Kainuun sote 11.10.: Kainuussa koronatartuntoja vähän - rokotussuoja tärkeää

Kainuun sote 11.10.: Kainuussa koronatartuntoja vähän - rokotussuoja tärkeää

Kainuussa yksittäisiä koronatartuntoja – Venäjän tilanne huolestuttava

Kainuussa koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Edeltävän kolmen viikon jaksolla tartuntoja on ollut viikoittain noin kaksikymmentä, joista pääosa on peräisin perhe- tai kaveripiiristä saatuja. Koronatestejä Kainuussa otetaan viikoittain noin 1000, joista positiivisia oli viime viikolla 2,5 %. Viruksen ilmaantuvuus maakunnassa on 56,9 / 100 000 / 14 vrk.

Suomessa koronatartuntoja todetaan edelleen verraten runsaasti huomattavasti pienentyneistä testimääristä huolimatta. Lähialueista erityisesti Venäjän tilanne on huolestuttava alhaisen rokotekattavuuden vuoksi.

Lisääntyvää huolta aiheuttaa sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrän kasvu. Rokottamattomilla riski joutua sairaalahoitoon on moninkertainen täyden rokotesuojan saaneisiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että rokottamattomat välttäisivät ns. korkean riskin tilanteita, joissa lähikontakteja on vaikea rajoittaa.

”Virus ei ole kadonnut mihinkään. Nyt koronatautiin sairastuvat lähinnä kokonaan rokottamattomat tai vielä vajaan rokotesuojan saaneet. Tartuntoja voi välttää edelleen noudattamalla aiempia varotoimia kuten lähikontaktien rajoittamista, kasvomaskien käyttöä ja hyvää käsihygieniaa ylläpitämällä. Riskimaihin matkustamista on syytä välttää – erityisesti rokottamattomien henkilöiden”, muistuttaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

 

Koronarokotusten toisen annoksen suoja tärkeä

Kainuussa toisen rokoteannoksen saaneiden osuus alle 50 vuotta täyttäneistä on muuta Suomea alhaisempi. Erot ovat erityisen suuret alle 40-vuotiailla. Esimerkiksi 25 - 29-vuotiaista kainuulaisista kahdesti rokotettuja on 40 %, kun maassa keskimäärin osuus on jo 60 %.

”Tämä lisää sairastumisriskiä juuri sosiaalisesti aktiivisissa ikäluokissa. Toisen annoksen saaminen on erittäin tärkeää, jotta tautitilanne ei pääse uudelleen pahenemaan. Kainuussa on mahdollista saavuttaa 80 % rokotekattavuus lokakuun aikana, joten nyt hakemaan toinen piikki, jos edellisestä on kulunut vähintään kuusi viikkoa”, korostaa Koukkari.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan ainoastaan Pfizer-Biontechin Comirnaty-koronarokotevalmistetta. Muille rokotukset jatkuvat aiempaan tapaan.

 

Koronatestauksen sijaintimuutoksia Kajaanissa

Kainuun keskussairaalan drive-in koronanäytteenotto siirtyy torstaista alkaen sairaala-alueen eteläreunalle eli Palokankaan puoleisen parkkialueen kulmaan. KAKS:n koronanäytteenotto on muuton vuoksi suljettu 13.10. ja avautuu jälleen 14.10. klo 12.

Rajakadulla sijaitseva näytteenottopiste palvelee 15.10.2021 klo 16 saakka, jonka jälkeen testiasema suljetaan.

Muissa Kainuun kunnissa näytteenotto tehdään terveysasemilla. Yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät Kainuun soten netistä.

Koronavirustesti voidaan myös jatkossa ottaa lääketieteellisin perustein kaikilta, joilla on koronatautiin viittaavia oireita. Testaus kohdennetaan erityisesti rokottamattomiin tai yhden rokoteannoksen saaneisiin, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Kahteen kertaan rokotettuja lieväoireisia ei rutiininomaisesti tarvitse testata, pois lukien sote-ammattilaiset. Myöskään pienten lasten koronatestausta ei yleensä tarvita, jos vanhemmat ja muut perheen yli 12-vuotiaat on rokotettu.

 

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668

Kainuun soten 11.10.2021 tiedote

Takaisin uutisiin