Kainuun sote 16.2.: Tiistaina 92 tartuntaa - tehostettuja toimia esitetään jatkettavaksi

Kainuun sote 16.2.: Tiistaina 92 tartuntaa - tehostettuja toimia esitetään jatkettavaksi

Tiistaina 92 koronatartuntaa

Tiistaina Kainuussa todettiin 92 positiivista koronatestitulosta. Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on edelleen maan toiseksi korkein (1771 / 100 000 / 14 vrk).

Vahvistettujen tartuntatautitilastojen mukaan tartunnat eivät viime viikolla (vko 6) merkittävästi vähentyneet Kainuussa. Yhteensä terveydenhuollossa testattuja positiivisia tuloksia todettiin 669 (laskua noin 4 %), kun viikkoa aiemmin niitä oli 698. Lähes 90 % tartunnoista todetaan tällä hetkellä alle 50-vuotiailla kainuulaisilla ja lähes puolet alle 20-vuotiailla. 

Testausmäärä on laskenut noin tuhannella edellisestä viikosta (2841). Positiivisten testien osuus kaikista testeistä oli noin 23 %.

”Tartuntatrendi on laskeva, mutta varsin loiva. Ja kun huomioidaan, että vain osa oireisista ja altistuneista käy terveydenhuollon testeissä, on tartuntariski edelleen korkea. Korostamme edelleen riskiryhmien suojaamista ja erityisesti ohjeiden noudattamista hoito- ja hoivalaitosvierailuissa. Hiihtolomien alkaessa on syytä myös huomioida lähikontaktien rajoittaminen omaan lähipiiriin ja noudattaa varotoimia matkustamisessakin”, toteaa pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

KAKS:ssa oli eilen hoidossa kolme potilasta koronapotilasta, joista yksi teho-osastolla. Ensihoidon raporttien perusteella koronapotilaiden kotihälytykset kohdistuvat paitsi iäkkäisiin, myös perussairaisiin työikäisiin henkilöihin. Potilaiden sairaalahoitoa vaativat oireet liittyvät lähinnä hengitysvaikeuksiin.

Kainuun soten henkilöstön poissaolot vaikeuttavat edelleen toimintoja ja kiireettömän hoidon palveluita joudutaan edelleen supistamaan. Tilanne vaikuttaa erityisesti poliklinikka- ja leikkaustoimintaan sekä ikäihmisten palveluihin. Kainuun sote jatkaa tehostettua valmiutta.

Koronakoordinaatioryhmä esittää jatkoa tehostetuille terveysturvallisuustoimille

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on todennut Kainuun olevan edelleen epidemian leviämisaluetta, jossa koronan ilmaantuvuus on korkea. Kansallisen strategian mukaisesti epidemiantorjunta painottuu jatkossa voimakkaiden rajoitusten sijaan ensisijaisesti terveysturvallisuutta varmistavien toimien korostamiseen.

Kainuussa voimassa olevaa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräystä lähikontaktin aiheuttaman tartuntariskin vähentämisestä esitetään jatkettavaksi. Tartuntatautilain 58d mukainen määräys koskee laajasti yrityksiä ja yhteisöjä, joiden on laadittava suunnitelma tehostetuista terveysturvallisuustoimista yli 10 henkilön sisätilojen ja yli 50 henkilön ulkotilojen asiakas- tai osallistujatoimintojen osalta.

Lisätietoja PSAVIn määräyksestä on koottu sekä AVIn että Kainuun soten verkkosivuille.

Voimassa ovat edelleen myös aiemmat suositukset:

  • Yleinen maskisuositus kaikille julkisissa tiloissa, liikennevälineissä sekä oppilaitoksissa (1-luokalta alkaen)
  • Vahva etätyösuositus ja tehostetut varotoimet työpaikoilla
  • Riskiryhmään kuuluvien suojaaminen vähentämällä vierailuja hoidossa ja hoivassa
  • Vahva suositus, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin vain pienimuotoisesti oman lähipiirin kesken ja terveysturvallisuusohjeet huomioiden
  • Vahva suositus pysyttäytyä oman lähipiirin kontakteissa ja vähentää lähikontakteja vapaa-ajan toiminnoissa
  • Suositellaan matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita 
  • Suositellaan erityistä harkintaa lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.
  • Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa

Lisätietoja medialle: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

 

Takaisin uutisiin