Kainuun sote 9.2.: Tiistaina 158 tartuntaa - Kainuussa jatketaan tehostettuja toimia

Kainuun sote 9.2.: Tiistaina 158 tartuntaa - Kainuussa jatketaan tehostettuja toimia

Tiistaina 158 koronatartuntaa

Tartuntaluvut pysyvät Kainuussa edelleen korkeina; tiistaina Kainuussa todettiin 158 positiivista koronatestitulosta. Kainuun keskussairaalassa osastohoidossa on 10 koronapotilasta, eikä lisähoitopaikkoja ole vielä ollut tarvetta avata.

Viime viikolla koronatartuntojen määrä väheni Kainuussa noin 20 %. Viikolla neljä tartuntoja raportoitiin 679. Koronatestejä tehtiin 3778, joista positiivisten osuus oli 17,9 %. Tartunnoista noin 75 % on tällä hetkellä alle 40-vuotiailla.

Kainuun soten henkilöstön poissaolot vaikeuttavat edelleen toimintaa. Eilen poissa oli 182 työntekijää, joista koronan vuoksi 38. Kainuun sote on tehnyt ilmoituksen valvontaviranomaisille, että hoitotakuuajoista joudutaan joustamaan.

Uusien koronarokotusten ottaminen aikuisväestön osalta on käytännössä pysähtynyt. Rokottamattomia ja vajaan rokotussuojan saaneita kainuulaisia on edelleen tuhansia. Yhden rokotuksen saaneita täysi-ikäisiä Kainuussa on 89,6 %, kahdesti rokotettuja 86,8 % ja kolmen rokotuksen saaneita 61,4 %.

”Koronatilanne on parantunut, mutta nopeaa kehitystä päivittäisissä luvuissa ei vielä ole ja myös sairaalahoidon osalta tilanne on ennallaan. Kiireettömän hoidon supistuksia joudutaan edelleen jatkamaan.  Hoito- ja hoivalaitoksissa todetut koronatartunnat huolestuttavat, koska usein näissä hoidettavat kuuluvat muutenkin riskiryhmään. Pyydämmekin rajoittamaan vierailuja vain ehdottoman välttämättömiin”, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Alueella pystytään edelleen hyvin testaamaan oireiset ja altistuneet sekä kontaktoimaan koronatartunnan saaneet. 10.helmikuuta alkaen Rajakadun koronatestiasema Kajaanissa poistetaan toistaiseksi käytöstä. KAKS: n drive-in testaus jatkaa normaalisti päivittäistä toimintaa.

Tehostetut terveysturvallisuustoimet edelleen tarpeellisia

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on eilisessä kokouksessaan todennut, että Kainuu on edelleen koronaepidemian leviämisaluetta. Ilmaantuvuus on edelleen korkea, n. 1900 / 100 000 / 14 vrk.

Alueellisen arvion mukaan epidemiatilanne edellyttää edelleen tehostettuja toimia suositusten ja viranomaismääräysten noudattamisessa. Kainuun sote jatkaa toistaiseksi tehostettua valmiutta.

”Kainuussa omikron-epidemia alkoi ja myös päättyy muuta maata jäljessä. Sairaalakuormituksen purkautumisessa menee aikansa, koska osalla potilaista hoitoajat ovat pitkiä ja uusia potilaita näyttää riittävän. Jos alkavat hiihtolomat kääntävät tartunnat uudelleen nousuun, niin vaikea tilanne tietysti pitkittyy. Tämän vuoksi sekä tartuntatautilain määräyksiä että paikallisia suosituksia on ehdottomasti noudatettava”, korostaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

Kainuussa voimassa on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräys tilojen käyttöä koskien (TtL 58d) sekä Kainuun soten suositukset asukkaille ja alueella oleskeleville:

  • Yleinen maskisuositus kaikille julkisissa tiloissa, liikennevälineissä sekä oppilaitoksissa (1-luokalta alkaen)
  • Vahva etätyösuositus ja tehostetut varotoimet työpaikoilla
  • Riskiryhmään kuuluvien suojaaminen vähentämällä vierailuja hoidossa ja hoivassa
  • Vahva suositus, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin vain pienimuotoisesti oman lähipiirin kesken ja terveysturvallisuusohjeet huomioiden
  • Vahva suositus pysyttäytyä oman lähipiirin kontakteissa ja vähentää lähikontakteja vapaa-ajan toiminnoissa
  • Suositellaan matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita 
  • Suositellaan erityistä harkintaa lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.
  • Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.

Lisätietoja medialle: Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto, 044 777 3033, pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

Takaisin uutisiin