Kainuun sote 22.3.: Kainuun sote siirtyy normaalivalmiuteen

Kainuun sote 22.3.: Kainuun sote siirtyy normaalivalmiuteen

Kainuun sote laskee valmiustilan takaisin normaaliksi ja supistettuja toimintoja avataan uudelleen asteittain.

Lisääntyneet henkilöstön poissaolot ovat vaikeuttaneet palveluiden tuottamista useaan otteeseen talven aikana. Koronan lisäksi muut lyhytaikaiset sairauspoissaolot, rokottamattomien tehtävien rajaaminen sekä työtaistelutoimet ovat pakottaneet supistamaan kiireettömiä palveluita kuten poliklinikka- ja leikkaustoimintoja.

”Vaikein tilanne on ollut ikäihmisten koti- ja laitospalveluissa sekä perusterveydenhuollossa. Näissä myös yleisesti henkilöstöpula on suurimmillaan, joten vajeen paikkaaminen on ollut erityisen haastavaa. Poissaoloja on edelleen paljon, mutta suunta näyttää nyt paremmalta”, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Muutoksia koronaviestinnässä

Kainuun sote muuttaa koronaan liittyvää viestintää enemmän viikkotason yhteenvetojen suuntaan. Tarvittaessa ja tilanteen muuttuessa tiedotetaan tiheämmin, mutta aiemmin päivittäin julkaistuja katsauksia ei jatkossa tehdä. Viikkotiedote julkaistaan keskiviikkoisin huomisesta alkaen.

”Testaus- ja jäljityskäytäntöjen muuttuessa tartuntaluvut ja ilmaantuvuus eivät enää kerro alueen tilanteesta. Epidemia jatkunee kevään aikana ja yleiset terveysturvallisuusohjeet ovat edelleen voimassa. Tartuntoja todetaan vielä runsaasti ja erityisesti soten toimintayksiköissä on huolehdittava, ettei tilanne pääse pahenemaan”, korostaa Lea Käsmä-Ronkainen.

Kainuussa ovat voimassa suositukset terveysturvallisuusohjeiden noudattamisesta, kuten kasvomaskien käytöstä, hygieniatoimista sekä muista varotoimista tartuntariskin pienentämiseksi. Myös kansallinen maskisuositus on edelleen voimassa.

Ohjeita

Koronakotitestausta suositellaan, jos saa lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita (kuume, nuha, yskä, kurkkukipu, ripuli).

  • Jos kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viideksi vuorokaudeksi kuitenkin siten, että on vähintään 2 päivää oireeton ennen töihin tai kouluun paluuta. 
  • Jos kotitesti on negatiivinen ja oireet jatkuvat, kotitesti kannattaa uusia 2-3 vrk välein.

Oireisena ei tule mennä töihin/kouluun/päiväkotiin tai harrastuksiin. Sairausloma- tai poissaolotodistuksen voi tarvittaessa kirjoittaa esimerkiksi työterveyshuollon lääkäri tai hoitaja. Tätä varten ei tarvita terveydenhuollon koronatestiä tai yhteydenottoa jäljitykseen.

Terveydenhuollon testaus suunnataan ensisijaisesti riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä (esim. korkeana jatkuva kuume tai hengitysvaikeudet). Myös sote-henkilöstölle suositellaan testiin hakeutumista.

Koronatartunta on todettava terveydenhuollon testillä, jos tarvitsee tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan todistuksen (ansionmenetyksen korvaamiseksi). Mikäli henkilöllä ei ole rokotussuoja voimassa ja tarvitsee sairaudesta merkinnän EU:n koronatodistukseen, terveydenhuollossa todettu pikatestitulos riittää.

Tartunnanjäljitys kohdennetaan ensisijassa sote-henkilöstöön ja -yksiköihin. Tartuntatautilain mukaiseen eristykseen tai altistuskaranteeniin määrätään jatkossa vain, jos se on tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä (esimerkiksi hoitolaitoksissa). Päätöksen näistä tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Takaisin uutisiin