Kainuun sote 19.11.: Kainuun koronatilanteessa ei muutoksia – juhlakaudella muistutetaan varotoimista

Kainuun sote 19.11.: Kainuun koronatilanteessa ei muutoksia – juhlakaudella muistutetaan varotoimista

Koronatilanne Kainuussa jatkuu edellisten viikkojen kaltaisena. Viikolla 45 todettiin yhteensä 22 tartuntaa. Kainuu on edelleen perustasolla ja tartunnat ovat varsin hyvin jäljitettävissä (88 %) ja hallittavissa. Alueella ei ole tällä hetkellä laajoja tartuntaketjuja tai ryppäitä. Pääosa tartunnoista ja altistumisista liittyy lähipiirin kontakteihin tai vapaa-ajanviettoon.

Kainuun tartunnanjäljitys tiedottaa, että Sotkamossa Laakajärven kaupalla on voinut altistua koronatartunnalle 12.–19.11. välisenä aikana. Tartunnanjäljitys on edelleen kesken, mutta toistaiseksi ei ole viitteitä laajemmista jatkotartunnoista. Mahdollisesti altistuneita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä, mikäli oireita ilmenee.

Kainuun sote suosittelee kasvomaskien käyttöä, mikäli turvavälejä ei voida säilyttää esimerkiksi yleisötapahtumissa, julkisessa liikenteessä tai vastaavissa tilanteissa.

”Koronatilanne on huonontunut monella alueella Suomessa. Tämän vuoksi tulee kiinnittää erityistä huomiota terveysturvallisuuteen, jotta epidemian edelleen leviämiseltä vältyttäisiin. Oireisena on jäätävä kotiin sairastamaan ja tarvittaessa hakeuduttava koronatestiin. Alkavalla pikkujoulukaudella on syytä noudattaa tapahtumajärjestäjien ohjeita sekä huolehtia turvaväleistä ja muista hygieniatoimista. Vajaan rokotesuojan saaneiden tulee harkita tarkkaan miten toimii tilanteissa, joissa tartuntariski on kohonnut”, korostaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

 

Rokotuskattavuus vajaa alle 45-vuotiailla

Rokotuskattavuus yli 45-vuotiailla kainuulaisilla on ensimmäisen ja toisen annoksen osalta yli 80 %. Nuoremmissa ikäluokissa - erityisesti 20 – 30 -vuotiailla - kattavuus toisen rokotteen osalta on kuitenkin vain hieman yli 60 %. Rokottamattomilla tai vajaan rokotesuojan saaneilla on huomattavan paljon korkeampi riski sairastua vakavasti kuin täyden rokotesuojan saaneilla. Koronarokote ei täysin estä tartuntojen leviämistä, vaan ns. läpäisyinfektiot ovat mahdollisia täyden rokotesuojan saaneillakin. Erityisesti viruksen deltamuunnos leviää herkästi, joten varotoimia suurissa ihmisjoukoissa on syytä edelleen jatkaa.

 

Koronapassia ei ole käytössä Kainuussa

Kainuussa ei ole voimassa koronarajoituksia, eikä siten myöskään koronapassi ole käytössä.

Koronapassi on lain mukaan tarkoitettu käyttöön vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia koronarajoituksia on voimassa. Tällöin toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan tai osallistujilta koronapassin käyttöä tai noudattaa asetettuja rajoituksia.  Rajoitukset voivat koskea esim. aukioloaikoja tai yleisömääriä kuitenkin siten, että jos tila on vakavan koronatilanteen vuoksi kokonaan suljettu tai tilaisuus kokonaan kielletty, koronapassia ei voi käyttää rajoituksista vapautumiseen.

 

Lisätietoja: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

Kainuun soten tiedote 19.11.2021

Takaisin uutisiin