Kainuun sote 1.9.: Päätökset leviämisvaiheen rajoituksista voimaan Kajaanissa

Kainuun sote 1.9.: Päätökset leviämisvaiheen rajoituksista voimaan Kajaanissa

Kainuun soten yhtymähallitus on päättänyt Kajaania koskevista tartuntatautilain mukaisista rajoitustoimista (TtL § 58d ja 58 g). Päätökset astuvat voimaan heti ja ovat voimassa Kajaanin kaupungin alueella 1.9–15.9.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä päätti maanantaina lisäksi suosittaa, että matkustamista Kajaaniin tai Kajaanista tulee toistaiseksi välttää. Aiemmista suosituksista voimassa ovat edelleen esim. kasvomaskin käyttö kaikissa tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida taata.

 

Turvavälipäätös

Ns. turvavälipäätös (§ 58d) koskee yleisölle avoimia tai rajattujen osallistujien oleskeluun tarkoitettuja tiloja. Tilojen hallinnasta vastaavien ja niitä toiminnassaan käyttävien toimijoiden velvoitteena on huolehtia, että:

 • Asiakkailla, osallistujilla ja seurueilla täytyy olla mahdollisuus välttää kaikissa tilanteissa fyysinen kontakti toisiinsa sekä lisäksi säilyttää sisätiloissa vähintään kahden metrin etäisyys toisiinsa, jos he ovat sisätilassa yli 15 minuutin ajan. Päätös koskee yli 10 asiakkaan sisätiloja ja yli 50 asiakkaan ulkotiloja.

Päätös ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaa eikä ravitsemistoiminnasta annetun lain 1 §:n 2 momentin 6 kohdassa tarkoitettua ravitsemustoimintaa.

Päätös velvoittaa

 • yksityisiä yhteisöjä ja säätiöitä ja muita oikeushenkilöitä (pois lukien ravitsemistoiminnan harjoittajat)
 • yksityisiä elinkeinonharjoittajia;
 • kuntia ja kuntayhtymiä, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia.

 

Tilojen sulkemista koskeva päätös

Päätös tilojen sulkemisesta (§ 58g) koskee yleisölle avoimia tai rajattuja asiakkaiden tai osallistujien oleskeluun tarkoitettuja liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoiminnan tiloja. Päätös velvoittaa tiloissa toimintaa harjoittavia sekä tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita. Rajoitus koskee kaikkia ikäryhmiä.

Suljettaviksi määrätään esimerkiksi

 • uimahalli, kuntosalit, ryhmäliikuntatilat, joukkueurheiluun käytettävät sisätilat (esimerkiksi jäähallit, sisähallit ja -kentät, kontaktilajien salit)
 • tanssisalit ja tanssilavat
 • kuorolauluun, puhallinsoittoon, harrastajateatteriin yms. ryhmäharrastukseen käytettävät tilat
 • sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljetuksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää

 • ammattiurheiluun
 • lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen

Yritykset voivat hakea Valtiokonttorilta yritysten kustannustukea sulkemispäätöksestä johtuvien taloudellisten menetysten vuoksi.

Mahdollisista ravintolarajoituksista ei tehdä alueellisia tai paikallisia päätöksiä, vaan niistä vastaa Valtioneuvosto.

Tarkempia tietoja ja lisäohjeita rajoituksiin liittyen saa parhaiten aluehallintoviraston verkkosivuilta.

 

Lisätiedot:

 • Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668,
 • Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto 044 777 3033

Takaisin uutisiin