa syntyneet käsityöopettaja Sari Vajavaaran ohjauksessa käsityötunneilla. Tekijöinä ovat olleet 7. luokan valinnainen tekstiilityön ryhmä. Korpikästin haastattelijat Nepsu ja Sammakko haastattelivat ristipistojen tekijöitä, voit kuunnella teoksista lisää 3. jaksosta. Paltamossa nuorten kanssa työskenteli Kultturan taidekasvattaja Tiina Arjukka Hirvonen.

Korpikäst ja ristipistotyöt tulevat myös osaksi yhteisötaidenäyttelyä, joka kiertää Kainuun jokaisessa kirjastossa, ja esittelee eri kunnissa toteutettuja teoksia ja niiden tekoprosessia. Ensimmäinen osa alkaa Ristijärveltä jo joulukuussa. Paltamoon näyttely saapuu huhtikuussa 2023.

Takaisin uutisiin