Kainuun sote 5.1.: 49 uutta tartuntaa

Kainuun sote 5.1.: 49 uutta tartuntaa

Kainuun koronatilanteen heikkeneminen jatkuu 

Eilen Kainuussa todettiin 49 uutta koronatartuntaa. Tartunnanjäljitys on kuormittunut suurista tapausmääristä johtuen, joten myös kontaktointiviive kasvaa edelleen. Myös testitulosten saamisessa on viivettä, kun osa laboratoriotutkimuksista joudutaan kapasiteettisyistä teettämään Kainuun ulkopuolella.

Tartuntoja on todettu useissa kajaanilaisissa hoitokodeissa (Marian kartano, Arvola-koti, Kallion ryhmäkoti, Attendo Helmi). Tilanne yksiköissä on rauhallinen. Altistuneet testataan ja karanteeniin on toistaiseksi asetettu muutamia asukkaita sekä henkilökuntaan kuuluvia.

Myös Kainuun Prikaati on ilmoittanut Kajaanin varuskunnassa todetuista koronatartunnoista; tiedossa on tällä hetkellä viisi sairastunutta varusmiestä.

Tartuntamäärien ennakoidaan kasvavan alueella edelleen. ”Tartuntojen yleistyessä tilanne vaikuttaa henkilöstötilanteeseen eri toimialoilla. Erityisesti terveydenhuollon ja muiden kriittisten toimintojen kannalta on huolehdittava varotoimista. Etätyöhön suositellaan siirryttäväksi laajasti mahdollisuuksien mukaan. Hoito- ja hoivalaitosten osalta on suositeltavaa vähentää vierailuja tartuntojen välttämiseksi”, kertoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun sotesta.

”Myös aluevaaleihin liittyen on esitetty paljon kysymyksiä. Vaalijärjestelyistä ei toistaiseksi ole tarkennettuja ohjeita, mutta näitä odotetaan tulevaksi myöhemmin. Vaalikampanjoinnin yleisötilaisuuksien osalta ohjeistamme noudattamaan annettuja suosituksia, ja jatkossa tietenkin on noudatettava rajoituspäätöksiä”, jatkaa Käsmä-Ronkainen.

 

Alueelle esitetty rajoitusten käyttöönottoa

Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi eilen Kainuun täyttävän koronaepidemian leviämisalueen kriteerit. Alueelle on esitetty tartuntatautilain perusteella tehtäviä rajoituksia, joista päättävät kokoontumisten ja tilojen osalta aluehallintovirasto ja ravintoloiden ja koronapassien osalta Valtioneuvosto.

Kainuuseen on annettu myös aiempaa vahvemmat suositukset varotoimiin liittyen:

  • yleinen maskisuositus yli 10-vuotiaille julkisissa tiloissa, liikennevälineissä sekä oppilaitoksissa (3-luokalta alkaen)
  • vahva etätyösuositus ja tehostetut varotoimet työpaikoilla (maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)
  • yleisö- ja yksityistilaisuuksien järjestämisessä noudatettava erityistä harkintaa ja tehostettuja varotoimia
  • kontakteja rajoitettava omaan lähipiiriin myös vapaa-aikana
  • riskiryhmään kuuluvia suojattava tartunnoilta vähentämällä vierailuja hoidossa ja hoivassa
  • matkustamisessa noudatettava erityistä harkintaa ja varovaisuutta

Suositukset ovat voimassa 1.2.2022 saakka. Mahdollisten rajoituspäätösten voimaantulosta tai yksityiskohdista ei toistaiseksi ole tietoa.

 

Toimintaohjeet koronatartuntoihin ja altistumistilanteisiin

Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli epäilee altistuneensa koronavirukselle tai on koronavirusinfektioon sopivia oireita (mm. yskä, nuha, kuume, ripuli). Oireisena ei tule altistaa muita ihmisiä, vaan pidättäytyä lähikontakteista, vaikka testi olisikin negatiivinen.

Ajanvaraus koronatestiin tehdään osoitteesta omasote.kainuu.fi tai soittamalla 040 165 0020. Testaus on avoinna kuntien terveysasemilla arkisin palveluaikojen mukaan. KAKS:n drive-in testaus palvelee ajanvarauksella kaikkina viikonpäivinä.

Myös kotitestien käyttöä suositellaan. Kotitesteissä on muistettava, ettei se korvaa ammattilaisten tekemää testiä. Mikäli testi on positiivinen, tulos tulee varmistaa virallisella PCR-testillä erityisesti, jos tarvitsee todistuksen sairaudesta.

Päivystysapuun 116 117 tulee ottaa yhteyttä, mikäli tarvitsee kiireellistä neuvontaa, esimerkiksi jos hengitystieoireet pahenevat. Hätätilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112. Päivystävät numerot eivät tarjoa yleistä sote-palvelujen neuvontaa. Lisätietoja saa myös Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo tai kiireettömissä kysymyksissä sähköpostilla korona@kainuu.fi.

 

Lisätietoja medialle: pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

 

Kainuun soten 5.1.2022 tiedote

Takaisin uutisiin