Kainuussa ja Vaalassa torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Kainuussa ja Vaalassa torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Kainuussa ja Vaalassa torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Kainuusta ja Vaalasta löytämiään lupiineja, jättipalsameja ja kurtturuusuja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle. Viime vuonna Kainuu oli mukana pilotoimassa konseptia ensimmäistä kertaa.

Kainuun ja Vaalan joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 17. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä lupiini-, jättipalsami- tai kurtturuusuesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

– Viime kesänä oli hienoa seurata esiintymien hävitystyötä niin sovelluksen ruudulta, kuin kunnissa käppäillessäkin. Pelialue laajenee kahden seuraavan kesän ajaksi yhdeksään kuntaan, joten odotettavissa on tehokasta ja oikein ajoitettua vieraslajien torjuntaa laajalla alueella. Vieraslaji-palkkionmetsästäjien kannattaa siis jo alkaa asentelemaan sovellusta ja kaivamaan torjuntahanskoja esiin, toteaa Kainuun vieraslajihankkeen projektipäällikkö Ville Juntunen.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön jo neljässä maassa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille.

Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Lisätietoa:

Ville Juntunen
Projektipäällikkö – Vieraslajit Veks!
Ekokympin ja Kainuun vieraslajiprojekti
044 7100 144

Takaisin uutisiin