5 minuutin TOP 3 Info – sinulle huoltaja!

5 minuutin TOP 3 Info – sinulle huoltaja!

5 minuutin TOP 3 Info – sinulle huoltaja!

1) Nikotiinipussi
Nikotiinipussi on annospussiin pakattu nikotiinituote, joka ei sisällä tupakkaa. Nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Tyypillisiä vieroitusoireita ovat esimerkiksi keskittymis- ja univaikeudet, jotka voivat haitata opiskelu- ja työkykyä. Nikotiinin akuutteja vaikutuksia ovat muun muassa verisuonten supistuminen ja verenpaineen nousu. Nuorena nikotiinille altistuminen aiheuttaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa.

Säännöllisessä käytössä nikotiini voi altistaa rytmihäiriöille, minkä lisäksi se häiritsee sokeriaineenvaihduntaa ja lisää näin kakkostyypin diabeteksen riskiä. Nikotiini näyttää myös edesauttavan syövän syntyyn liittyviä muutoksia soluissa. Nikotiinipussit voivat olla lapsille ja eläimille hengenvaarallisia.

Nikotiinipussien käytössä, säilytyksessä ja hävittämisessä on huolehdittava, etteivät ne päädy lasten suuhun tai ympäristöön. Nikotiini on vaarallinen aine myös ympäristölle.

Nikotiinipussit ovat terveydelle haitallisia – Tavoitteena käytön loppuminen (valtioneuvosto.fi)

Nikotiinipussit näyttävät mm. tältä:

2) Vape/sähkötupakka
Nuorten, jopa ala-asteikäisten keskuudessa liikkuu vapeja/sähkötupakkavälineitä. Sähkötupakka, tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö ja hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Vape eli sähkötupakka kuuluu Suomen tupakkalainsäädännön piiriin.

Tämä tarkoittaa sitä, että sähkösavukkeilla, niiden täyttösäiliöillä, nikotiinia sisältävillä ja nikotiinittomilla nesteillä on samat ikärajat kuin esimerkiksi savukkeilla. Myös kaikki makuaineet ovat Suomessa kiellettyjä. Lähikunnissa on havaittu myös alaikäisten käyttämänä ”vapoa”, jolloin sähkötupakka välineistöllä poltetaan kannabista.

Kasvavalle lapselle ja nuorelle sähkötupakan kuten muidenkin nikotiinituotteiden käyttö on erityisen haitallista ja vaikuttaa kasvuun ja kehitykseen. Sähkötupakin käyttö haittaa keuhkojen normaalia toimintaa ja alentaa keuhkojen toimintakykyä. Nikotiini kiihdyttää sydämen lyöntinopeutta, supistaa verisuonia, nostaa verenpainetta ja aiheuttaa muutoksia aivoissa.

Sähkösavukenesteiden kemikaalien yhteisvaikutuksia ei tunneta. Sisältää mm. raskasmetalleja ja pienhiukkasia, useita haitallisia aineita. Sähkösavukkeen höyry on haitallista myös sivullisille, nikotiinipitoinen höyry nostaa myös sivullisten veren nikotiinipitoisuutta.
https://ehyt.fi/paihde-peli-info/nikotiinituotteet/sahkosavukkeet/

Sähkötupakoita/vapeja löytyy monenlaisia, kuvia löytyy googlettamalla. Osa näyttää esimerkiksi värikyniltä. 

3) Terveiset Paltamolaisten lasten ja nuorten huoltajille!

Olemme tehneet huomion, että jotkut Paltamon lapsista ja nuorista ovat kokeilleet tai käyttävät alkoholia, tupakkaa tai nikotiinituotteita. Tupakka-, nikotiini-, nuuska- ja alkoholituotteet ovat haitaksi lasten ja nuorten kasvulle, kehitykselle, terveydelle sekä hyvinvoinnille.  

Yllä olevissa teksteissä on vain osa siitä, mitä tapahtuu nuorten keskuudessa. Muun muassa päihteiden välitystä, käyttöä, myyntiä ja siihen liittyviä lieveilmiöitä voi tapahtua nuorten keskuudessa (väkivalta, kiristys ja uhkailu). Tapahtumapaikkana on usein nuorten vapaa-ajanviettopaikat ja koulut. Nuoret tietävät enemmän kuin usein kertovat, joten KESKUSTELE, KUUNTELE ja KIINNOSTU nuoresi asioista ja ole läsnä nuoresi arjessa! Huoli nuorista on yhteinen!

Paltamon nuorisotoimen yhteystiedot:
Snapchat: koppa-ohjaaja
IG: nuorisotila_koppa
WhatsApp: 044 750 0844
Facebook: Paltamon nuorisotilat Koppa ja Pinkkari

Kontsan somet:
IG: kontiomaennuorisotila
Whatsapp: 044 750 0138

Yhteistyöterveisin Paltamon lasten ja nuorten ehkäisevän päihdetyön tiimi

Takaisin uutisiin