Kainuun sote 24.8.: 25 uutta tartuntaa - rokotussuojasta erinomaisia tuloksia

Kainuun sote 24.8.: 25 uutta tartuntaa - rokotussuojasta erinomaisia tuloksia

Maanantaina Kainuussa todettiin 25 uutta koronatartuntaa, joista kymmenen jo karanteenissa olleilla kainuulaisilla. Näistä yksi on Sotkamosta, muut Kajaanista. Kaksitoista tartuntaa on todettu karanteenissa olleilla ulkomaisilla marjanpoimijoilla. Uusia karanteeneja on määrätty kymmenkunta.

Kainuun ilmaantuvuus on nyt 211 / 100 000 / 14 vrk. Ilmaantuvuus sisältää alueelle kirjautuvien ulkomaisten marjanpoimijoiden osuuden. Ilman tämän huomioimista ilmaantuvuusluku on n. 164.

 

Rokotus antaa hyvän suojan koronavirusta vastaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan kaksi koronarokotusannosta saaneiden osuus koronatartunnoista on erittäin pieni. Täysin rokotettujen sairastuneiden osuus on alle 13 % kaikista tartunnan saaneista eli rokote antaa hyvän suojan, vaikka ei täydellisesti estäkään sairastumista tai viruksen leviämistä.

THL:n selvityksen mukaan sairaalahoitoon kahden rokotuksen jälkeen on Suomessa tällä hetkellä joutunut vain 53 ihmistä. Tämä osoittaa, että vakavasti sairastuneiden osuus on häviävän pieni rokotusten jälkeen; vain kaksi ihmistä sadastatuhannesta. Vakavimmat sairastumiset ovat edelleen yli 70-vuotiailla.

”Tämän hetken tutkimustiedot rokotuksista sekä epidemiatiedot maailmalta osoittavat, että tilanne voi normalisoitua, mikäli rokotuskattavuus on 90 %:n tasoa. Tämä edellyttää myös nuorimpien ikäluokkien rokottamista”, arvioi Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari. ”Siihen asti jatkunee yhteiskunnalle kalliiksi ja hankalaksi käyvät varotoimet, kuten eristykset ja karanteenit tai maskit ja turvavälit. Meillä on siis kaikki mahdollisuudet käsillä, mutta kyllähän tässä punnitaan myös nykymaailman yksilön ja yhteisön suhdetta”, pohtii Koukkari.

 

Rokotuksia hyvin saatavilla

Rokotevalmisteita ja rokotusaikoja on Kainuussa hyvin saatavilla. Koronarokotukset aikuisille jatkuvat edelleen ajanvaraustoimintana kuntien rokotuspisteissä.

12 vuotta täyttäneet peruskoululaiset ja toisen asteen opiskelijat saavat koronarokotukset helposti myös koulujen rokotuspisteillä lähipäivien aikana. Järjestelyistä on tiedotettu koulujen kautta ja lisätietoja saa myös Kainuun soten verkkosivuilta.

 

Miten tunnistaa väärää tai harhaanjohtavaa tietoa?

Erityisesti internet-aikakaudella tahallisesti tai tahattomasti leviävä väärä tieto aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Etenkin viranomais- tai muuta julkista viestintää kriisitilanteissa - kuten nyt koronapandemian aikana - hankaloittaa huhut tai epätodet tiedot. Suomi on kuitenkin edelleen vakaa yhteiskunta, jossa viranomaisten välittämä tieto on lähtökohtaisesti luotettavaa.

Valtavasta tietovirrasta on usein vaikeaa erottaa luotettavaa tietoa epäluotettavasta. Tällöin on hyvä ottaa selvää mikä on tiedon lähde, kuka sen esittää tai mahdollisesti hyötyy epätosien tietojen levittämisestä. Esimerkiksi terveydenhuollon tai lääketieteellisen tutkitun tiedon rinnalla esitetään uskomuksia tai mielipiteitä, joita usein tulkitaan tasavertaisina, vaikka niiden tosiasiat eivät sitä olisikaan. Tämä ns. tasapuolisuusharha on yksi väärän tiedon leviämiseen vaikuttava inhimillinen tekijä.

Varsinkin lapset ja nuoret ovat alttiita väärälle tiedolle. Vanhempien ja koulun kasvatustyön lisäksi myös muiden yhteiskunnan toimijoiden vastuullisuus korostuu, jotta luotettava tiedonvälitys voisi toimia. Tämän vuoksi Kainuun sote korostaa tosiasioihin perustuvan viestinnän ja yhteiskunnallisen keskustelun merkitystä. Ajankohtainen teema on alkusyksyn ajan korostetusti esillä yhteistyössä Kainuun kuntien kanssa.

Lisätiedot:

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668
Viestintäpäällikkö Terho Pekkala 044 7970 269

Kainuun soten 24.8.2021 tiedote

Takaisin uutisiin