Kainuun sote 8.10.: THL suosittelee toistaiseksi vain Pfizerin koronarokotetta alle 30-vuotiaille miehille

Kainuun sote 8.10.: THL suosittelee toistaiseksi vain Pfizerin koronarokotetta alle 30-vuotiaille miehille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan ainoastaan Pfizer-Biontech Comirnaty-koronarokotevalmistetta.

”Kyseessä on varotoimi, joka liittyy harvinaiseen sydänlihastulehduksen sivuvaikutukseen nuorilla miehillä. Kainuussa ei ole todettu yhtään koronarokotteeseen liittyvää sydänlihastulehdusta, mutta keskeytämme toistaiseksi Modernan rokotteen käytön alle 30-vuotiailla miehillä. Jatkorokotuksissa heille käytetään Pfizer Biontechin -valmistetta”, kertoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Kainuussa käytettävistä rokotteista yli 90 % on Pfizer Biontechin -rokotetta. Naisilla sekä 30 vuotta täyttäneillä miehillä Modernan Spikevax -valmisteem käyttö jatkuu normaalisti. Muutos ei vaikuta myöskään rokotusten saatavuuteen eikä rokotusaikatauluihin.

THL seuraa tilannetta ja arvioi jatkoa tutkimusten perusteella

THL:n suositus Spikevax-rokotteen ikärajasta on varotoimi, ja sitä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana, kun tutkimuksen tulokset tarkentuvat.

Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat ylipäätään harvinaisia, ja sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla. Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA-rokotteen kohdalla.

THL suosittelee edelleen, että kolmansia rokoteannoksia ei toistaiseksi anneta lainkaan alle 30-vuotiaille miehille, koska seurantatietoa kolmansien annosten yhteydestä sydänlihastulehduksen riskiin on vielä vähän. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, joiden riski saada vakava koronavirustauti on merkittävästi suurempi kuin muilla saman ikäisillä. Alle 30-vuotialle voimakkaasti immuunipuutteisille miehille suositellaan kolmanneksi rokoteannokseksi Biontech-Pfizerin Comirnatya.

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668

Kainuun soten 8.10.2021 tiedote: https://sote.kainuu.fi/uutiset/alle-30-v-miehille-vain-pfizerin-koronarokotetta

Takaisin uutisiin