Kainuun sote 25.8.: Suositukset korvaavat rajoituksia - 12 vuotta täyttäneitä kehotetaan rokottautumaan

Kainuun sote 25.8.: Suositukset korvaavat rajoituksia - 12 vuotta täyttäneitä kehotetaan rokottautumaan

12 uutta tartuntaa         

Tiistaina Kainuussa todettiin 12 uutta koronatartuntaa, joista 11 jo karanteenissa olleilla. Tartunnoista kolme on Sotkamosta, kaksi Paltamossa ja muut Kajaanissa. 

Kainuun ilmaantuvuus on tällä hetkellä 220 / 100 000 / 14 vrk. Testimäärä viime viikolla oli ennätykselliset 3600 kpl, joista positiivisia oli 2,7 %. Viikon aikana todettiin yhteensä 91 tartuntaa. Tartunnat ovat jäljitettävissä noin 80 % tapauksissa. Valtaosa tartunnoista esiintyy Kajaanissa ja ne liittyvät usein perheisiin tai yksityisiin tapaamisiin.

Suurista tapausmääristä johtuen testiviiveet ovat olleet enimmillään jopa 4 vuorokautta, mutta tyypillisesti laboratoriovastaus kuitenkin saadaan 1-2 vrk kuluessa.

 

Suositukset ja ohjeet korvaavat rajoituksia

Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi eilen maakunnan olevan edelleen kiihtymisvaiheessa. Vaikka ilmaantuvuus on edelleen korkea, kokoontumisrajoituksille ei 27.8. jälkeen käytännössä ole edellytyksiä.  Tartuntatautilain mukaisilla rajoituksilla ei juurikaan voida estää yksityiselämän piiriin kuuluvia kontakteja. Lisäksi rokotuskattavuuden parantuessa vakavien sairastumisten riski pienenee, eikä tapausten suuri määrä ole johtanut alueella sairaalahoidon tarpeen kasvuun.

”Aluehallintovirasto tekee asiassa ratkaisut, mutta sosiaali- ja terveysministeriön korostamien ns. riskiperusteisten suositusten käyttöönoton katsotaan toimivan rajoituksia vastaavasti. Tavoitteena on nyt mahdollistaa lasten ja nuorten harrastusten sekä yleisötilaisuuksien turvallinen jatkuminen. Tämä edellyttää luonnollisesti väestön kattavan rokotussuojan toteutumista. Valittu linja kuormittaa edelleen terveydenhuoltoa testauksen, jäljityksen ja rokotusten järjestämisessä, mutta mahdollistaa yhteiskunnan asteittaisen avaamisen,” kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

 

Kainuussa voimassa ovat seuraavat koronasuositukset:

  • Yleinen maskisuositus sekä käsihygieniasta huolehtiminen jatkuu ja on voimassa kaikissa tilanteissa, missä turvavälejä ei voida taata.
  • Tapahtumiin, tilaisuuksiin ja muiden ihmisten tapaamisiin tulee osallistua vain terveenä
  • Turvavälit tulee säilyttää kaikissa oman perheen ulkopuolisissa kontakteissa ja mitoittaa siten, että kontaktin luonne tulee otetuksi huomioon.
  • Jokaista 12 vuotta täyttänyttä kehotetaan rokottautumaan. Molemmat rokotteet tulee ottaa, heti kun mahdollista.
  • Yleinen etätyösuositus on voimassa. Etäopetussuositusta ei ole.
  • Kotimaan matkailussa tulee noudattaa varovaisuutta ja ulkomaan matkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään.
  • Yksityistilaisuuksia järjestettäessä on vahvasti suositeltavaa, että kaikissa kokoontumisissa noudatetaan lähikontaktien välttämistä ja hygieniakäytäntöjä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Juhlat suositellaan järjestämään ensisijassa ulkona.

 

Kahteen kertaan rokotettu ei pääsääntöisesti enää joudu karanteeniin

Jatkossa kaksi koronarokoteannosta saanut ei päädy karanteeniin, mutta tästä voidaan poiketa esimerkiksi perhealtistuksessa. Myöskään kahteen kertaan rokotettuja oireettomia altistuneita ei jatkossa testata, pois lukien sote-ammattilaiset, mutta heilläkään oireettomien työssäoloa ei ole tarpeen rajoittaa ennen testiä.

Kaikki oireiset testataan jatkossakin riippumatta rokotuksista. Kaikki karanteeniin määrätyt ohjataan noin viikon kuluttua altistumisesta testiin ja karanteeni voidaan perhealtistuksia lukuun ottamatta päättää, mikäli testitulos on negatiivinen.

 

Myös Kainuussa ilmenee lapsiin kohdistuvaa häirintää koronaan liittyen

Koronapandemiaan epäilevästi suhtautuvista sekä rokotevastaisesta toiminnasta on uutisoitu viime aikoina eri puolella maata. Kainuussakin on tiedossa tapauksia, joissa myös lapsiin on kohdistunut voimakasta pelottelua rokotteisiin liittyen. Asiasta on ilmoitettu poliisille.

”Tämä on yksi kriisitilanteiden lieveilmiö, jossa joillakin saattaa kuvitelmat ja tosiasiat mennä sekaisin. Rokotteista ja koronataudista on saatavissa runsaasti luotettavaa tietoa, niin paikallisilta kuin valtakunnallisiltakin viranomaisilta. Jos lapsilla tai aikuisillakin on huolta tai epäselvyyksiä terveydenhuollon suuntaan, tarjoamme kaikin tavoin tukeamme,” muistuttaa Olli-Pekka Koukkari.

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668

 

Kainuun soten tiedote 25.8.2021: https://sote.kainuu.fi/uutiset/suositukset-korvaavat-rajoituksia-12-vuotta-tayttaneita-kehotetaan-rokottautumaan

Takaisin uutisiin