Biojäteastioiden sisäsäkit poistuvat käytöstä

Biojäteastioiden sisäsäkit poistuvat käytöstä

Biojäteastioiden sisäsäkit poistuvat vuoden vaihteessa käytöstä Ekokympin alueella. Tämä johtuu siitä, että biojätehuollossa pyritään kaikin mahdollisin keinoin vähentämään muovien käyttöä. Ensi vuoden alusta lähtien Ekokympin alueelta kerätty biojäte kuljetetaan BioKymppi Oy:lle Kiteelle. Siellä biojätteestä valmistetaan liikennepolttoainetta, ja kaasutusprosessissa syntyvästä mädätejäännöksestä tuotetaan luomulantaa. Tämä luomulanta ei saa sisältää mikromuovia saatikka suurempia muovipartikkeleita.

Kun sisäsäkkiä ei enää jäteastioissa ole, biojätteen pakkaaminen on entistä tärkeämpää. Ekokymppi aloittaakin ensi vuoden alussa Paras pussi -kampanjan, jonka tarkoituksena on tuoda tietoa biojätteen pakkaamisen tärkeydestä ja samalla kannustaa asukkaita paperisen biopussin käyttöön. Biojäte on tärkeää pakata ennen jäteastiaan laittamista. Biopussi suojaa talvella jätettä jäätymästä kiinni biojäteastiaan, ja kesällä paperiin pakattu biojäte ei houkuttele jäteastialle kärpäsiä ja ampiaisia.

Paras materiaali biojätteen pakkaamiseen on paperi. Paperisia biojätepusseja voi ostaa kaupasta tai niitä voi taitella itse sanomalehdestä. Lisäksi kaupan hedelmä- ja vihannesosaston paperiset hedelmäpussit soveltuvat mainiosti biojätteen pakkaamiseen. Biojätepussina voi myös käyttää tyhjää, paperista sokeri-, jauho- tai hiutalepussia. Mikäli biohajoavia pusseja on käytössä, Ekokymppi suosittelee käyttämään Compost HOME -sertifioitua pussia. Tämä pussilaatu on todettu vähiten mikromuovia sisältäväksi ja parhaaksi BioKymppi Oy:n käsittelyssä. Kotikompostoriin laitettavaa biojätettä ei tarvitse pakata, vaan jätteen voi laittaa kompostoriin semmoisenaan keittiön keräysastiasta.

Paperipussin suurin haaste on sen huono kestävyys. Biojäte on yleensä kosteaa, jolloin paperinen pussi rikkoontuu helposti. Tähän ratkaisuksi Ekokymppi vinkkaa käyttämään kuiviketta. Pussin pohjalle voi esimerkiksi silputa munakennoja tai muuta kosteutta sitovaa materiaalia. Siltikin biopussin vieminen pihan jäteastiaan vaatii joko bioastian tai vaikkapa muovipussin, jolla saa kuljetettua pussin ehjänä jäteastiaan. Nestemäiset biojätteet kannattaa pakata maitopurkkiin ja viedä siinä keräysastiaan. Biojätteen pakkaamisella onkin siis suuri merkitys koko jätehuoltoketjun toimivuuteen. Kun biojäte on pakattu huolella ja mieluiten paperiseen materiaaliin, sekä jätteenkuljetukset että -käsittely toimivat tehokkaasti. Ja mikä parasta, asukkaille itselleen siistin biojäteastian käyttäminen on miellyttävää.

Ekokymppi järjestää tammikuussa biojätehuoltoa koskevan infotilaisuuden, joka on kaikille avoin. Teams-tilaisuus pidetään tiistaina 9.1.2024 klo 18.-19, ja linkki tilaisuuteen löytyy Ekokympin nettisivulta/paraspussi. Samalta sivulta löytyy tilaisuuden jälkeen linkki tallenteeseen.

 

Lisätietoa:

Biojätehuollon muutokset:

Esa Kumpulainen, käyttöpäällikkö

044 710 0059, esa.kumpulainen@ekokymppi.fi

 

Jäteneuvonnalliset asiat kuten lajittelu- ja pakkaamisohjeet:

Sari Komulainen, neuvoja-tiedottaja

044 710 0069, sari.komulainen@ekokymppi.fi

Takaisin uutisiin