Kainuun sote 22.12.: Valtakunnallisen koronatilanteen heikentymisen vuoksi myös Kainuussa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta

Kainuun sote 22.12.: Valtakunnallisen koronatilanteen heikentymisen vuoksi myös Kainuussa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta

Kainuu ei ole koronaviruksen leviämisalue, mutta muun Suomen tilanne on yhä huolestuttavampi. Herkästi leviävän omikron-muunnoksen ennustetaan nopeasti lisäävän tartuntoja. Tämän vuoksi myös Kainuussa on toimittava voimassa olevien suositusten mukaisesti.

”Joulun viettoon liittyy tänäkin vuonna erityinen vastuu terveysturvallisuudesta. Nyt on hyvä viettää joulua vain omassa lähipiirissä. Tapaamisiin, johon kokoonnutaan eri puolilta maata, sisältyy iso riski tilanteen pahenemiseen. Emme voi rajoittaa ihmisten yksityiselämää, mutta vetoamme toimimaan varovasti”, korostaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

Tartuntariskiä tulee pienentää vähentämällä lähikontakteja. Vaikka kokoontumisrajoituksia ei ole asetettu, tulee yksityis- ja yleisötilaisuuksien järjestämistä harkita vakavasti. Samoin, kun ravintolat voivat ottaa koronapassin käyttöön Kainuussakin, tulisi tätä mahdollisuutta myös käyttää.

Vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse tulee harkita tarkkaan ja vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Koronakotitestejä suositellaan myös hyödynnettäväksi. 

 

Valtioneuvoston esitykset uusista rajoituksista

Valtioneuvosto on ilmoittanut käyttöön tulevista uusista koronarajoitustoimista ja korostanut, että näitä on tehtävä oikeasuhtaisesti alueiden tilanteiden mukaisesti. Pääosin nämä koskevat esitysten mukaan leviämisalueita. Kainuussa epidemian kehittymistä seurataan ja tilanteen muuttuessa myös uusia päätöksiä voidaan ottaa käyttöön.

Ravintolarajoituksiin ja koronapassin käyttöön liittyvät toimenpiteet otetaan Kainuussa käyttöön niiltä osin päätökset sitä edellyttävät. Näihin liittyen Kainuun sote tiedottaa asiasta heti, kun päätökset toimivaltaisilta viranomaisilta ovat käytettävissä.

Valtioneuvosto päättää tänään myös koronarokotusten laajentamisesta kaikille 5–11 -vuotiaille. Tämän mukaiset järjestelyt otetaan käyttöön Kainuussa mahdollisimman pian. Asiasta tiedotetaan myöhemmin.

 

Eilen kaksi uutta tartuntaa

Tiistaina Kainuussa todettiin kaksi koronatartuntaa, yksi Puolangalla ja yksi Kajaanissa.

Näytteissä ei ole toistaiseksi havaittu Omikron-muunnosta Kainuussa.

 

Suositukset voimassa

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

  • Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.
  • Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).
  • Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.
  • Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella
  • Valtakunnallisen testausstrategian suositusten mukaisesti Kainuussakin jatketaan matalan kynnyksen testaamista eli oireisena ja altistusepäilyssä tulee hakeutua koronatestiin. Suositellaan koronakotitestien käyttöä. Mikäli testi on positiivinen, tulos tulee varmistaa PCR-testillä
  • Joulumatkailussa suositellaan lähikontaktien rajoittamista omaan lähipiiriin.
  • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

 

Lisätietoja medialle: pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

Kainuun soten tiedote 22.12.2021

Takaisin uutisiin