”Kirjoittamisesta on pitkäaikaista hyötyä”, sanoo Vuoden paltamolainen Eino Leino

”Kirjoittamisesta on pitkäaikaista hyötyä”, sanoo Vuoden paltamolainen Eino Leino

”Kirjoittamisesta on pitkäaikaista hyötyä”, sanoo Vuoden paltamolainen Eino Leino

Anja Itkonen on vuoden paltamolainen Eino Leino. Kuvassa Itkonen ja hänen Paltamon kotiseutumuseon lastennurkkaukseen tekemänsä Maahisten metsä -maalaus. Kuva: Timo Toivonen.

Vuoden 2023 paltamolaiseksi Eino Leinoksi on valittu Anja Itkonen.
Kuntalaisten valintaperusteluissa korostuvat Itkosen kotiseutuhenkisyys ja monitaitoisuus kulttuurin saralla.
Itkonen on toiminut niin musiikin, kirjallisuuden kuin kulttuuriperintötyön parissa.
– Kulttuuriperintötyössään Paltamo-seurassa hän on viime vuonna edistänyt paltamolaisuutta muun muassa Heikki Meriläisen juhlavuoden tapahtumien tekemisessä sekä kotiseutumuseon uudistustyössä, yhdessä perusteluista sanotaan.
– Anja on monipuolinen kirjallisuuden harrastaja. Hän tuntee paikallisen kulttuurin ja edistää sen tuntemusta monipuolisesti. Hän on aktiivinen toimija Paltamo-seurassa, jatkaa toinen perusteluissaan.
Valintaperusteluissa tuodaan esille myös se, että Itkonen on itsekin taitava sanataiteilija. Hän kirjoittaa niin nasevia juttuja kuin laulun sanoja.
Kunnan Paltamon kesäteatterilla järjestämässä Einon Leinon päivän yhteislaulutilaisuudessa 6. heinäkuuta kuultiinkin Itkosen säveltämä ensiesitys Eino Leinon runosta Tarhapöllö.
Itkonen on työskennellyt muun muassa toimittajana maakuntalehti Karjalaisessa ja toimittanut sekä koostanut Uuran kyläkirjan ja Nakertaja-Hetteenmäen kyläkirjan.
– Anja on vetänyt luovalla otteella kansalaisopiston sanataidepiiriä puolisenkymmentä vuotta ollen itsekin taitava sanankäyttäjä. Hänen kirjoituksiaan on julkaistu muun muassa kirjoittajapiirin antologiassa, perusteluissa todetaan.
– Hän on monitaitoinen kulttuuripersoona, joka taitaa laulun säveltämisen ja sanoittamisen. Anja on tehnyt muun muassa Uuran talakkunalaulun, jossa sanat kertovat uuralaisen talakkunanteon, perustelut jatkuvat.

Kirjoittaminen kannattaa

Tämän vuoden Eino Leino toivoo, että kirjoittaminen olisi yhä useamman harrastus. Kansalaisopiston sanataidepiirin vetäjänä hän on huomannut kirjoittajien käyneen vähiin.
– Kirjoittaminen on antoisa ja hyvä harrastus niin omaksi iloksi kuin mielen virkistykseksi sekä myös jälkipolvien iloksi, Anja Itkonen sanoo.
Hän toivookin ihmisten kirjoittavan asioita muistiin, jotta jälkipolvet – ja kirjoittaja itse – voivat myöhemmin muistella aikaisempia tapahtumia ja puheita.
– Monet harmittelevat, että ”olisipa mummo tai isomummo kirjoittanut elämästään”. Siitä on iloa ja hyötyä, kun voi lukea vanhoista asioista.
Itkosen mukaan ei ole merkitystä, mitä kirjoittaa – kunhan kirjoittaa.
– Kirjoitusharrastusta voi elvyttää kirjoittamalla muistoja tai fiktiivistä tekstiä. Siitä on pitkäaikaista hyötyä, ja myöhemmin hämmästyy, kun on tämmöistäkin tullut ajateltua.
Kansalaisopiston sanataidepiirissä kirjoittamisen voi aloittaa matalalla kynnyksellä. Syksyllä sanataidepiirin kurssi järjestetään kansalaisopistolta etänä.
– Kansalaisopiston ryhmissä ei ole pakko lukea ääneen omia tekstejään tai osata kielioppia. Siellä voi vaikka vain keskustella kirjoittamisesta, huomauttaa Itkonen kannustaen ihmisiä kirjoittamisen pariin.
Paltamossa on nimetty Vuoden Eino Leino vuodesta 2011. Valittavaa henkilöä luonnehtii Paltamon, paltamolaisuuden ja sanataiteen nostattaminen. Paltamon kunnanhallitus teki valinnan kuntalaisten ehdotusten pohjalta. Valinta julkistettiin Eino Leino -yhteislaulutilaisuudessa tänään runon ja suven päivänä Paltamon kesäteatterilla.

Takaisin uutisiin