Kainuun sote 29.11.: Koronatilanne Kainuussa rauhallinen - matkustamiseen varovaisuutta

Kainuun sote 29.11.: Koronatilanne Kainuussa rauhallinen - matkustamiseen varovaisuutta

Koronatilanne Kainuussa rauhallinen

Viime päivät Kainuussa on todettu 1 - 2 koronatartuntaa vuorokaudessa. Yleistilanne on rauhallinen ja ilmaantuvuus on koko maan alhaisin; tällä hetkellä 58,5/100 000 asukasta/14 vrk.

Sotkamon tk-sairaalan vuodeosastolla ei ole todettu uusia tartuntoja, mutta varotoimena ei toistaiseksi oteta uusia potilaita tai vierailijoilta vastaan.

”Pikkujoulukausi ei ole vielä näkynyt tartunnoissa suurienkaan tapahtumien osalta, ja toivottavasti tilanne tällaisena myös jatkuu. On edelleen muistettava, että epidemiatilanne heikentyy muualla maassa, joten riski tartuntojen leviämiseen on kohonnut”, muistuttaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

Lähialueista koronatilanne Pohjois-Pohjanmaalla on selkeästi maan huonoin. Alue on epidemian leviämisvaiheessa ja viruksen ilmaantuvuus on kahdeksankertainen Kainuuseen verrattuna. OYS:ssa sairaalahoidossa on 16 koronapotilasta.

THL suosittelee huonontuneessa epidemiatilanteessa sekä rokottamattomille että rokotetuille kasvomaskien käyttöä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä. Kasvomaskia on THL:n suosituksen mukaan hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri. Tartuntariski on suurempi sisätiloissa kuin ulkona.

Tartunnat leviävät tällä hetkellä rokottamattomassa väestössä ja erityisesti nuorissa ikäluokissa. Marraskuun puolivälissä kaikista todetuista tartunnoista 27 % todettiin THL:n mukaan alle 12-vuotiailla. Lapsilla ja nuorilla koronatauti on usein varsin lievä, mutta tartunnat pääsevät leviämään ilman rokotussuojaa. Yli 5-vuotiaiden rokotusten käynnistämistä käsitellään kansallisessa rokotusarviointityöryhmässä lähipäivinä.

 

Matkustamiseen erityistä varovaisuutta uuden virusmuunnoksen vuoksi

Uusi nopeasti leviävä koronaviruksen omikron-muunnos on herättänyt huolta pandemian kiihtymisestä. Suomessa ei ole toistaiseksi todettu kyseistä muunnosta. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt myös Kainuun rajanylityspaikoille pakollisen terveystarkastuksen eteläisestä Afrikasta saapuville matkustajille.

THL suosittelee myös, että kaikki, jotka ovat kahden viikon sisällä tulleet ns. Afrikan riskimaista Suomeen, hakeutuisivat koronavirustestiin riippumatta siitä, ovatko he saaneet koronavirusrokotteen. Heille suositellaan myös sosiaalisten kontaktien välttämistä, kunnes ovat saaneet negatiivisen testituloksen.

 

Rokotustilanne Kainuussa

Kainuussa yli 12-vuotiaista on kahteen kertaan rokotettu yli 82 %. Kolmannen annoksen on saanut vajaa 7 %. Rokotuskattavuus toisen rokotteen osalta on alhaisin (alle 70 %) 20–30 -vuotiailla. Kaikista rokotusikäisistä tarkasteltuna kokonaan ilman rokotussuojaa on noin 8500 henkilöä. Koronarokotteiden suojateho nousee vahvaksi vasta kahden rokotteen jälkeen, joten täyden rokotussarjan ottaminen on tärkeää.

Kolmatta koronarokotusta suositellaan kaikille yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Rokotukset saa Kainuussa kuntien rokotuspisteistä ilman ajanvarausta.

Kolmas rokoteannos annetaan kuusi kuukautta toisen rokotteen jälkeen, paitsi voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, joilla väli on kaksi kuukautta.

Lisätietoja rokotuksista saa sekä Kainuun soten että THL:n verkkosivuilta.

 

Lisätietoja: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

Kainuun soten 29.11.2021 tiedote

Takaisin uutisiin