Kalasydän-kalatien avulla 19 uhanalaista järvitaimenta ohitti Leppikosken voimalaitoksen

Kalasydän-kalatien avulla 19 uhanalaista järvitaimenta ohitti Leppikosken voimalaitoksen

Kalasydän-kalatien avulla 19 uhanalaista järvitaimenta ohitti Leppikosken voimalaitoksen

Paltamossa sijaitsevan Leppikosken vesivoimalaitoksen Kalasydän-kalatien käyttökausi alkoi kesäkuun alussa ja jatkui lähes lokakuun loppuun saakka. Kalasydämen avulla voimalaitoksen ylitti käyttökauden aikana yli 19 000 kalaa, joista 19 oli uhanalaisia järvitaimenia. Käyttökauden syyspuoli oli elokuusta alkaen haastava johtuen vesistöalueen poikkeuksellisesta vesitilanteesta. Runsaat sateet nostivat järvien vedenpintoja, minkä vuoksi Leppikoskella jouduttiin tekemään ohijuoksutuksia. Järvitaimenen ohella kalasydämen kautta kulki kauden aikana muun muassa ahvenia, siikoja, haukia, lahnoja, muikkuja sekä kuhia.

Vuoden 2023 käyttökauden aikana Luonnonvarakeskus teki Leppikoskella tutkimustyötä, jonka tarkoituksena on selvittää voimalaitoksen alapuolelle nousevan järvitaimenkannan kokoa ja Kalasydän-kalatien tehokkuutta. Tutkimus toteutettiin kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana, ja tulokset valmistuvat maaliskuussa 2024.

”Kausi 2023 oli toinen kokonainen Kalasydämen käyttökausi, ja jatkamme Kalasydämen käytön kehittämistä Leppikoskella yhdessä Kalasydän Oy:n kanssa. Odotamme saavamme Kalasydämen kehittämisen kannalta arvokasta tietoa myös Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen kautta”, Fortumin ympäristöasiantuntija Elisa Puuronen kertoo.

Hydraulinen Kalasydän-kalatie on suomalainen innovaatio kalankulun mahdollistamiseksi vaellusesteen yli, ja se on osa Oulujärven uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierron vahvistamiseksi toteutettavaa toimenpidekokonaisuutta. Kalasydän on kelluva ja liikuteltava järjestelmä, joka asennetaan voimalaitoksen alakanavaan, ja jonka houkutusvirtaus ohjaa kalat laitteen suuaukolle. Kalasydän tunnistaa järjestelmään uineet kalat tekoälyn avulla ennen kuin ne siirtyvät putkistoa pitkin padon yli. Leppikosken voimalaitoksella sijaitseva Kalasydän otettiin käyttöön lokakuussa 2021.

Lisätietoja:
Katri Hämäläinen, Fortum, ympäristöpäällikkö, puh. 040 162 3901

https://news.cision.com/fi/fortum/r/kalasydan-kalatien-avulla-19-uhanalaista-jarvitaimenta-ohitti-leppikosken-voimalaitoksen,c3896838

Takaisin uutisiin