Kainuun koronatilanne hiljalleen helpottumassa

Kainuun koronatilanne hiljalleen helpottumassa

Viikolla 15 Kainuussa todettiin 543 koronatartuntaa, kun edellisellä viikolla niitä oli noin seitsemänsataa. Kainuun soten testiasemilla testejä otettiin viime viikolla 1586 (vkolla 14 yht. 1956), joista positiivisia oli 34,2 % (36,3 %).

”Tiedossa on toki vain osa tartunnoista. Epidemia jatkuu aktiivisena ja tartuntariski on korkea, mutta testausmäärien ja sairaalakuormituksen perusteella arvioiden tilanne on tasaantunut tai mahdollisesti hitaasti rauhoittumaan päin” toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

Koronarokotukset jatkuvat ja kohdentuvat erityisesti yli 80-vuotiaiden neljänsiin rokotuksiin. Suomessa suositellaan neljättä rokoteannosta 80 vuotta täyttäneille, ikääntyneiden hoivakodeissa asuville sekä vaikeasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosteannoksen voi antaa kolme kuukautta kolmannen rokotuksen jälkeen. Paikkakuntakohtaiset rokotusajat ilmoitetaan Kainuun soten verkkosivuilla sekä paikallislehdissä.

Tilanne terveydenhuollossa

Tartuntoja ja altistumisia hoitolaitoksissa ja soten yksiköissä todetaan niin henkilöstöllä kuin asiakkaillakin. KAKS:ssa on yksittäisiä sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita.

Suositukset

Tartuntoja todetaan alueella runsaasti, joten terveysturvallisuusohjeita kehotetaan edelleen noudattamaan. Kainuussa ovat voimassa seuraavat suositukset:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille kaikissa julkisissa sisätiloissa (ei kouluissa) ja liikennevälineissä tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa
  • Suositus riskiryhmiin kuuluvien suojaamisesta vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin
  • Suositellaan etä- ja lähityön yhdistämistä terveysturvallisuusohjeet huomioiden.
  • Yleisesti suositellaan huomioimaan ja noudattamaan terveysturvallisuusohjeita esim. yksityistilaisuuksia järjestettäessä ja ryhmäharrastustoiminnassa.
  • Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.
  • Jos asut yhdessä sairastuneen kanssa tai olet ollut lähikontaktissa häneen: Vältä ylimääräisiä kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut 5 vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, 5 vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin maskia käyttäen. Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Kainuussa ensisijainen testausmuoto lieväoireisilla on kotitestaus. Julkisessa terveydenhuollossa koronatestit on suunnattu sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä. Lisäksi suositellaan terveydenhuollon koronatestiä, mikäli henkilö tarvitsee sairaudesta merkinnän koronapassiin tai tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan työstä poissaolotodistuksen.

Lisätietoja ja toimintaohjeita rokotuksista sekä koronatartunnan saaneille tai altistuneille on koottu Kainuun soten verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronainfo.

Takaisin uutisiin