Kainuun sote 4.2.: Kainuuseen ei esitetä uusia rajoituksia – jatkossa edellytetään laajoja terveysturvallisuustoimia

Kainuun sote 4.2.: Kainuuseen ei esitetä uusia rajoituksia – jatkossa edellytetään laajoja terveysturvallisuustoimia

Kainuun koronakoordinaatioryhmä ei esitä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujarajoitusten jatkamista 6. helmikuuta jälkeen. Voimaan jää Pohjois-Suomen aluehallintoviraston asettama tartuntatautilain 58d mukainen määräys lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin ehkäisemisestä sekä 58c § yleiset hygieniavelvoitteet.

Eilen torstaina Kainuussa todettiin 110 koronatartuntaa. Trendi on laskeva, mutta lisääntynyt sairaalahoidon tarve ja hoitohenkilöstön poissaolot vaikeuttavat tilannetta. KAKS:ssa on tällä hetkellä 14 koronapotilasta. Soten henkilöstössä sairauspoissaoloja on 172, josta koronan vuoksi 43.

”Kainuu on edelleen epidemian leviämisaluetta, eikä uhka tilanteen pahentumisesta ole poistunut. Kuitenkaan tiukkaa tilaisuuksien osallistujamäärien rajoittamista ei ole perusteltua jatkaa. Edellytyksenä jatkossa ovat laajaa järjestäjien vastuuta korostavien määräysten ja jokaisen omaan toimintaan liittyvien suositusten noudattaminen. On myös mahdollista, että joudumme arvioimaan rajoitusten tarvetta uudelleen, jos tilanne merkittävästi heikkenee”, korostaa Kainuun sote -kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

”Pandemia vaikuttaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon monin tavoin kuormittavasti sekä henkilöstön että asiakkaiden kannalta. Olemme edelleen tiukilla, joten olennaista on, että tartuntariskiä vähennetään mahdollisimman laajasti eri toiminnoissa”, jatkaa pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen. ”Nyt on tehostettava suunnitelmallisia toimia. Näitä voivat olla esimerkiksi samanaikaisen osallistujamäärän rajoittaminen tai porrastaminen, tilajärjestelyiden väljentäminen ja maskien käytön edellyttäminen asiakkailta tai osallistujilta. On myös syytä muistaa, että kyse ei ole vapaaehtoisuudesta, vaan pakollisesta velvoitteesta”.

Määräys velvoittaa useimpia tiloja ja toimijoita – suunnitelma on laadittava näkyville

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) tartuntatautilain 58d § mukainen määräys velvoittaa tilojen hallinnasta vastaavia ja niitä toiminnassaan käyttäviä ehkäisemään tiloissaan asiakkaiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Toimijan tulee laatia toteutuksesta kirjallinen suunnitelma ja pitää se tilassa osallistujien näkyvillä.

Määräys koskee

  • tiloja, joita käytetään sisällä yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun tai rajatuissa ulkotiloissa yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle.
  • asiakas- ja osallistujamäärästä riippumatta liikunta- ja urheilutiloja sekä ryhmäharrastustoimintaa (mm. ryhmäliikunta, kontaktilajit, ja kuntosalit sisätiloissa, uimahallit ja kylpylät, tanssi- ja kuoro-, harrastajateatteritoiminta, sisäleikkipaikat ja kauppakeskusten oleskelutilat)

Päätös velvoittaa useita yksityisiä ja julkisia toimijoita, esimerkiksi yhtiöitä, elinkeinonharjoittajia, säätiöitä, yhdistyksiä, kuntia, kirkkoja, julkislaitoksia ja yliopistoja (ei kuitenkaan majoitus- ja ravintolatoimintaa, oppilaitoksia, varhaiskasvatusta, ammattiurheilua, valtion laitoksia tai yksityiselämään kuuluvaa toimintaa).

PSAVIn määräys on voimassa 19.2.saakka. Määräystä voidaan tarvittaessa esittää jatkettavaksi, mikäli sen käytön edellytykset edelleen täyttyvät.

Lisätietoa tarjolla

Kainuun sote ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tarjoavat lisätietoa tartuntatautilain voimassa olevista velvoitteista. AVIn verkkosivuilta löytyy runsaasti lisätietoa asiaa koskien.

Koronarajoituksista ja niihin liittyvistä kysymyksistä koostetaan myös videoinfo ensi viikon alussa. Kysymyksiä infoa varten voi lähettää Kainuun soten sivulta sote.kainuu.fi/terveysturvallisuusohjeita tai sähköpostitse korona(a)kainuu.fi 7.2. klo 06 saakka.

Lisätietoja medialle: Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto 044 777 3033, pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

 

Takaisin uutisiin