Kainuun sote 21.3.: Epidemia jatkuu - huomioi muutokset ohjeisiin

Kainuun sote 21.3.: Epidemia jatkuu - huomioi muutokset ohjeisiin

Koronaepidemia jatkuu – suositukset voimassa

Koronatartuntoja todetaan Kainuussa edelleen runsaasti. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina todettiin yhteensä 366 positiivista koronatestitulosta.

Testaus- ja jäljityskäytäntöjen muutoksen myötä terveydenhuollon tietoon tulevat tapausmäärät laskevat jatkossa. ”Tilannekuvan seurannan kannalta päivittäiset tartuntaluvut ja ilmaantuvuus ovat yhä enemmän viitteellisiä, joten niiden tarkan seurannan merkitys epidemian seurannassa vähenee. Koska valtaosa sairastuneista on lieväoireisia, eikä sairaalakuormitus ole nousussa, vähennämme testauksen ja jäljityksen resursointia”, kertoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun sotesta.

Kainuussa ovat voimassa suositukset terveysturvallisuusohjeiden noudattamisesta, kuten kasvomaskien käytöstä, hygieniatoimista sekä muista varotoimista tartuntariskin pienentämiseksi. Myös kansallinen maskisuositus on edelleen voimassa.

 

Ohjeita

Sairastuneille

Koronakotitestausta suositellaan, jos saa lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita (kuume, nuha, yskä, kurkkukipu, ripuli). Jos kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viideksi vuorokaudeksi kuitenkin siten, että on vähintään 2 päivää oireeton ennen töihin tai kouluun paluuta. Jos kotitesti on negatiivinen ja oireet jatkuvat, kotitesti kannattaa uusia 2-3 vrk välein. Oireisena ei tule mennä töihin/kouluun/päiväkotiin tai harrastuksiin. Sairausloma- tai poissaolotodistuksen voi tarvittaessa kirjoittaa esimerkiksi työterveyshuollon lääkäri tai hoitaja. Tätä varten ei tarvita terveydenhuollon koronatestiä tai yhteydenottoa jäljitykseen.

Terveydenhuollon testaus suunnataan ensisijaisesti riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä (esim. korkeana jatkuva kuume tai hengitysvaikeudet). Myös sote-henkilöstölle suositellaan testiin hakeutumista.

Koronatartunta on todettava terveydenhuollon testillä, jos tarvitsee tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan todistuksen (ansionmenetyksen korvaamiseksi). Mikäli henkilöllä ei ole rokotussuoja voimassa ja tarvitsee sairaudesta merkinnän EU:n koronatodistukseen, terveydenhuollossa todettu pikatestitulos riittää.

Tartuntatautilain mukaiseen eristykseen määrätään jatkossa vain, jos se on tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä (esimerkiksi hoitolaitoksissa).

Altistuneille

Tartunnanjäljitys kohdennetaan ensisijassa sote-henkilöstöön ja -yksiköihin. Jos tietää altistuneensa koronatartunnalle, kotitesti kannattaa tehdä noin 2 vrk altistumisen jälkeen ja tarvittaessa toistaa 2-3 vrk:n välein, jos oireita ilmenee. Lisäksi suositellaan omaehtoista kontaktien välttämistä 5 vrk ajan. Altistuskaranteeniin määrääminen tehdään jatkossa vain, jos se on tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä (esimerkiksi hoitolaitoksissa). Päätöksen tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Omaehtoiset toimet eivät oikeuta tartuntatautilain mukaisten etuuksien saamiseen. Työterveyshuoltoon voi olla yhteydessä mahdollisesta poissaolotodistuksesta.

 

Koronarokotukset jatkuvat – uutta Novaxovid-valmistetta saatavilla

Rokotussuoja on tärkeä osa koronataudilta suojaamista. Rokotukset suojaavat vakavalta sairastumiselta sekä vähentävät osaltaan myös tartuntariskiä, vaikka eivät sitä poistakaan.

Henkilöille, jotka eivät esimerkiksi lääketieteellisestä syistä voi ottaa mRNA-rokotteita, on saatavilla uusi perinteisempään rokotetekniikkaan perustuva rokotevalmiste. Novaxovid-rokotteen saa Kainuussa varaamalla ajan rokotuspisteelle ja ilmoittamalla varauksen yhteydessä asiasta. Rokotehukan vähentämiseksi on tärkeää, että rokotuspisteellä on tieto eri valmisteen tarpeesta.

Rokotuspisteiden aukioloajat löytyvät Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo. Ajanvaraus osoitteesta Omasote.kainuu.fi.

 

 

Takaisin uutisiin