Kainuun soten tiedote: Koronavirus COVID-19 -epäily - miten toimitaan

Kainuun soten tiedote: Koronavirus COVID-19 -epäily - miten toimitaan

1. Milloin epäillä COVID-19 koronavirusta:

 

KRITEERI 1: Altistuminen:

14 vrk sisällä ennen oireiden alkua henkilö on oleskellut epidemia-alueilla. Tarkista ajantasainen epidemia-alue THL:n sivuilta: THL ajantasainen epidemia-alue

11.3.20 klo 7:30 epidemia-alueeseen kuuluvat Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio.

TAI

läheinen kontakti laboratoriovarmistetun COVID-19 koronavirustapauksen kanssa

JA

KRITEERIT 2: Taudinkuva:

akuutin hengitystieinfektion oireita (kuten kuume, yskä, hengitysvaikeus) ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa.

 

JOS KUMPIKIN KRITEERI TÄYTTYY, SOITA 116 117

Mikäli toinen tai molemmat kriteerit eivät täyty, ei koronavirusepäilyä ole. Tällöin voit oireiden vaatiessa olla yhteydessä omaan terveysasemaasi tai työterveyshuoltoon. Mikäli sinulla on voimakkaat yleisoireet kuten korkea kuume ja huonovointisuus, soita 116 117. Hätätilanteessa soita hätäkeskukseen 112.

 

2. Miten tarttuu ja mitkä ovat oireet

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta.

Yleisiä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, päänsärky ja kuume. Koronavirusinfektiot voivat aiheuttaa sekä lieviä että kohtalaisia ylähengitystieinfektioita. Koronavirusinfektio voi olla joskus myös alemmissa hengitysteissä, jolloin taudinkuva on keuhkoputken tulehdus tai keuhkokuume.

 

3. Miten toimia koronavirus-infektioepäilyssä

 

Soita 116 117. Saat ohjeet saapua Kainuun keskussairaalan päivystyspoliklinikan eristyshuoneeseen suoraan ulkoa kulkematta päivystyspoliklinikan kautta. Ennakkoon ilmoittaminen ennen päivystyksen saapumista on välttämätöntä potilasturvallisuuden vuoksi. Päivystävä lääkäri tutkii sinut ja määrää jatkohoidon tulosten ja oirekuvan perusteella. Koronavirustutkimustulosten valmistuminen voi kestää muutamia päivä. Jatkohoitopaikka määräytyy sairauden vaikeusasteen mukaisesti. Koronavirusinfektio luokitellaan yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Tutkimukset ja hoito ovat maksuttomia.

 

Käsienpesu ja oikeanlainen yskiminen paras tapa suojautua koronalta ja muilta viruksilta

Yleiset käsi- ja yskimishygieniaohjeet koskevat kaikkia liikkeellä olevia viruksia ja niiden ehkäisyä. Tiedot koronaviruksesta, sen leviämisestä ja kansainvälisistä ohjeista päivittyvät säännöllisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuille. Kainuun sote noudattaa valtakunnallisia ohjeistuksia. Seurattavat linkit alla.

 

Pese kätesi aina

  • kun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Lisätietoja:

https://www.ttl.fi/tyoterveyslaitoksen-toimintaohje-yrityksille-koronavirusepidemiaan-varautumiseksi/

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

 

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja

Olli-Pekka Koukkari, vs. hallintoylilääkäri, infektiolääkäri

Takaisin uutisiin