Kainuun sote 13.12.: Sunnuntaina seitsemän tartuntaa

Kainuun sote 13.12.: Sunnuntaina seitsemän tartuntaa

Kainuun koronatilanne

Sunnuntaina Kainuussa todettiin seitsemän koronatartuntaa. Kaikki ovat kajaanilaisilla, ja neljä tapauksista liittyy Transtechin Otanmäen tartuntaryppääseen.

Viime viikon aikana todetuista 95 positiivisesta tuloksesta 83 on ollut Kajaanissa, yhdeksän muissa kunnissa ja 3 Kainuun ulkopuolisilla henkilöillä. Transtechin tartuntamäärät ovat paikallisesti suuria ja nostavat koko alueen ilmaantuvuutta merkittävästi.

Otanmäen tehtaalla jatketaan henkilöstön testauksia, jotta mahdolliset jatkotartunnat saadaan selville.

”On kuitenkin huomattava, että meillä ei ole tiedossa muita laajoja ketjuja, eikä sellaisia selvittämättömiä tartuntoja, jotka lisäisivät tartuntariskiä huomattavasti. Pystymme edelleen hyvin testaamaan ja jäljittämään tapaukset. Myös rokotussuojan vaikutus tilanteeseen on varsin ilmeinen, sillä sairastuneet ovat pääsääntöisesti lieväoireisia. Karanteenimääräyksissä noudatetaan jatkossa pääsääntöisesti 10 vuorokauden menettelyä”, selventää pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun epidemiatilannetta.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on THL: n tilaston mukaan nyt 157,4 / 100 000 asukasta / 14 vrk, mutta viime viikon lopun tartuntojen myötä nousee edelleen noin 200:n tasolle. Sairaalahoidossa ei ole koronapotilaita.

 

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

  • Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.
  • Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).
  • Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.
  • Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella

 

Rokotuksia saatavilla

Kahteen kertaan rokotettujen osuus Kainuussa on väestötasolla yli 83 %. 12 - 40 -vuotiaiden rokotuskattavuus on edelleen alhainen, joten erityisesti nuorempia ikäluokkia kannustetaan edelleen huolehtimaan rokotussuojasta.

Huomisesta alkaen Kajaaniin avataan rokotuspiste Kaukametsän Opistolle (Koskikatu 2 – 4), jossa koronarokotteita ja myös riskiryhmien influenssarokotteita annetaan ilman ajanvarausta.

Rokotuspisteillä on syytä varautua myös jonoihin kolmansien koronarokotteiden aiheuttaman kysynnän vuoksi. Ajanvaraus on käytössä osassa rokotuspisteitä. Tarkempia tietoja saa soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

 

Testaukseen lisätty aikoja

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt koronapandemian kansallista testaus- ja jäljitysstrategiaa. ”Tämä ei tässä vaiheessa merkittävästi muuta Kainuun testausmenettelyjä, mutta olemme lisänneet testiaikoja, kun tapausmäärät ovat nousseet. Testiin on päässyt matalalla kynnyksellä koko ajan, ja jäljitys ohjeistaa oire- tai altistusarvion perusteella testaukseen kuten aiemminkin”, kertoo Lea Käsmä-Ronkainen.

 

Lisätietoja medialle:
pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

 

Kainuun soten 13.12.2021 tiedote

Takaisin uutisiin