Kainuun sote 9.9.: Rokotukset edenneet Kajaanissa maan keskiarvoa nopeammin

Kainuun sote 9.9.: Rokotukset edenneet Kajaanissa maan keskiarvoa nopeammin

Korona näytteenotto siirtyy käyttämään pääsääntöisesti pikatestejä

Kaks drive in -näytteenotto siirtyy perjantaina 10.9. käyttämään pääsääntöisesti pikatestejä. PCR-testinäytteitä otetaan aamuisin klo 8–10 välisenä aikana ja klo 10 jälkeen otetaan pikatestinäytteet. Muutos nopeuttaa testitulosten saantia ja helpottaa osaltaan laboratorion testiruuhkaa.

Sekä PCR-testi, että pikatesti katsotaan saman arvoisiksi. Oleellinen ero koskee virusten tyypittämistä. Vain PCR-näytteistä voidaan tehdä virustyypitys. Arjessa tällä ei ole merkitystä mutta varianttiseuranta esim THL:n toimesta edellyttää jatkossakin PCR-näytteitä.

PCR-menetelmää käytetään muun muassa erilaisten virusinfektioiden diagnosointiin. Suomessa käytössä olevat PCR-testit tunnistavat myös viruksen muunnokset eli niin sanotut variantit koronatapauksiksi. 

 

Rokotukset edenneet Kajaanissa maan keskiarvoa nopeammin

Ensimmäisen koronarokotteen saa ajanvarauksella enää tämän ja ensi viikon aikana. Ajanvaraus loppuu kokonaan ja ilman ajanvarausta rokotukseen pääsee 20.9. alkaen, lähempänä ajankohtaa ilmoitettavissa rokotuspaikoissa.

”Koronarokotukset Kajaanin kaupungin alueella ovat edenneet maan keskiarvoa nopeammin ja erityisesti 12–15 -vuotiaiden yli 70 % rokotekattavuus ilahduttaa.” Sanoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Lisätietoa koronarokotuksista ja rokotepaikat: sote.kainuu.fi/koronarokotukset

 

Kainuussa keskiviikkona 9 uutta tartuntaa

Keskiviikkona 8.9. Kainuussa on todettu yhteensä 9 uutta koronatartuntaa. Tartunnoista oli kahdeksan Kajaanissa ja yksi Sotkamossa. Neljä tartunnan saaneista olivat jo valmiiksi karanteenissa. Kainuun ilmaantuvuus on nyt 184,7 tartuntaa/100 000 asukasta/14 vrk. Kajaani on edelleen leviämisvaiheessa ja muu Kainuu kiihtymisvaiheessa, mutta viime viikonlopun ja alkuviikon lukujen perusteella ollaan menossa parempaan suuntaan.


Li­sä­tie­dot:
Pan­de­mia­pääl­lik­kö Ol­li-Pek­ka Kouk­ka­ri 044 7974 668

Takaisin uutisiin