Kainuun sote 2.2.2022: Tartunnat lievässä laskusuunnassa - Rajoitusten jatkoa harkitaan

Kainuun sote 2.2.2022: Tartunnat lievässä laskusuunnassa - Rajoitusten jatkoa harkitaan

Tartunnat lievässä laskusuunnassa - määrät edelleen korkealla

Kainuussa todettiin tiistaina 129 koronatartuntaa. Vaikka omikronepidemian huipun arvioidaan taittuneen, on määrä edelleen huomattavan korkea. Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on edelleen yli 2000 / 100 000 / 14 vrk. Positiivisten testien osuus kaikista testeistä on 17,6 %.

Sairaalahoidon tarve alueella on edelleen kasvussa. Kainuun keskussairaalan pandemiaosastolle on lisätty potilaspaikkoja. Kainuun keskussairaalassa on tällä hetkellä 14 koronapotilasta.

Tartunnanjäljitys kontaktoi positiivisen testituloksen saaneet noin 1–2 vuorokauden kuluessa. Kainuun sote muistuttaa, että koronatestiin tulee hakeutua, mikäli on koronaan viittaavia oireita tai tietää altistuneensa virukselle. Positiivisen tuloksen saaneita ei testata uudelleen eristyksen päättyessä, vaan eristys päättyy määräyksen mukaisesti.

Koronatartunnat tai karanteenit myös soten henkilöstössä laskevat hiljalleen. Poissa oli eilisen tiedon mukaan 149, joista koronan vuoksi 41. Henkilöstön rokotussuojaa koskeva lakimuutos aiheuttaa henkilövajetta eri palveluissa. Kainuun sote selvittää parhaillaan henkilöstön käyttöä ja tarvittaessa uudelleen sijoittamista lain mukaisin edellytyksin.

Rajoitusten jatkoa harkitaan – suositusten noudattamista korostetaan

Kainuun koronakoordinaatioryhmä arvioi eilen maakunnan koronatilannetta varovaisen myönteiseksi. Huolta aiheuttaa edelleen verrattain runsaat tartuntamäärät sekä nousussa oleva sairaalahoidon tarve. Tilanteen kehittymistä ja rajoitusten tarvetta arvioidaan loppuviikosta.

”Epidemiatilanne Kainuussa seuraa valtakunnallista kehitystä joitakin viikkoja perässä, joten myös rajoitusten lieventäminen tulee tapahtua hallitusti. Kainuun soten arvion mukaan rajoituksia ja varotoimia tarvitaan, jotta tilanne ei uudelleen pahene. AVI tekee päätökset aluetta koskien Kainuun soten lausunnon perusteella arvioituaan rajoitusten edellytykset ja välttämättömyyden. Joka tapauksessa korostamme suositusten mukaisten varotoimien noudattamista”, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Voimassa olevat suositukset:

 • Yleinen maskisuositus kaikille julkisissa tiloissa, liikennevälineissä sekä oppilaitoksissa (1-luokalta alkaen)
 • Suositus keskeyttää tai siirtyä etätoteutukseen lähikontakteja sisältävissä aikuisten ohjatuissa ryhmätoiminnoissa (aikuisten perusopetusta, vapaata sivistystyötä sekä taiteen perusopetusta koskeva etäopetussuositus on päättynyt)
 • Vahva etätyösuositus ja tehostetut varotoimet työpaikoilla (maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)
 • Kontaktien rajoittaminen omaan lähipiiriin (ml. lähikontaktit vapaa-ajan toiminnoissa)
 • Riskiryhmään kuuluvien suojaaminen vähentämällä vierailuja hoidossa ja hoivassa
 • Yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi
 • Maakuntarajat ylittävää matkustamista ei suositella

Koronarokotukset suositellaan otettavaksi kansallisten ohjeiden mukaisesti. Rokotukset ovat käynnissä kaikille 5 vuotta täyttäneille.

Voimassa olevat rajoitukset:

 • Tartuntatautilain 58 § mukaiset yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevat rajoitukset (yli 20 hlöä sisällä, yli 50 hlöä ulkona) ovat voimassa 6.2. saakka.
 • Tartuntatautilaki 58d § mukainen päätös velvoittaa laajasti tilojen käyttäjiä ja toiminnasta vastaavia ehkäisemään lähikontaktin aiheuttaman tartuntariskiä (voimassa 19.2. saakka).
 • Tartuntatautilain 58c § yleinen määräys hygieniatoimista ja etäisyyksien säilyttämisestä on edelleen voimassa yleisöä ja osallistujia koskien.
 • Ravintoloita koskevista rajoituksista päättää Valtioneuvosto. Ruokaravintoloita koskevat rajoitukset lievenivät 1.2. alkaen; alkoholitarjoilun tulee päättyä klo 20 ja ravintolat on suljettava klo 21.

 

Lisätietoja medialle: Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto 044 777 3033

Takaisin uutisiin