Kainuun sote 22.11.: Koronatilanne Suomessa heikkenee - Kainuun sote muistuttaa varotoimista

Kainuun sote 22.11.: Koronatilanne Suomessa heikkenee - Kainuun sote muistuttaa varotoimista

Koronatilanne Suomessa heikkenee yhä

Suomen koronatilanne jatkaa heikentymistään. Päivittäin tartuntoja todetaan toista tuhatta ja kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on noussut yli kahdensadan. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä nousee edelleen. Tartunnat leviävät nyt erityisesti rokottamattomien nuorten ikäluokkien keskuudessa.

Kainuussa koronatilanne on tällä hetkellä Manner-Suomen paras; ilmaantuvuus alueella on 65,5 / 100 000 / 14 vrk. Viikonlopun aikana alueella todettiin neljä uutta tartuntaa. ”Rokotussuoja alle 40-vuotiailla on meillä muuta maata alempi ja vastaavasti lähimaakunnissa koronan ilmaantuvuus on Kainuuta korkeampi, joten epidemian kiihtyminen on mahdollista täälläkin”, arvioi Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

 

Kainuun sote muistuttaa varotoimista

Kainuun sote suosittelee kasvomaskien käyttöä, mikäli turvavälejä ei voida säilyttää esimerkiksi yleisötapahtumissa, julkisessa liikenteessä tai vastaavissa tilanteissa.

Oireisena on jäätävä kotiin sairastamaan ja tarvittaessa hakeuduttava koronatestiin. Juhlissa ja tapahtumissa on syytä noudattaa tapahtumajärjestäjien ohjeita sekä huolehtia turvaväleistä ja muista hygieniatoimista.

”Erityisesti vajaan rokotesuojan saaneiden on suhtauduttava vakavasti varotoimiin. Tartuntoja on Suomessa nyt eniten kouluikäisillä ja alle 20-vuotiailla. Lapsilla ja nuorilla koronatauti on harvoin vakava, mutta tartunnat leviävät ja epidemia pitkittyy, joten mahdollisimman korkea rokotekattavuus on avainasemassa tilanteen hallinnassa”, korostaa Lea Käsmä-Ronkainen.

Koronarokote ei täysin estä tartuntojen leviämistä, vaikka sitä merkittävästi vähentävätkin. Ns. läpäisyinfektiot ovat mahdollisia täyden rokotesuojan saaneillakin, erityisesti viruksen herkästi leviävien muunnosten vuoksi. Tämän vuoksi varotoimia on edelleen jatkettava.

Kolmatta koronarokotetta suositellaan kaikille yli 60-vuotiaille sekä hoivakodeissa tai laitoshoidossa asuville ja erityisiin riskiryhmiin kuuluville. Lisätietoja saa Kainuun soten ja THL:n verkkosivuilta.

 

Koronapassia ei ole käytössä Kainuussa

Yleisen koronatilanteen heikentyessä rajoitusten asettamisesta tai koronapassin käytöstä on liikkeellä myös erilaisia käsityksiä. Kainuussa ei ole voimassa koronarajoituksia, eikä siten myöskään koronapassia ole käytössä. Rajoituksia ei puolestaan voida asettaa ilman laissa säädettyjä edellytyksiä, esimerkiksi osallistuja- tai asiakasmäärien rajoittamiselle tai tilojen sulkemiselle on oltava välttämättömät perusteet.

Koronapassi on lain mukaan tarkoitettu käyttöön vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia koronarajoituksia on voimassa. Tällöin esimerkiksi ravintolat tai tapahtumajärjestäjät voivat edellyttää asiakkailtaan tai osallistujilta koronapassin käyttöä vaihtoehtona asetetuille rajoituksille.

 

Korona- ja influenssarokotukset jatkuvat

Korona- ja influenssarokotukset Kainuussa jatkuvat edelleen avoimissa rokotuspisteissä.

Kajaanissa rokotukset 3.12. saakka

  • ilman ajanvarausta Kaukametsän opistolla (Koskikatu 4B) ma, to ja pe klo 8.30 - 15.30 sekä ti ja ke klo 8.30 - 17.30
  • ajanvarauksella (omasote.kainuu.fi) Kajaanin Prismassa.

Muiden kuntien rokotuspisteet ovat avoinna marras-joulukuussa kuntakohtaisten aikataulujen mukaisesti (ks. sote.kainuu.fi/influenssarokotukset tai sote.kainuu.fi/koronainfo)

Ro­ko­tus­pis­teil­lä an­ne­taan maksuttomia koronarokotteita 12 vuotta täyttäneille, mak­sut­to­mia inf­luens­sa­ro­kot­teita riskiryhmille sekä mui­lle asiak­kai­lle omakustanteisesti ap­tee­kis­ta itse noudettuja inf­luens­sa- tai pneu­mo­kok­ki­ro­kot­teita. 

 

Lisätietoja: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

Kainuun soten tiedote 22.11.2021: https://sote.kainuu.fi/uutiset/koronatilanne-suomessa-heikkenee-kainuun-sote-muistuttaa-varotoimista

Takaisin uutisiin